ΔΙΕΘΝΗ

Βασιλικές τιμές στην υποδοχή Ομπάμα

βασιλικές-τιμές-στην-υποδοχή-ομπάμα-437779

Τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα και τη σύζυγό του, Μισέλ, υποδέχθηκε στο Παλάτι του Μπάκινγχαμ η βασίλισσα Ελισάβετ. Ο Αμερικανός πρόεδρος και η σύζυγός του συναντήθηκαν νωρίτερα με τον πρίγκιπα Γουίλιαμ και την Κέιτ Μίντλτον. Το ζεύγος μετέβη στην Ντάουνινγκ Στριτ, όπου ο Μπ.Ομπάμα συναντήθηκε με τον Βρετανό πρωθυπουργό, Ντέιβιντ Κάμερον.

Βασιλικές τιμές περίμεναν τον Αμερικανό πρόεδρο και την Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ στο Παλάτι του Μπάκινγχαμ. Εκεί τους υποδέχθηκε η βασίλισσα Ελισάβετ και ο πρίγκιπας Φίλιππος και μετά από μια ιδιωτική ξενάγηση, τα δύο ζευγάρια στάθηκαν στα σκαλιά της Δυτικής Βεράντας για έναν χαιρετισμό με 41 πυροβολισμούς.

Ένας χαιρετισμός με 62 πυροβολισμούς ακουγόταν από τον Πύργο του Λονδίνου σε μεγάλο μέρος της βρετανικής πρωτεύουσας, χαιρετίζοντας την έναρξη της επίσκεψης του Αμερικανού ηγέτη.

Το ζεύγος Ομπάμα πρόκειται να μείνει δύο βραδιές στο Παλάτι του Μπάκινγχαμ, στα διαμερίσματα όπου πέρασαν την πρώτη νύχτα του γάμου τους το ζεύγος Ουίλιαμ και Κέιτ.

Ο δούκας και η δούκισσα του Κέιμπριτζ (όπως είναι γνωστοί οι Ουίλιαμ και Κέιτ) συναντήθηκαν, μάλιστα, με το ζεύγος Ομπάμα για περίπου 20 λεπτά. Νωρίτερα, είχαν συναντηθεί με τον πρίγκιπα Κάρολο και τη σύζυγό του Καμίλα.

Η βασίλισσα παρέθεσε γεύμα προς τιμήν του Αμερικανού προέδρου και της συζύγου του και στη συνέχεια το ζεύγος Ομπάμα μετέβη στο Αββαείο του Γουέστμινστερ για να ακούσει τη χορωδία του Αββαείου.

Στη συνέχεια ο Μπαράκ Ομπάμα μετέβη στη Ντάουνινγκ Στριτ για μια σύντομη συνάντηση με τον Βρετανό πρωθυπουργό.

Τα σημαντικά θέματα ανάμεσα στους δύο ηγέτες, όπως η Λιβύη και η Μέση Ανατολή, θα συζητηθούν την Τετάρτη.

Στόχος της επίσκεψης του Μπ. Ομπάμα είναι να καθησυχάσει τους Ευρωπαίους ηγέτες ότι παίζουν σημαντικό ρόλο στην διαμόρφωση της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ.

Σε κοινή τους ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε στους Times, ο Μπ.Ομπάμα και ο Ντ. Κάμερον ανέφεραν ότι οι σχέσεις Βρετανίας και ΗΠΑ κάνουν τον κόσμο περισσότερο ασφαλή και ευήμερο.

«Η σχέση μας δεν είναι ειδική, είναι θεμελιώδης. Για μας και για τον κόσμο» ανέφεραν.

«Όταν οι ΗΠΑ και η Βρετανία στέκονται μαζί, τότε οι λαοί μας και οι λαοί όλου του κόσμου μπορούν να αισθάνονται περισσότερο ασφαλείς και να απολαμβάνουν μεγαλύτερη ευημερία» τόνισε.

Στην ανακοίνωσή τους υποσχέθηκαν να μην εγκαταλείψουν τους διαδηλωτές που ζητούν δημοκρατία στις αραβικές χώρες.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου