ΔΙΕΘΝΗ

Podemos: «Η Ισπανία δεν είναι Ελλάδα»

podemos-η-ισπανία-δεν-είναι-ελλάδα-437247

«Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο. Οι έλληνες πολίτες είπαν “όχι” στη λιτότητα ως τρόπο λύσης της οικονομικής κρίσης», επανέλαβε τη Δευτέρα ο ισπανός ηγέτης του Podemos Πάμπλο Ιγκλέσιας κρατώντας ωστόσο αυτή τη φορά ασφαλείς αποστάσεις από εκείνους που συγκρίνουν την Ελλάδα με την Ισπανίας.

Εν όψει των ισπανικών βουλευτικών εκλογών, οι οποίες αναμένεται να διεξαχθούν έως τα τέλη του έτους, και γνωρίζοντας καλά ότι η κατάσταση στην Ελλάδα μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ και να επηρεάσει αρνητικά τους πιο μετριοπαθείς ψηφοφόρους του, ο Ιγκλέσιας ήταν ιδιαίτερα προσεκτικός μιλώντας το πρωί στον ραδιοσταθμό Cadena Ser.

«Εχουμε μεγάλη φιλία με τον ΣΥΡΙΖΑ, ευτυχώς όμως η Ισπανία δεν είναι Ελλάδα. Είμαστε μία οικονομία πολύ πιο ισχυρή στην ευρωζώνη και μία χώρα σε πολύ καλύτερη οικονομική κατάσταση. Οι συνθήκες είναι διαφορετικές και νομίζω ότι δεν έχει νόημα να κάνει κανείς συγκρίσεις», τόνισε ο ηγέτης του Podemos.

Η κατάσταση στην Ελλάδα έχει αποτελέσει ένα από τα ισχυρότερα επιχειρήματα του κυβερνώντος Λαϊκού Κόμματος του Μαριάνο Ραχόι, προκειμένου να δικαιολογήσει με τη σειρά του την επιβολή μίας σειράς σκληρών μέτρων λιτότητας.

Ο Ιγκλέσιας δεν παρέλειψε να σχολιάσει και την παραίτηση του Γιάνη Βαρουφάκη από το υπουργείο Οικονομικών. «Λυπήθηκα πολύ διότι πιστεύω ότι είναι ένας εξαίρετος οικονομολόγος. Εκτιμώ όμως ότι η παραίτησή του είναι μία έντιμη πράξη, καθώς θα βοηθήσει στην ώθηση για μία συμφωνία την οποία η χώρα έχει ανάγκη».

Ο ηγέτης του Podemos δήλωσε πως η επικράτηση του «όχι» στο ελληνικό δημοψήφισμα ενίσχυσε τη διαπραγματευτική θέση της ελληνικής κυβέρνησης, για την οποία είναι πεπεισμένος ότι θα επιτύχει μια συμφωνία με τους πιστωτές της μέσα στις επόμενες ημέρες.

«Το “όχι” στο δημοψήφισμα ενισχύει τη διαπραγματευτική θέση της Ελλάδας για να επιτύχει μια λογική συμφωνία» δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Πάμπλο Ιγκλέσιας, επικεφαλής του Podemos.

«Είμαι πολύ αισιόδοξος, είμαι σίγουρος ότι στις επόμενες ημέρες θα έχουμε μια συμφωνία» σημείωσε.

Ερωτηθείς αν το δημοψήφισμα ήταν καλό για το κόμμα του, ο Ιγκλέσιας δήλωσε: «Δεν είναι ότι το ’όχι’ είναι καλό για το Podemos, είναι καλό για τον λαό της Ευρώπης… Δεν πρέπει να μας ανησυχεί η δημοκρατία».

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου