ΔΙΕΘΝΗ

Η απόλυτη ναζιστική γκάφα: Το μωρό-σύμβολο της «Αριας τελειότητας» ήταν Εβραία

η-απόλυτη-ναζιστική-γκάφα-το-μωρό-σύμβ-436055

Η βρεφική φωτογραφία της έγινε σύμβολο της «ανωτερότητας» της Άριας φυλής έναντι των υπολοίπων. Ογδόντα χρόνια μετά, η Χέσι Ταφτ εξηγεί πώς επελέγη από τον ίδιο τον Γκέμπελς για να προπαγανδίσει την ανωτερότητα των ναζί – παρά το γεγονός ότι είναι Εβραία.

Η φωτογραφία της Χέσι Ταφτ έχει αναπαραχθεί σχεδόν όσο καμιά άλλη στη ναζιστική Γερμανία κοσμώντας εφημερίδες, περιοδικά, αφίσες και καρτποστάλ.
Ογδόντα χρόνων σήμερα, η Ταφτ εργάζεται ως καθηγήτρια χημείας στη Νέα Υόρκη. Πριν λίγες ημέρες έδωσε συνέντευξη στη γερμανική Bild όπου μίλησε για την ιστορία πίσω από τη θρυλική πλέον φωτογραφία – ορόσημο.

Εκεί εξηγεί ότι η μητέρα της, Παολίν Λέβινσον, την πήγε το 1935 στον διάσημο φωτογράφο του Βερολίνου Χανς Μπάλιν για να την φωτογραφήσει. Λίγους μήνες μετά την φωτογράφηση, η Λέβινσον on με έκπληξη διαπίστωσε ότι η κόρη της κοσμούσε το εξώφυλλο του “Sun in the House”, του περιοδικού που εξέδιδε ο στενός φίλος του Χίτλερ, Χέρμαν Γκέρινγκ. Ο ίδιος ο φωτογράφος γνώριζε πολύ καλά ότι το μωρό που χάρη στη φωτογραφία του θα γινόταν σύμβολο της «Άριας τελειότητας» προερχόταν από εβραϊκή οικογένεια ωστόσο, θέλοντας να γελοιοποι’ήσει τους ναζί, όπως ο ίδιος παραδέχτηκε αργότερα, δεν είπε τίποτε.

Φοβούμενοι ότι θα αναγνωρίσουν το μωρό από το περιοδικό και θα ρωτήσουν για την ταυτότητά του, οι γονείς της, διάσημοι τραγουδιστές του καιρού της, την κράτησαν στο σπίτι. Τα επόμενα χρόνια, όταν οι διώξεις των Εβραίων από τους ναζί κορυφώθηκαν, κατέφυγαν στη Λετονία αρχικά για να φτάσουν μετά στο Παρίσι, μετά στην Κούβα και τέλος στις ΗΠΑ.

«Μπορεί να γελάω σήμερα με αυτό αλλά αν οι Ναζί είχαν ανακαλύψει ποια είμαι, τώρα δεν θα ήμουν ζωντανή”, συμπληρώνει.

Σήμερα η φωτογραφία εκτίθεται στο Yad Vashem Holocaust Memorial του Ισραήλ. «Ένιωσα σαν να παίρνω μια μικρή εκδίκηση δωρίζοντας αντίτυπο του περιοδικού με την φωτογραφία μου σε εβραϊκό μουσείο», λέει σήμερα η εικονιζόμενη.

ethnos.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου