ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Αντρές Εσκομπάρ: Η δολοφονία που σόκαρε το ποδόσφαιρο

αντρές-εσκομπάρ-η-δολοφονία-που-σόκαρ-434321

Τη χαρά και την προσμονή της Κολομβίας η οποία σήμερα αγωνίζεται για πρώτη φορά, κόντρα σε όλα τα προγνωστικά, σε προημιτελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου ενάντια στη Βραζιλία σκιάζει η μαύρη επέτειος της πιο σκοτεινής στιγμής του κολομβιανού ποδοσφαίρου – τη συμπλήρωση 20 χρόνων από τη δολοφονία του παίκτη της εθνικής Κολομβίας Αντρές Εσκομπάρ.

H τραγική μοίρα του 27χρονου αμυντικού σχετίζεται άμεσα με τη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Θεωρούμενος ως υπεύθυνος για τον αποκλεισμό της Κολομβίας από την φάση των «16» στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1994, καθώς το αυτογκόλ του στο 34ο λεπτό του δεύτερου αγώνα της ομάδας του στην φάση των ομίλων, εναντίον της Εθνικής ομάδας των Ηνωμένων Πολιτειών συνέβαλε στην ήττα της ομάδας του. Έξι ημέρες μετά το τέλος της διοργάνωσης, στις 2 Ιουλίου, ο Εσκομπάρ κάλεσε τους φίλους του σε νυχτερινό κέντρο διασκέδασης, στην πόλη της καταγωγής του, Μεδεγίν. Όταν αποφάσισαν να αποχωρίσουν, καθώς κατευθυνόταν στον χώρο όπου βρισκόταν σταθμευμένο το αυτοκίνητό του, βρέθηκε μπροστά σε τρεις άνδρες οι οποίοι άρχισαν να τον πυροβολούν. Ο Εσκομπάρ δέχθηκε 6 σφαίρες. Διακομίστηκε στο νοσοκομείο της πόλης αλλά 45 λεπτά αργότερα ανακοινώθηκε ο θάνατός του.

Στην κηδεία του παρευρέθηκαν περίπου 120.000 άτομα. Ο Εκσομπάρ δολοφονήθηκε ένα μήνα πριν τον προγραμματισμένο γάμο του με τη σύντροφό του, Πάμελα Κασκάρντο.

Αντρές Εσκομπάρ: Η δολοφονία που σόκαρε το ποδόσφαιρο

Την ίδια νύχτα της δολοφονίας, συνελήφθη για την υπόθεση ο Ουμπέρτο Κάστρο Μουνιόθ, ο οποίος ομολόγησε τελικά την ενοχή του την επομένη. Ο Μουνιόθ εργαζόταν για λογαριασμό διαφόρων καρτέλ της χώρας, ενώ είχε εργαστεί ως οδηγός των αδελφών Πέδρο και Χουάν Γκαλόν, οι οποίοι φέρονταν να έχουν στοιχηματίσει και χάσει σημαντικά ποσά στο Μουντιάλ. Το 1995 καταδικάστηκε σε 45 χρόνια φυλάκισης, τα οποία το 2001 μειώθηκαν σε 26. Αποφυλακίστηκε τελικά το 2005, έχοντας συμπληρώσει 11 χρόνια φυλάκισης.

Ο θάνατος του συνδέθηκε αμέσως με την απώλεια κερδών από στοιχηματικές δραστηριότητες ισχυρών καρτέλ ναρκωτικών της χώρας λόγω του αποκλεισμού της Κολομβίας, τίποτε όμως δεν αποδείχθηκε ποτέ.

Αντρές Εσκομπάρ: Η δολοφονία που σόκαρε το ποδόσφαιρο

Το 2002 ο δήμος του Μεδεγίν ύψωσε ένα άγαλμα προς τιμήν του ενώ το 2009 η σειρά αθλητικών ντοκιμαντέρ «30 for 30» του ESPN, για τα 30 χρόνια του σταθμού, παρουσίασε ένα ντοκιμαντέρ με αφορμή τη δολοφονία του με τίτλο «The Two Escobars». Στο ίδιο ντοκιμαντέρ παρουσιάζεται επίσης η εκτέλεση του αρχηγού του Καρτέλ Μεδεγίν, Πάμπλο Εσκομπάρ, καθώς και η σχέση του ποδοσφαίρου στην Κολομβία με τα οργανωμένα καρτέλ.

Δεν τον έχουν ξεχάσει

Δύο δεκαετίες αργότερα, καθώς η Κολομβία ετοιμάζεται για έναν από τους πιο σημαντικούς αγώνες στην ποδοσφαιρική της ιστορία – με μια εντεκάδα που θεωρείται σύμβολο της ελπίδας- η επέτειος του θανάτου του Εσκομπάρ αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία.

Ακριβώς όπως το 1994, μια σειρά από προικισμένους παίκτες είναι έτοιμοι να γράψουν τη δική τους ιστορία στον πίνακα του σκορ, με τον Ροντργκεζ να αποτελεί το ξεχωριστό αστέρι της ομάδας. Το πανέμορφο γκολ του έναντι της Ουρουγουάης στη φάση των «16» έδειξε τις δυνατότητες της ομάδας ενώ οι χορογραφημένοι πανηγυρισμοί των γκολ έχουν επίσης κεντρίσει τα βλέμματα των εκατομμυρίων τηλεθεατών της ποδοσφαιρικής διοργάνωσης, ενώ διαδόθηκαν τάχιστα μέσω των social media.

Αυτές οι θεαματικές επιδόσεις της ομάδας στο φετινό Μουντιάλ έχουν ενεργοποιήσει την Κολομβία, η πιο ζωντανή και υγιής πτυχή της οποίας διψάει η χώρα να χαράξει μια νέα πορεία και να πάψει να θεωρείται πλέον συνώνυμο των ναρκωτικών και του εγκλήματος.

Είτε αυτό συμβεί, είτε όχι, οι Κολομβιανοί δεν θα ξεχάσουν τον Εσκομπάρ.

«Αντρές Εσκομπάρ – για πάντα στις καρδιές μας» έγραψε στο Twitter ο κορυφαίος κολομβιανός ποδοσφαιριστής όλων των εποχών και συμπαίκτης κάποτε του Εσκομπάρ, Κάρλος Βαλντεράμα. «Ποτέ δεν θα ξεχάσουμε την ευγένειά σου, την ταπεινότητα και την μαχητικότητά σου. Μου λείπεις αδελφέ».

Το όνομα του Εσκομπάρ θα είναι παρόν στη Φορταλέζα την Παρασκευή. Καθώς η Κολομβία θα αναμετράται όχι μόνο με τους Βραζιλιάνους παίκτες αλλά και με τους χιλιάδες υποστηρικτές τους που θα έχουν κατακλύσει το στάδιο, ο αδελφός και η αδελφή του Αντρές θα βρίσκονται εκεί, όπως άλλωστε έκαναν σε κάθε αγώνα της ομάδας στη διοργάνωση μέχρι τώρα. Θα φορούν και πάλι την χαρακτηριστική κίτρινη φανέλα με το εθνόσημο και στην πλάτη το όνομα του Εσκομπάρ με τον διάσημο αριθμό 2.

Ο κόσμος πρέπει να απολαμβάνει το ποδόσφαιρο αλλά ποτέ να μην ξεχνά ότι πρόκειται για ένα παιχνίδι. Αυτό που συνέβη στον Αντρές πρέπει να λειτουργήσει ως δίδαγμα: η βία δεν έχει χώρο στο ποδόσφαιρο», δήλωσε η Μαρία Εστέρ, η αδελφή του στην επίσημη ιστοσελίδα της FIFA.

Τα αδέλφια του Εσκομπάρ δέχτηκαν την πρόσκληση από την παγκόσμια ποδοσφαιρική ομοσπονδία να παρακολουθήσουν τους αγώνες της Κολομβίας, εν μέρει για μην βρίσκονται στην πατρίδα κατά τη συμπλήρωση των είκοσι χρόνων από τη δολοφονία του αδελφού τους.

«Ήθελα να φύγω από το Μεδεγίν, γιατί ο θάνατος του Αντρές θα συζητείται όλη την ώρα στις ειδήσεις και τις εφημερίδες και θα είναι πολύ σκληρό», εξηγεί η Μαρία Εστέρ. Προτιμώ να είμαι εδώ και μόλις επιστρέψουμε στην πατρίδα να κάνουμε μια επιμνημόσυνη δέηση».

Λέγεται πως λίγο πριν το θάνατό του ο Εσκομπάρ επρόκειτο να υπογράψει συμβόλαιο με την Μίλαν, μετά από επτά χρόνια στην Ατλέτικο Νασιονάλ της Κολομβίας. Επίσης είχε περάσει λίγο καιρό και στην Ελβετία αλλά είναι η πατρίδα του που τον θυμάται με την περισσότερο στοργή δίνοντάς του το προσωνύμιο «Ο τζέντλεμαν του ποδοσφαίρου».

«Καμιά φορά σκέφτομαι ότι θα ήταν καλύτερα αν ο κόσμος δεν θυμόταν τον Αντρές κάθε μέρα, είναι πραγματικά επώδυνο», λέει ο αδελφός του, Χοσέ.

«Άφησε το σημάδι του, όμως, οπότε είναι αναμενόμενο».

ethnos.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου