ΔΙΕΘΝΗ

Εννέα μαχητές της Χαμάς νεκροί σε ισραηλινές επιδρομές

εννέα-μαχητές-της-χαμάς-νεκροί-σε-ισρα-431787

Κλιμακώνεται ο «χορός» ρουκετών της Χαμάς και επιδρομών της ισραηλινής αεροπορίας που έχει αναζωπυρωθεί τις τελευταίες ημέρες: Τα ξημερώματα της Δευτέρας, εννέα μαχητές της Χαμάς σκοτώθηκαν σε επιδρομές στη Γάζα, σύμφωνα με την οργάνωση, η οποία διαμηνύει πως θα «πάρει εκδίκηση». Πρόκειται για τα πιο αιματηρά πλήγματα από των τελευταίων μηνών.

Οι ισραηλινές στρατιωτικές αρχές επιβεβαίωσαν τις επιθέσεις, αναφέροντας ότι «είναι απάντηση στις επιθέσεις με ρουκέτες εναντίον του νότιου Ισραήλ». Στόχος σύμφωνα με το ισραηλινό στρατό ήταν περιοχές τρομοκρατών και κρυφές εστίες εκτοξευτήρων ρουκετών.

Η Χαμάς ανακοίνωσε ότι οι επιθέσεις ξεκίνησαν σε ένα σημείο συγκέντρωσης των μαχητών της στη Ράφα τη νοτιότερη πόλη Λωρίδας της Γάζας στα αιγυπτιακά σύνορα. Επτά άτομα σκοτώθηκαν σε ένα πλήγμα, ανέφερε, και άλλα δύο σε ξεχωριστό χτύπημα κοντά σε προσφυγικό καταυλισμό στην κεντρική περιοχή της Γάζας.

Οι επιθέσεις ακολούθησαν ένα κύμα εκτόξευσης περίπου 20 ρουκετών κατά του Ισραήλ από τη Λωρίδα της Γάζα, όπου η Χαμάς είναι η κυρίαρχη δύναμη. Ο ισραηλινός στρατός είπε ότι αυτές οι επιθέσεις έχουν ξεπεράσει τις 150, από τα μέσα Ιουνίου.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπένιαμιν Νετανιάχου είχε δεσμευτεί κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού του συμβουλίου την Κυριακή «να κάνει ότι είναι απαραίτητο» για να αποκατασταθεί η ηρεμία στις νότιες ισραηλινές κοινότητες, λέγοντας πως η αντίδραση του Ισραήλ θα είναι «ψύχραιμη και υπεύθυνη».

Η απαγωγή των τριών ισραηλινών εφήβων είχε πυροδοτήσει τον νέο κύκλο έντασης στο Παλαιστινιακό: Ο ισραηλινός στρατός είχε ξεκινήσει τεράστιας κλίμακας επιχείρηση στις παλαιστινιακές περιοχές, με δεκάδες συλλήψεις, για την εξιχνίαση της απαγωγής.

Η Χαμάς απάντησε με καθημερινές εκτοξεύσεις ρουκετών, στις οποίες η ισραηλινή αεροπορία απαντά με καθημερινές επιδρομές. Την τραγική κατάληξη του θρίλερ, με τη δολοφονία των τριών νεαρών, ακολούθησε η απαγωγή του 16χρονου Παλαιστίνιου, η δολοφονία του οποίου στην ανατολική Ιερουσαλήμ -με κίνητρο, όπως πλέον όλα δείχνουν, την τυφλή εκδίκηση- προκάλεσε οργισμένες αντιδράσεις στις παλαιστινιακές περιοχές.

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου