ΔΙΕΘΝΗ

Προηγείται ο Ασράφ Γκάνι στις προεδρικές εκλογές του Αφγανιστάν

προηγείται-ο-ασράφ-γκάνι-στις-προεδρι-430263

Ο πρώην αξιωματούχος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ασράφ Γκάνι προηγείται στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στο Αφγανιστάν, σύμφωνα με ανακοίνωση της εκλογικής επιτροπής που βασίζεται στα προκαταρκτικά αποτελέσματα της ψηφοφορίας.

Ο οικονομολόγος Γκάνι συγκεντρώνει ποσοστό 56,44% έναντι 43,56% που λαμβάνει ο αντίπαλός του Αμπντουλά Αμπντουλά, ο οποίος και έχει καταγγείλει εκτεταμένη νοθεία στο δεύτερο γύρο της προεδρικής αναμέτρησης.

Η εκλογική έκβαση μπορεί ωστόσο να αλλάξει όταν ανακοινωθούν τα τελικά αποτελέσματα στις 22 Ιουλίου.

Οι αριθμοί που ανακοινώθηκαν δεν είναι οριστικοί και μπορεί να αλλάξουν, υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ανεξάρτητης Εκλογικής Επιτροπής Αχμαντ Γιουσούφ Νουριστάνι παραδεχόμενος επίσης ότι υπήρξε νοθεία στις εκλογές.

«Η Επιτροπή παραδέχεται ότι παρά το ότι έκανε ό,τι καλύτερο μπορούσε ώστε να διεξαχθούν καλύτερες εκλογές, υπήρξαν τεχνικά λάθη και παραλείψεις στη διαδικασία» ανέφερε.

«Δεν μπορούμε να αρνηθούμε τη νοθεία και τις παραβιάσεις στη διαδικασία, σε κάποιες περιπτώσεις ενεπλάκησαν οι δυνάμεις ασφαλείας και σε άλλες υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης, όπως κυβερνήτες ή πιο χαμηλόβαθμοι αξιωματούχοι» επισήμανε.

Η συμμετοχή στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στις 14 Ιουνίου ξεπέρασε τους οκτώ εκατομμύρια ψηφοφόρους, ποσοστό μεγαλύτερο από αυτό του πρώτου γύρου που ήταν περίπου έξι εκατομμύρια, διευκρίνισε ο Νουριστάνι.

Ο Αμπντουλά, πρώην μαχητής κατά των Ταλιμπάν, δεν προέβη άμεσα σε κάποιο σχόλιο για την ανακοίνωση της Επιτροπής.

Ο ίδιος διατηρούσε προβάδισμα μετά τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών και έχει καταγγείλει εκτεταμένη νοθεία στον επαναληπτικό γύρο της 14ης Ιουνίου.

Τα ψηφοδέλτια καταμετρώνται εκ νέου σε χιλιάδες εκλογικά τμήματα.

Η προεδρική εκλογή έρχεται σε ένα κρίσιμο έτος για το Αφγανιστάν, καθώς τα περισσότερα ξένα στρατεύματα πρόκειται να αποχωρήσουν έως το τέλος του 2014.

Ο Αμπντάλα Αμπντάλα είχε αποσυρθεί από τις προεδρικές εκλογές του 2009, οι οποίες είχαν επίσης στιγματιστεί από καταγγελίες για μαζική νοθεία.

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου