ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Το παιχνίδι του καλού και του κακού «μπάτσου» παίζουν ΗΠΑ-Ισραήλ

ιράν-το-παιχνίδι-του-καλού-και-του-κακο-429723

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ ανέφερε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ παίζουν «τον καλό μπάτσο και τον κακό μπάτσο» για να εκφοβίσουν τη χώρα του ώστε να κάνει υποχωρήσεις στην πυρηνική διένεξή της με τη Δύση.

«Θα το κάνουν να φανεί σαν το Ισραήλ να θέλει να επιτεθεί, αλλά η Αμερική να το σταματά…. ο καλός μπάτσος και ο κακός μπάτσος», δήλωσε ο Χαμενεΐ ενώπιον ανώτερων στελεχών του Ιράν κατά τη διάρκεια του ιφτάρ ( του δείπνου για τον ιερό μήνα του Ραμαζανιού). «Αλλά λέω δυνατά: ο λόγος που δεν επιτίθενται είναι επειδή αυτό είναι πάρα πολύ δαπανηρό. Ο εχθρός δεν έχει άλλη επιλογή στη διάθεσή της, αλλά να κάνει απειλές και να επιβάλει κυρώσεις.».

Ταυτόχρονα σε μια αναφορά του προς τον πρόεδρο της χώρας Μοχάμαντ Ροχανί, ο οποίος έχει κατηγορηθεί ότι είναι πάρα πολύ διαλλακτικός προς τη Δύση, ο Χαμενεΐ δήλωσε: «Όλοι πρέπει να γνωρίζουν ότι στηρίζω την κυβέρνησή του και κάνω ότι μπορώ για να τη βοηθήσω. Έχω εμπιστοσύνη στην διαπραγματευτική ομάδα μας και είμαι βέβαιος ότι δεν θα παραχωρήσουν τίποτε από τα δικαιώματα αυτού του έθνους».

Το Ισραήλ έχει επανειλημμένως απειλήσει να επιτεθεί στις ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις, και είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικό σχετικά με τις τρέχουσες διπλωματικές προσπάθειες από τους δυτικούς συμμάχους του για να πείσουν το Ιράν να περιορίσει το πυρηνικό του πρόγραμμα με αντάλλαγμα τον περιορισμό των οικονομικών κυρώσεων που έχουν επιβληθεί τα τελευταία χρόνια.

Το Ιράν από την πλευρά του επιμένει ότι το πυρηνικό του πρόγραμμα είναι ειρηνικό, λέγοντας ότι τα πυρηνικά όπλα του Ισραήλ είναι η πραγματική απειλή για την ειρήνη.

ethnos.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου