ΔΙΕΘΝΗ

Συριακή τηλεόραση: Νεκρός ο ηγέτης του ISIS Αλ Μπαγκντάντι

συριακή-τηλεόραση-νεκρός-ο-ηγέτης-του-i-427441

Καθώς συνεχίζονται οι μάχες για την ανακατάληψη της Ράκα, η κρατική τηλεόραση της Συρίας μετέδωσε πως ο ηγέτης του Ισλαμικού Χαλιφάτου (ISIS) Αλ Μπαγκντάντι φέρεται να έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια βομβαρδισμών στη συριακή πόλη.

Πάντως, οι πληροφορίες δεν έχουν ακόμη επιβεβαιωθεί. Το Raqqa24 σημειώνει ότι κυβερνητικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν επιδρομή στη Ράκα, κατά την οποία βομβαρδίστηκε η περιοχή και σκοτώθηκαν επτά άτομα, χωρίς ωστόσο να αναφέρεται αν μεταξύ αυτών βρισκόταν και ο ηγέτης των τζιχαντιστών.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αναλυτών, ο Αλ Μπαγκντάντι κρυβόταν στην έρημο έξω από τη Μοσούλη.
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο ηγέτης των τζιχαντιστών φέρεται να έχει σκοτωθεί.

Σήμερα, πάντως, το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι προσπαθεί να διαπιστώσει αν σε ρωσική αεροπορική επιδρομή κοντά στην πόλη Ράκα της Συρίας σκοτώθηκε ο αρχηγός της οργάνωσης του ISIS.

Στόχος της αεροπορικής αυτής επιδρομής ήταν μια συνάντηση στελεχών του Ισλαμικού Χαλιφάτου, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 28 Μαΐου, αναφέρουν τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, επικαλούμενα την ανακοίνωση του υπουργείου.

Η κουρδική συμμετοχή στην επίθεση για την ανακατάληψη της Ράκα

Την έντονη συμμετοχή Κούρδων μαχητών για την ανακατάληψη της Ράκα από τους τζιχαντιστές επισημαίνει δημοσίευμα του Spiegel online, υποστηρίζοντας πως με αυτόν τον τρόπο ελπίζουν όχι μόνο να μειωθεί η επιρροή του Ισλαμικού Χαλιφάτου, αλλά και να επεκταθεί η κουρδική επιρροή στη βόρεια Συρία.

Στον ασύρματο ακούγονται ονόματα από το παγκόσμιο επαναστατικό παρελθόν, όπως «Κλάρα καλεί Γκεβάρα» ή «ακούει η Ρόζα Λούξεμπουργκ;».

Ο συντάκτης του άρθρου είχε συνάντηση με την Κλάρα Ζετκίν, τη διοικήτρια ομάδας Κούρδων μαχητών, ανατολικά από τη Ράκα, για να διαπιστώσει πως είναι σύνηθες φαινόμενο να χρησιμοποιούνται ονόματα γνωστών επαναστατών στις επικοινωνίες του ασυρμάτου, «για ευνόητους λόγους», όπως του διευκρίνισαν.


(H Clara Zetkin)

Οι τζιχαντιστές που ελέγχουν ακόμη ένα μεγάλο μέρος της Ράκα την είχαν καταλάβει τον Ιανουάριο του 2014, για να την ονομάσουν από τότε «πρωτεύουσα του Ισλαμικού Χαλιφάτου».

Η Ράκα αποτελεί και τη μόνη πόλη που ελέγχουν οι τζιχαντιστές, εκτός από ακόμη μία συνοικία στο κέντρο της Μοσούλης, στο Ιράκ.

Ο ανταποκριτής του Spiegel βρέθηκε στην περιοχή δράσης των Κούρδων μαχητών στα τέλη Μαΐου, καθώς προετοίμαζαν τις επιχειρήσεις εναντίον της Ράκα.

Περιγράφει πως άνδρες και γυναίκες με στολές παραλλαγής μάχονται μαζί, ενώ καμουφλαρισμένα με λάσπες φορτηγάκια τους μεταφέρουν κάθε είδους εφόδια.

Πριν από μερικές ημέρες η προέλαση προς τη Ράκα συνεχιζόταν με αργά βήματα, αλλά από την Τρίτη της περασμένης εβδομάδας η επίθεση κλιμακώθηκε και ήδη οι Κούρδοι μαχητές και οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) έχουν προωθηθεί στη συνοικία al-Mashlab της πόλης.

Εμφανής είναι η παρουσία των μαχητών του ΡΚΚ.


(Σε πολλά σημεία υπάρχουν φωτογραφίες του φυλακισμένου αρχηγού τους -ΑΡΟ- Οτζαλάν)

Η κουρδική δύναμη αποτελείται κυρίως από μαχητές των Λαϊκών Μονάδων Προστασίας (YPG) που πρόσκεινται στο PKK και συγκροτήθηκαν με αμερικανική ενίσχυση από το 2004 και κυρίως από το 2011 και μετά.

Αρχικά το YPG είχε έρθει σε συμφωνία με την κυβέρνηση του προέδρου Άσαντ ότι δεν θα συμμετείχε στην εξέγερση εναντίον του καθεστώτος.

Σε αντάλλαγμα του είχε δοθεί ο έλεγχος των κουρδικών περιοχών στη Συρία, όπου μπορούσαν να μάχονται από το 2012.

Όταν όμως οι τζιχαντιστές επιτέθηκαν στο Κομπάνι, το 2014, οι Κούρδοι κατόρθωσαν να λύσουν την πολιορκία του μόνον χάρη στην υποστήριξη της αμερικανικής αεροπορίας.

Από τότε το YPG κατέστη από τους στενούς συνεργάτες της πολιτικής του τότε προέδρου των ΗΠΑ Ομπάμα, στη Συρία.

Ήταν τότε που η πολιτική του Ομπάμα -σύμφωνα πάντα με το με το Spiegel- είχε επικεντρωθεί στην καταπολέμηση του ISIS και σε δεύτερη μοίρα στην ανατροπή του Άσαντ, κάτι που δεν άρεσε στις άλλες αντικαθεστωτικές ανταρτικές ομάδες.

Πάντως, όλες οι ομάδες μαχητών που συμμετέχουν στην επίθεση εναντίον της Ράκα βρίσκονται υπό ενιαία διοίκηση SDF, συνασπισμός δυνάμεων που δημιουργήθηκε τον Οκτώβριο του 2015, όπου παίρνουν μέρος Κούρδοι και Άραβες μαχητές υπό την καθοδήγηση των Αμερικανών.

[zougla.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου