ΔΙΕΘΝΗ

O Πέδρο Σάντσες νέος αρχηγός των ισπανών Σοσιαλιστών

o-πέδρο-σάντσες-νέος-αρχηγός-των-ισπανώ-420241

Τον 42χρονο Πέδρο Σάντσες εξέλεξαν τα μέλη των Σοσιαλιστών (PSOE) στην Ισπανία για τη γενική γραμματεία του κόμματος, ο οποίος θα ηγηθεί του κόμματος της αντιπολίτευσης στη μεγάλη εκλογική μάχη του 2015.

Ο Σάντσες παραλαμβάνει καθήκοντα από τον Αλφρέδο Πέρεθ Ρουμπαλκάμπα, ο οποίος είχε παραιτηθεί μετά τη χείριστη επίδοση του PSOE στις ευρωεκλογές.

Στο έκτακτο συνέδριο για την ανάδειξη της νέας ηγεσίας του κόμματος, ο Σάντσες -με διδακτορικό στην οικονομία και βουλευτής από την περιφέρεια της Μαδρίτης- κέρδισε την αρχηγία αποσπώντας το 49% των ψήφων.

Δεύτερος ήρθε ο Εδουάρδο Μαδίνα με 36,14% και τρίτος ο Χοσέ Αντόνιο Πέρες Ταπίας με 15,13%.

Το πολιτικό σκηνικό που έχει διαμορφωθεί στην Ισπανία δεν φαίνεται ακόμη ιδιαίτερα ευνοϊκό για το PSOE, όπως ούτε και για το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα (PP) του κεντροδεξιού Μαριάνο Ραχόι. Στους μεν Σοσιαλιστές επιρρίπτεται μέρος της ευθύνης για τη διακυβέρνηση που οδήγησε στην οικονομική κρίση, στη δε κεντροδεξιά στρέφεται η δυσφορία για τα σκληρά μέτρα λιτότητας μετά την κυβερνητική αλλαγή το 2011.

Σε αυτό το φόντο, οι πρόσφατες ευρωεκλογές κατέγραψαν την ηχηρότερη μέχρι στιγμής ήττα του δικομματισμούς, με πρώτο κερδισμένο το νέο «Podemos».

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου