ΔΙΕΘΝΗ

Alfa: Νέο κόμμα από τον Γερμανό ευρωσκεπτικιστή Μπερντ Λούκε

alfa-νέο-κόμμα-από-τον-γερμανό-ευρωσκεπτι-414553

Με νέο κόμμα επιστρέφει στη γερμανική πολιτική σκηνή ο Μπερντ Λούκε, ιδρυτής και πρώην πρόεδρος της Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), του πρώτου ευρωσκεπτικιστικού κόμματος που αναδύθηκε στη Γερμανία εστιάζοντας αρχικά αποκλειστικά στην εναντίωση στα προγράμματα ευρωδιάσωσης.

Ο 52χρονος καθηγητής Οικονομικών και ευρωβουλευτής εξελέγη πρόεδρος του νέου κινήματος, που φέρει την ονομασία «Συμμαχία για την Πρόοδο και την Ανανέωση» (Alfa), στη διάρκεια ιδρυτικού συνεδρίου που έλαβε χώρα το Σαββατοκύριακο στο Κάσελ της κεντρικής Γερμανίας.

Ο Λούκε παραιτήθηκε από το AfD στις αρχές Ιουλίου έχοντας χάσει τη μάχη για την ηγεσία και τη μελλοντική κατεύθυνση της AfD από την Φράουκε Πέτρι, η οποία τηρεί σκληρή εθνικιστική και συντηρητική γραμμή.

Αποχώρησε καταγγέλλοντας την ολοένα αυξανόμενες ξενοφοβικές θέσεις που εξαπλώνονται στην Εναλλακτική για τη Γερμανία, έχοντας αποτύχει στην προσπάθειά του να στρέψει το κέντρο βάρους μακριά από καθαρά αντι-μεταναστευτικές πολιτικές.

Πριν επικρατήσει στη μάχη με τον Λούκε, η Φράουκε Πέτρι κρατούσε τα ηνία της οργάνωσης της AfD στη Σαξονία, όπου αναδύθηκε τον περασμένο χειμώνα το αντιμεταναστευτικό και αντιισλαμικό κίνημα PEGIDA.

Σε ανάρτησή του στο Twitter ο Μπερντ Λούκε ανέφερε ότι περισσότερα από 5.000 άτομα έχουν δείξει ενδιαφέρον για το νέο σχηματισμό στους σχετικούς δικτυακούς τόπους υπό το hashtag Weckruft2015 (Κλήση αφύπνισης 2015).

Στις ευρωεκλογές του Μαΐου του 2014, η Εναλλακτική για τη Γερμανία εξέλεξε επτά ευρωβουλευτές -μεταξύ των οποίων ο ίδιος ο Μπερντ Λούκε- συγκεντρώνοντας το 6,5% των ψήφων. Η AfD είχε φθάσει στις δημοσκοπήσεις μέχρι και το 9%, ωστόσο η υποστήριξη προς το κόμμα μειώθηκε εν μέσω του εσωτερικού μετώπου που διαμορφώθηκε.

Η Afd ανήκει στην πολιτική ομάδα της Συμμαχίας των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών, μέλος της οποίας είναι επίσης το κυβερνών Συντηρητικό Κόμμα της Βρετανίας.

Στόχος του Μπερντ Λούκε είναι να εκπροσωπηθεί το νέο κόμμα στην Μπούντεσταγκ στις βουλευτικές εκλογές του 2017. Πρώτη δοκιμασία θα αποτελέσουν νωρίτερα, το 2016, οι τοπικές εκλογές στα κρατίδια Βάδης-Βυρτεμβέργης και Ρηνανίας-Παλατινάτο, ωστόσο αναλυτές δεν εκτιμούν πως το κόμμα έχει πιθανότητες καλής επίδοσης στις κάλπες, όπως επισημαίνει το BBC.

Σε μία πρώτη αντίδραση εκ μέρους του κεντροδεξιού SPD, ο βουλευτής Ραλφ Στέγκνερ δήλωσε ότι οι Σοσιαλδημοκράτες δεν πρόκειται να έχουν καμία σχέση με την Alfa, την οποία χαρακτήρισε λαϊκιστική δεξιά.

Ε.Μ.

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου