ΔΙΕΘΝΗ

Κάλπες στο πολύπαθο Μπουρούντι για την επανεκλογή του προέδρου

κάλπες-στο-πολύπαθο-μπουρούντι-για-τη-414012

Εν μέσω έντασης και ταραχών, όπως τουλάχιστον μεταδίδουν οι ξένοι ανταποκριτές, οι πολίτες στο Μπουρούντι προσέρχονται στις κάλπες για την ανάδειξη του νέου προέδρου της χώρας.

Ο πρόεδρος Πιερ Νκουρουνζίζα -η πρόθεση του οποίου να διεκδικήσει τρίτη θητεία είχε πυροδοτήσει την ένταση των τελευταίων εβδομάδων- δύσκολα θα χάσει, παρά το γεγονός ότι το Σύνταγμα δεν προβλέπει τρίτη θητεία.

Οι κάλπες άνοιξαν στις 7 το πρωί, ωστόσο, όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του BBC, σποραδικά πυρά ακούγονταν στους δρόμους της πρωτεύουσας.

Εκτός από τον πρόεδρο Νκουρουνζίζα, άλλοι επτά πολιτικοί διεκδικούν το αξίωμα με μικρές πιθανότητες, ενώ αρκετοί σκέφτοναι να καλέσουν τους οπαδούς τους σε αποχή από τη διαδικασία, προκειμένου να καταγγείλουν τον πρόεδρο.

«Η κυβέρνηση προτίμησε την απομόνωση με το να προχωρήσει σε αυτές τις ψευδο-εκλογές» είπε στο AFP ο Λεονσέ Νγκεντακουμάνα, από τους πιο γνωστούς πολιτικούς της Αντιπολίτευσης.

Ο Ζαν Μινανί από την πλευρά του, κατηγόρησε τον πρόεδρο ότι βυθίζει τη χώρα στο χάος.

Ο Νκουρουζίζα υπήρξε αντάρτης Χούτου, ο οποίος κατάφερε να κυριαρχήσει στις τάξεις των Ένοπλων Δυνάμεων παρά το γεγονός ότι ελέγχονταν από τους Τούτσι.

Το 2005 έγινε πρόεδρος με την ψήφο της Βουλής, γεγονός που κατά τον ίδιο, αλλά και το Συνταγματικό Δικαστήριο, αποδεικνύει ότι εξακοιλουθεί να έχει το δικαίωμα επανεκλογής, αφού τώρα διεκδικεί για δεύτερη φορά τη λαϊκή ψήφο.

Τον Μάιο, ομάδα στρατιωτικών πέτυχε την προσωρινή απομάκρυνσή του από την εξουσία, ωστόσο, το πραξικόπημα -με δεκάδες νεκρούς- απέτυχε.

Σημειώνεται ότι η Αφρικανική Ένωση αποφάσισε να μην στείλει παρατηρητές -η πρώτη φορά που προχωρά σε μια τέτοια κίνηση.

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου