ΔΙΕΘΝΗ

Νεκρός ο Μουσίν αλ Φαντλί, ανώτερο στέλεχος της αλ Κάιντα

νεκρός-ο-μουσίν-αλ-φαντλί-ανώτερο-στέλ-412108

Ένα ανώτερο στέλεχος της αλ Κάιντα και αρχηγός της ομάδας «Χορασάν» σκοτώθηκε από αεροπορικό πλήγμα των ΗΠΑ, καθώς ταξίδευε οδικώς κοντά στην Σαρμάντα στη Συρία στις 8 Ιουλίου, ανέφερε το Πεντάγωνο.

Ο Μουσίν αλ Φαντλί «ήταν ανώτερο στέλεχος και συνεργάτης της αλ Κάιντα, ένα από τα λιγοστά έμπιστα στελέχη της Αλ Κάιντα που είχαν εκ προτέρων ενημέρωση για τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου πλοίαρχος Τζεφ Ντέιβις.

Ο αλ Φαντλί εκτιμάται πως ανήκε στον στενό κύκλο του Οσάμα μπιν Λάντεν, τον τόσο στενό ώστε, αν και μόλις 19 ετών τότε, ήταν από τους ελάχιστους που γνώριζαν για το σχέδιο της 11ης Σεπτεμβρίου προτού τεθεί σε εφαρμογή.

Δεκατρία χρόνια αργότερα, ο Αλ Φαντλί επιστρέφει, όχι όμως για να ανατρέψει το καθεστώς του Μπασάρ αλ Ασαντ. Η Χορασάν δεν οραματίζεται χαλιφάτα, όπως το Ισλαμικό Κράτος. Στόχος της είναι ένα δυνατό come back, ακόμη και μία επανάληψη της 11ης Σεπτεμβρίου.

Τα μέλη της οργάνωσης, επισημαίνουν στο Asociated Press αξιωματούχοι των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, έχουν συρρεύσει από το Πακιστάν, την Υεμένη και το Αφγανιστάν προκειμένου να εκμεταλλευτούν το κύμα των δυτικών τζιχαντιστών που έχουν ριχτεί στη μάχη – και έχουν πολύτιμα διαβατήρια.

Σύμφωνα με το αμερικανικό πρακτορείο, μάλιστα, ο ηγέτης της Αλ Κάιντα Αϊμάν αλ Ζαουάχρι είχε αναθέσει στον Αλ Φαντλί να στρατολογήσει αυτούς τους «δυτικούς μαχητές», οι οποίοι έχουν πολύ περισσότερες πιθανότητες να ξεγλιστρήσουν από ελέγχους σε αεροδρόμια.

Ο αλ Φαντλί αποτελούσε στόχο αεροπορικών επιθέσεων των ΗΠΑ το Σεπτέμβριο του 2014 και κάποιοι αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν τότε πως πίστευαν πως είχε σκοτωθεί αλλά κάποιοι άλλοι είχαν δηλώσει πως αυτό δεν μπορούσε να επιβεβαιωθεί.

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου