ΔΙΕΘΝΗ

Τουρκία: Επιμονή στην παραβατικότητα με νέα αντι-NAVTEX

τουρκία-επιμονή-στην-παραβατικότητα-409132

Συνεχίζεται η τουρκική προκλητικότητα και παραβατικότητα, η οποία έχει οξυνθεί τις τελευταίες ημέρες, τη στιγμή μάλιστα όπου στην άλλη άκρη του Ατλαντικού λαμβάνει χώρα η 76η Συνέλευση του ΟΗΕ.

Ο σταθμός συντονισμού στην Αττάλεια απάντησε στην ελληνική αντι-NAVTEX με νέα δική του NAVTEX, συνεχίζοντας μάλιστα τον ισχυρισμό περί “τουρκικής υφαλοκρηπίδας”, θεωρώντας πως μέρος της περιοχής της ελληνικής navtex βρίσκεται “εντός αυτής”.

Όπως αναφέρει το ρεπορτά του ΣΚΑΪ, η Τουρκία επιμένει να μην αναγνωρίζει το ελληνοαιγυπτιακό μνημόνιο και σύμφωνα με την Άγκυρα, αν το πλοίο πλησιάσει στην περιοχή που θεωρεί δική της θα υπάρξει απάντηση.

Τουρκία: Επιμονή στην παραβατικότητα με νέα αντι-NAVTEX

Υπενθυμίζεται πως, χθες, τουρκικό πολεμικό πλοίο παρενόχλησε σκάφος που διεξήγαγε επιστημονικές έρευνες εντός της οριοθετημένης ελληνικής υφαλοκρηπίδας, ενώ είχε προηγηθεί η NAVTEX από μη εξουσιοδοτημένο σταθμό η οποία εκτείνεται Νότια-Νοτιοανατολικά της Κρήτης.

Εν συνεχεία, η Ελλάδα ανανέωσε τη NAVTEX για έρευνες ανατολικά της Κρήτης του σκάφους Nautical Geo μετά και το διάβημα από το ελληνικό ΥΠΕΞ για την παρενόχλησή του απο τουρκικό πολεμικό πλοίο.

Όσον αφορά την περιοχή ερευνών του NAUTICAL GEO είναι ίδια με την περιοχή της ΝΑVTEX 601/21 της Υδρογραφικής Υπηρεσίας του ΠΝ, της οποίας η ισχύς έληξε την Τετάρτη. Το πλοίο κατέπλευσε στο λιμάνι του Ηρακλείου για ανεφοδιασμό, προκειμένου να συνεχίσει τις έρευνες την 24 Σεπτεμβρίου.

Να σημειωθεί τέλος, πως ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ενημέρωσε τους ΥΠΕΞ της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά τη διάρκεια συζήτησης που διεξήχθη στη Νέα Υόρκη για το περιστατικό.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου