ΔΙΕΘΝΗ

Μόσχα: Ουκρανικό Σουχόι πετούσε κοντά στην πτήση MH-17

μόσχα-ουκρανικό-σουχόι-πετούσε-κοντά-409067

Στην αντεπίθεση πέρασε τη Δευτέρα η Μόσχα σχετικά με την κατάρριψη του μαλαισιανού Boeing: Σύμφωνα με το υπουργείο Αμυνας της Ρωσίας, η πτήση MH-17 δεν έπεσε από πύραυλο εδάφους – αέρος, αντίθετα κοντά στο Boeing εντοπίστηκε να πετά ένα ουκρανικό μαχητικό… Επιμένει στις καταγγελίες του το Κίεβο. Εισαγγελική έρευνα για την κατάρριψη ανοίγει η εισαγγελία της Ολλανδίας.

Με αυστηρότερες κυρώσεις προειδοποιεί τη Μόσχα ο Ντ.Κάμερον
Συγκεκριμένα, το υπουργείο Αμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι διαθέτει στοιχεία σύμφωνα με τα οποία ένα αεροσκάφος της ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας πέταξε πολύ κοντά, σε απόσταση 3-5 χλμ. από το επιβατικό αεροσκάφος της Malaysia Airlines το οποίο κατερρίφθη και ζήτησε εξηγήσεις από το Κίεβο.

Σύμφωνα με τον στρατηγό Αντρέι Καρταπόλοφ, του επικεφαλής του γενικού επιτελείου των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, το μαχητικό αυτό ήταν ένα Σουχόι Su-25.

«Καταγράψαμε την πτήση ενός ουκρανικού αεροσκάφος Su-25 στην κατεύθυνση του μαλαισιανού Boeing το οποίο βρισκόταν σε μια απόσταση 3 ως 5 χιλιομέτρων. Το Su-25 μπορεί να φθάσει σε ύψος 10.000 μέτρων. Διαθέτει πυραύλους αέρος-αέρος οι οποίοι έχουν βεληνεκές έως και 12 χλμ. και εγγυώνται την καταστροφή οποιουδήποτε στόχου σε απόσταση έως και 5 χλμ.», δήλωσε ο στρατηγός κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο υπουργείο Αμυνας.

Παράλληλα, ο στρατηγός δήλωσε ότι δεν εντοπίστηκε η εκτόξευση πυραύλων από το έδαφος σε οποιοδήποτε σημείο κοντά στην πορεία του Boeing και κάλεσε τις ΗΠΑ να δώσουν στη δημοσιότητα δορυφορικές φωτογραφίες, «εάν έχουν» τέτοιες.

Ο ίδιος υποστήριξε πως η Ρωσία δεν παρέδωσε κανένα σύστημα αντιαεροπορικών πυραύλων Buk (ή SA-11) στους αυτονομιστές της ανατολικής Ουκρανίας, ή «οποιαδήποτε άλλα όπλα».

Με τις δηλώσεις αυτές η Ρωσία αμφισβητεί ευθέως τις καταγγελίες του Κιέβου και πολλών δυτικών κυβερνήσεων ότι οι φιλορώσοι αυτονομιστές ευθύνονται για την κατάρριψη του επιβατικού αεροσκάφους που εκτελούσε την πτήση MH-17 στον εναέριο χώρο της ανατολικής Ουκρανίας.

Ωστόσο, πηγή των ουκρανικών υπηρεσιών ασφαλείας δήλωσε σήμερα πως το Κίεβο επιμένει στην ορθότητα των πληροφοριών, σύμφωνα με τις οποίες οι αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία παρέλαβαν ένα σύστημα Buk-M1 (μια αυτοκινούμενη συστοιχία αντιαεροπορικών πυραύλων καθοδηγούμενων από ραντάρ) από τη Ρωσία, πιθανότατα μαζί με το πλήρωμά του.

«Νωρίτερα η ουκρανική Υπηρεσία Ασφαλείας δημοσίευσε πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες οι αντάρτες διαπραγματεύονταν την παράδοση ρωσικών συστημάτων Μπουκ», δήλωσε η πηγή αυτή στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

«Οι μαχητές δεν έχουν λάβει την ειδική εκπαίδευση που απαιτείται για το χειρισμό τέτοιου περίπλοκου στρατιωτικού εξοπλισμού, έτσι πιθανότητα μιλάμε για την αποστολή και πληρωμάτων για τα (συστήματα) Buk, τα οποία ήλθαν από τη Ρωσία», υποστήριξε η ίδια πηγή.

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου