ΔΙΕΘΝΗ

Η Μουλάν στο στόχαστρο των διαδηλωτών στο Χονγκ Κονγκ – Καλούν σε μποϊκοτάρισμα

η-μουλάν-στο-στόχαστρο-των-διαδηλωτών-408261

Οι διαστάσεις της κοινωνικής κρίσης στο Χονγκ Κονγκ δοκιμάζουν σίγουρα τα ανακλαστικά της κινεζικής εξουσίας, την ανοχή σε εκφράσεις διαμαρτυρίας εντός της κινεζικής επικράτειας, αλλά και τον βαθμό ελευθερίας που μπορεί να έχει το Χονγκ Κονκγ ως αυτόνομη περιοχή εντός της Κίνας.

Οι προεκτάσεις των αναταραχών όμως έχουν εισέλθει και στη βιομηχανία του θεάματος, με αρκετούς καλλιτέχνες να παίρνουν θέση υπέρ ή ενάντια στις διαδηλώσεις.

Η Κινέζα ηθοποιός που θα υποδυθεί τη Μουλάν πήρε θέαση ενάντια στους διαδηλωτές

Η Λιού Γιφέι, Κινέζα ηθοποιός που αναμένεται να υποδυθεί την live-action ταινία της Ντίσνεϊ, Μουλάν, πήρε θέση ενάντια στους διαδηλωτές και εξέφρασε τη στήριξή της στην αστυνομία του Χονκγ Κονγκ. «Υποστηρίζω την αστυνομία. Μπορείτε όλοι να μου επιτεθείτε. Τι ντροπή για το Χονγκ Κονγκ» έγραψε στο Weibo, το κινεζικό twitter (στην Κίνα το twitter είναι απαγορευμένο).

Αν και στο κινεζικό μέσο κοινωνικής δικτύωσης φαίνεται πως η ηθοποιός δέχτηκε μόνο θετικά σχόλια, πολλοί στο twitter έσπευσαν να την επικρίνουν. Γρήγορα το hashtag #boycottMulan πήρε διαστάσεις και χρήστες στο Χονγκ Κονγκ και την Αμερική καλούσαν σε μποϊκοτάζ κατά της ταινίας.

Οι επικριτές της τονίζουν μεταξύ άλλων πως η Κινέζα έχει πάρει την αμερικανική υπηκοότητα και έτσι της είναι εύκολο να κατακρίνει τους διαδηλωτές που «μάχονται για τη δημοκρατία».

Οι διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους τον Ιούνιο με αφορμή ρύθμιση που επέτρεπε την έκδοση συλληφθέντων στην Κίνα, ωστόσο παρότι αυτή έχει αποσυρθεί, οι διαδηλώσεις συνεχίζουν. Οι διαδηλωτές έχουν αποδειχτεί πολλές φορές βίαιοι και έχουν προκαλέσει σημαντικές υλικές ζημιές και ακυρώσεις δρομολογίων στο αεροδρόμιο του Χονγκ Κονγκ.

Μέσα σε δέκα εβδομάδες κινητοποίησης, η ημιαυτόνομη περιφέρεια είδε εκατομμύρια διαδηλωτές να κατεβαίνουν στους δρόμους όπου ξεσπούσαν όλο και πιο βίαιες συγκρούσεις ανάμεσα σε ριζοσπάστες διαδηλωτές και τις δυνάμεις της τάξης, μέχρι και την κατάληψη του διεθνούς αεροδρομίου όπου εκατοντάδες πτήσεις ακυρώθηκαν.

Απέναντι στις διαδηλώσεις και τα βίαια επεισόδια στάθηκε όμως και ο δημοφιλής ηθοποιός Τζάκι Τσαν, που είναι γεννημένος στο Χονγκ Κονγ, ωστόσο φαίνεται πως στηρίζει την Κίνα. Οπως είπε στην κρατική τηλεόραση, «αισθάνομαι υπερήφανος που είμαι Κινέζος όπου και αν βρίσκομαι. Τα πέντε αστέρια της σημαίας γίνονται σεβαστά παντού».

iefimerida.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου