ΔΙΕΘΝΗ

Εσπασαν το «μποϊκοτάζ» πένθους

εσπασαν-το-μποϊκοτάζ-πένθους-407272

Δύο επιφανείς νοτιοκορεάτισσες –η πρώην πρώτη κυρία της χώρας Λη Χη Χο και η επικεφαλής της εταιρίας Hyundai, Χιου Γιουνγκ Γιουν- πέρασαν τα σύνορα της χώρας τους προκειμένου να επισκεφθούν την Βόρειο Κορέα και να εκφράσουν τα συλλυπητήριά τους ενόψει της κηδείας του Κιμ Γιονγκ Ιλ.

Σπάζοντας την σχετική απαγόρευση που έχει επιβάλει η κυβέρνηση της Σεούλ, οι κυρίες Λη (89 ετών) και Χιου (56) έφτασαν σήμερα στη Βόρειο Κορέα, από όπου αναμένεται να επιστρέψουν στην πατρίδα τους την Τρίτη.

«Ελπίζω η επίσκεψή μας να βοηθήσει στη βελτίωση των σχέσεων των δύο κρατών», φέρεται μάλιστα να δήλωσε η πρώην πρώτη κυρία.

Στις δύο γυναίκες δόθηκε ειδική άδεια να συμμετάσχουν στις πένθιμες τελετές, επειδή αμφότερες είχαν κατά το παρελθόν δεχθεί ανάλογη στήριξη σε αντίστοιχες στιγμές από το καθεστώς της Βορείου Κορέας, με το οποίο συν τοις άλλοις διατηρούν ισχυρούς δεσμούς.

Η κυβέρνηση της Σεούλ έσπευσε πάντως να διευκρινίσει ότι η επίσκεψή τους έγινε ιδίοις εξόδοις.

Το καθεστώς της Βορείου Κορέας έχει καταδικάσει την απαγόρευση που επέβαλε η Σεούλ στους πολίτες της να επισκέπτονται τη γείτονα για έκφραση συλλυπητηρίων και πένθους, προειδοποιώντας ότι η το ιδιότυπο μποϊκοτάζ θα έχει σοβαρές επιπλοκές στις σχέσεις των δύο κρατών.

Η αντιπροσωπεία θα συναντηθεί με Βορειοκορεάτες αξιωματούχους στην Πιονγκγιάνγκ και κατόπιν θα αποτίσει φόρο τιμής στον Κιμ, σύμφωνα με το υπουργείο Ενοποίησης της Νότιας Κορέας. Δεν θα παραστεί όμως στην κηδεία του, που θα γίνει την Τετάρτη.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου