ΔΙΕΘΝΗ

Η Ε.Ε. δεν παραιτείται από το πετρελαϊκό εμπάργκο παρά τις ιρανικές απειλές

η-ε-ε-δεν-παραιτείται-από-το-πετρελαϊκό-406085

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δηλώνει διά της Κάθριν Άστον δεν θα παραιτηθεί της πρόθεσής της να επιβάλλει νέες κυρώσεις εναντίον του Ιράν παρά τις απειλές της Ισλαμικής Δημοκρατίας ότι εάν επιβληθεί πετρελαϊκό εμπάργκο θα «απαντήσει» κλείνοντας τα στρατηγικής σημασίας Στενά του Ορμούζ, από τα οποία περνά το 40% της παγκόσμιας θαλάσσιας κυκλοφορίας για τη μεταφορά πετρελαίου.

Σεβασμό της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας ζήτησε ταυτόχρονα η Γαλλία από την Τεχεράνη με φόντο τις απειλές που εκτοξεύει για τα Στενά του Ορμούζ, και οι οποίες οδήγησαν την Τετάρτη υψηλότερα τις τιμές του πετρελαίου με το αργό να κυμαίνεται στα 101,50 δολάρια, κοντά στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι εβδομάδων.

Την ίδια στιγμή, ο αμερικανικός 5ος Στόλος ανακοίνωσε ότι δεν θα επιτρέψει καμία διακοπή της κυκλοφορίας στα Στενά του Ορμούζ.

«Η ελεύθερη ροή των αγαθών και των υπηρεσιών μέσω των Στενών του Ορμούζ είναι ζωτικής σημασίας για την περιφερειακή και την παγκόσμια ευημερία» ανέφερε εκπρόσωπος του Στόλου, ο οποίος εδρεύει στο Μπαχρέιν, σε γραπτή της απάντηση σε ερωτήματα του Reuters σχετικά με τη δυνατότητα του Ιράν να κλείσει την πλωτή οδό.

Η Ε.Ε. εξετάζει το εμπάργκο

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει την επιβολή μίας νέας σειράς κυρώσεων εναντίον του Ιράν και δεν θα παραιτηθούμε από αυτή μας την πρόθεση» δήλωσε την Τετάρτη στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) ο Μάικλ Μαν, εκπρόσωπος της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον.

Η επιβολή νέων κυρώσεων εναντίον της Τεχεράνης ενδέχεται να αποφασιστεί στην επόμενο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της 30ής Ιανουαρίου στις Βρυξέλλες, προσέθεσε.

Τον Δεκέμβριο η ΕΕ είχε ανακοινώσει ότι εξετάζει το ενδεχόμενο επιβολής νέων κυρώσεων εναντίον του Ιράν, στην περίπτωση που Τεχεράνη δεν δεσμευθεί να συνεργαστεί με τη διεθνή κοινότητα για το πυρηνικό της πρόγραμμα. Όμως οι Ευρωπαίοι παραμένουν διχασμένοι σχετικά με το αν είναι απαραίτητο να επιβληθεί εμπάργκο στο ιρανικό πετρέλαιο.

Η Γαλλία και η Γερμανία τάσσονται υπέρ της επιβολής εμπάργκο στις εξαγωγές του ιρανικού αργού πετρελαίου, όμως άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις είναι αντίθετες. Η Τεχεράνη πωλεί στην Ευρώπη περίπου 450.000 βαρέλια πετρελαίου ημερησίως, κυρίως στην Ιταλία, την Ισπανία και την Ελλάδα.

Η κυβέρνηση του Νικολά Σαρκοζί κάλεσε την Τετάρτη το Ιράν να συμμορφωθεί προς το διεθνές δίκαιο, επιτρέποντας την ελευθερία της ναυσιπλοΐας στα Στενά του Ορμούζ.

«Καλούμε τις ιρανικές αρχές να σεβαστούν το διεθνές δίκαιο και ιδιαίτερα την ελευθερία της ναυσιπλοΐας σε διεθνή ύδατα και στενά» δήλωσε ο εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών Μπερνάρ Βαλερό.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου