ΔΙΕΘΝΗ

Τουρκία: Δεύτερη νύχτα επιδρομών κατά ISIS και Κούρδων

τουρκία-δεύτερη-νύχτα-επιδρομών-κατά-is-405191

Οι τουρκικές αεροπορικές επιδρομές κατά του Ισλαμικού Κράτους και βάσεων των Κούρδων αυτονομιστών θα μπορούσε «να αλλάξει το παιχνίδι στην περιοχή» δήλωσε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου στην εφημερίδα Hurriyet. Την ίδια ώρα για δεύτερη νύχτα η Τουρκία επιτέθηκε σε στρατόπεδα Κούρδων ανταρτών στο Ιράκ, σε μία εκστρατεία που θα μπορούσε να βάλει τέλος στην ειρηνευτική διαδικασία με το PKK.

Η Άγκυρα, που ζήτησε έκτακτη σύνοδο του ΝΑΤΟ την Τρίτη, ανέφερε πως δύο στρατιώτες σκοτώθηκαν και τέσσερις τραυματίστηκαν σε επίθεση που είχαν εξαπολύσει νωρίτερα μαχητές του PKK.

Για πολύ καιρό απρόθυμος εταίρος ενός συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ εναντίον του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ), η Τουρκία έκανε μία δραματική αλλαγή πορείας την προηγούμενη εβδομάδα δίνοντας στον συνασπισμό πρόσβαση στις αεροπορικές της βάσεις και εξαπολύοντας αεροπορικές επιδρομές εναντίον τόσο του τζιχαντιστικού κινήματος όσο και του PKK.

«Δεν έχουμε σχέδια να στείλουμε χερσαία στρατεύματα στη Συρία και τα αεροπορικά πλήγματα έχουν σκοπό να υποστηρίξουν τους μετριοπαθείς Σύρους αντάρτες που πολεμούν το Ισλαμικό Κράτος» δήλωσε στην εφημερίδα Hurriyet, ο Νταβούτογλου.

Είπε πως το κόμμα των Κούρδων της Συρίας PYD, που συνδέεται με το PKK, θα μπορούσε «να έχει μία θέση στη νέα Συρία», αν δεν ενοχλεί την Τουρκία, αν διακόψει όλες τις σχέσεις με τη διοίκηση του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ και αν συνεργαστεί με τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης.

Όμως η υποτροπή σε σοβαρή διαμάχη ανάμεσα στην Τουρκία και το PKK έχει προκαλέσει αμφιβολίες σχετικά με το μέλλον των ειρηνευτικών προσπαθειών της Τουρκίας-που είναι μέλος του ΝΑΤΟ-με τους Κούρδους, οι οποίες ξεκίνησαν το 2012, έπειτα από 28 χρόνια αιματοχυσίας, αλλά που έχουν περιέλθει πρόσφατα σε αδιέξοδο.

Τέσσερα τουρκικά μαχητικά F-16 απογειώθηκαν από την αεροπορική βάση του Ντιγιάρμπακιρ στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας που κατοικείται κυρίως από Κούρδους για να πλήξουν στόχους του PKK στη Χακούρκ στο βόρειο Ιράκ, δήλωσαν πηγές στο πρακτορείο Reuters.

Η επιδρομή πραγματοποιήθηκε αφού ένα αυτοκίνητο παγιδευμένο με εκρηκτικά και αυτοσχέδιοι εκρηκτικοί μηχανισμοί έπληξαν ένα διερχόμενο στρατιωτικό όχημα κοντά στο Ντιγιάρμπακιρ κατά τη διάρκεια της νύχτας του Σαββάτου, ανέφερε ο στρατός. Κούρδοι μαχητές άνοιξαν στη συνέχεια πυρ εναντίον του οχήματος με τουφέκια, ανέφερε. Δύο στρατιώτες σκοτώθηκαν και τέσσερις τραυματίστηκαν.

Τουλάχιστον έξι άνθρωποι έχουν συλληφθεί για την επίθεση, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Dogan.

Η αναζωπύρωση της σύγκρουσης προκάλεσε διαδηλώσεις σε διάφορα σημεία της Κωνσταντινούπολης, καθώς κα στα νοτιοανατολικά. Ένας αστυνομικός σκοτώθηκε σε συγκρούσεις στην περιοχή Γκαζί την Κυριακή, κατά την τρίτη ημέρα βίας εκεί, η οποία ακολούθησε τον θάνατο ενός αριστερού ακτιβιστή σε αστυνομικές επιδρομές εναντίον φερόμενων ως μαχητών.

Το PKK, το οποίο η Άγκυρα και η Ουάσινγκτον κατατάσσουν στις τρομοκρατικές οργανώσεις, έχει θέσει επίσης στο στόχαστρο αστυνομικούς στα νοτιοανατολικά και αλλού, κατηγορώντας την ισλαμικής προέλευσης κεντρική κυβέρνηση ότι βοηθά κρυφά το Ισλαμικό Κράτος εις βάρος των Σύρων Κούρδων.

Το εκτός νόμου PKK διεξάγει ένοπλο αγώνα εναντίον της Άγκυρας με σκοπό την κουρδική αυτονομία από το 1984. Πολιτικοί της αντιπολίτευσης και επικριτές του κατηγορούν τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι χρησιμοποιεί την εκστρατεία εναντίον του Ισλαμικού Κράτους ως πολιτικό προκάλυμμα για να καταστείλει τους Κούρδους.

Ο Νταβούτογλου, που έχει πει πως οι επιχειρήσεις θα συνεχιστούν όσο η Τουρκία αντιμετωπίζει απειλή, συζήτησε θέματα ασφαλείας με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν σε μία τηλεφωνική συνομιλία που είχαν κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε ότι οι μόνιμοι αντιπρόσωποι θα συναντηθούν την Τρίτη για να συζητήσουν την ασφάλεια έπειτα από αίτημα της Τουρκίας.

Αντιδράσεις

Υψηλόβαθμος διπλωμάτης των ΗΠΑ καταδίκασε τις πρόσφατες επιθέσεις του PKK, αλλά αρνήθηκε οποιαδήποτε σύνδεση ανάμεσα στα νέα πλήγματα της Τουρκίας εναντίον Κούρδων μαχητών και στην πρόσφατη επιθετικότητά της για την αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους, το οποίο έχει καταλάβει μεγάλα τμήματα της γειτονικής Συρίας και του Ιράκ.

«Δεν υπάρχει διασύνδεση ανάμεσα σε αυτά τα αεροπορικά πλήγματα εναντίον του PKK και την πρόσφατη συνεννόηση να ενταθεί η συνεργασία ΗΠΑ-Τουρκίας εναντίον του ISIL» ανέφερε στο Twitter ο Μπρετ Μακγκέρκ, αναπληρωτής ειδικός προεδρικός απεσταλμένος για τον συνασπισμό εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, χρησιμοποιώντας ένα από τα ακρωνύμια του Ισλαμικού Κράτους.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Μπεν Ρόουντς, που συνόδευσε τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα στην επίσημη επίσκεψή του στην Κένυα, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στο Ναϊρόμπι: «Οι ΗΠΑ θεωρούν ασφαλώς ειδικά το PKK ως τρομοκρατική οργάνωση. Και έτσι, πάλι, η Τουρκία έχει δικαίωμα να αναλάβει δράση που σχετίζεται με τρομοκρατικούς στόχους, Και οπωσδήποτε εκτιμούμε το ενδιαφέρον τους να επιταχύνουν τις προσπάθειες εναντίον του ISIL».

Η Τουρκία δήλωσε το Σάββατο πως η απόφασή της να εισέλθει στον πόλεμο εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, λίγες μέρες αφού ένας βομβιστής αυτοκτονίας του ΙΚ σκότωσε 32 ανθρώπους, κυρίως Κούρδους, στην τουρκική πόλη Σουρούτς, θα βοηθήσει να δημιουργηθεί μία «ζώνη ασφαλείας» κατά μήκος των συνόρων στη βόρεια Συρία.

Ηγέτες της τουρκικής αντιπολίτευσης εκφράζουν ανησυχίες πως επιθυμία του Ερντογάν είναι οι νέες επιθέσεις εναντίον του PKK να διεγείρουν τα αντικουρδικά αισθήματα πριν από μία πιθανή διενέργεια πρόωρων εκλογών αργότερα φέτος.

Το ισλαμικών αρχών κόμμα AK το οποίο ίδρυσε έχει διορία μέχρι τα τέλη Αυγούστου προκειμένου να βρει έναν μικρότερο εταίρο για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού, διαφορετικά θα διεξαχθούν πρόωρες εκλογές.

Το AKP έχασε την απόλυτη πλειοψηφία τον περασμένο Ιούνιο για πρώτη φορά σε περισσότερα από δέκα χρόνια, εν μέρει λόγω της επιτυχίας του φιλο-κουρδικού Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος (HDP) το οποίο εισήλθε για πρώτη φορά στο κοινοβούλιο.

«Ένας από τους σκοπούς των επιχειρήσεων από αέρος, εδάφους και μέσω των μέσων ενημέρωσης που διεξάγονται τώρα είναι να υπονομεύσει το HDP στις πρόωρες εκλογές» ανέφερε ο ηγέτης του HDP, Σελαχατίν Ντεμιρτάς, σε μήνυμά του στο Twitter.

tovima.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου