ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία – κορονοϊός: Αλλεπάλληλα ρεκόρ νεκρών αλλά ούτε σκέψη για lockdown

ρωσία-κορονοϊός-αλλεπάλληλα-ρεκόρ-851206

Η Ρωσία ανακοίνωσε χθες Παρασκευή νέο τραγικό ρεκόρ θανάτων από τον κορονοϊό καθώς η εμβολιαστική εκστρατεία φθίνει και δεν λαμβάνονται περιοριστικά μέτρα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες το κέντρο διαχείρισης της υγειονομικής κρίσης στη Ρωσία, 828 ασθενείς υπέκυψαν τις προηγούμενες 24 ώρες. Το προηγούμενο τραγικό ρεκόρ 820 θανάτων είχε καταγραφεί δυο φορές, την Πέμπτη 23η Σεπτεμβρίου και την 26η Αυγούστου 2021.

Το Γαλλικό Πρακτορείο σημειώνει ότι η Ρωσία είναι η χώρα της ευρωπαϊκής περιφέρειας που υφίσταται το πιο βαρύ χτύπημα από την πανδημία του νέου κορονοϊού. Έχουν ανακοινωθεί 202.273 θάνατοι από την εκδήλωση της πανδημίας με βάση τον περιοριστικό κυβερνητικό ορισμό. Η ρωσική εθνική στατιστική υπηρεσία ROSSTAT, που παίρνει υπόψη της ευρύτερες παραμέτρους, έκανε λόγο για πάνω από 350.000 εξαιτίας της πανδημίας ως τα τέλη του Ιουλίου του 2021.

Η εκστρατεία ανοσοποίησης, που δυσχεραίνει η δυσπιστία μεγάλου μέρους του πληθυσμού, κινείται με βραδύ ρυθμό, παρότι έχουν κατασκευαστεί αρκετά ρωσικά εμβόλια για την COVID-19. Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώνει ο ιστότοπος Gogov, μόλις το 28,4% του ρωσικού πληθυσμού έχει εμβολιαστεί πλήρως ως αυτό το στάδιο.

Οι αρχές, για να μην πλήξουν την οικονομία, που αντιμετωπίζει προβλήματα εδώ και χρόνια, αρνούνται να λάβουν περιοριστικά μέτρα ή να κηρύξουν lockdown. Η χρήση μάσκας, παρότι υποχρεωτική, και η τήρηση της λεγόμενης κοινωνικής απόστασης τηρούνται μάλλον σπανίως.

Η πόλη της Μόσχας αναγνώρισε αυτή την εβδομάδα πως αντιμετωπίζει δεύτερο κύμα της παραλλαγής Δέλτα έπειτα από το καλοκαιρινό. Τα κρούσματα στη ρωσική πρωτεύουσα αυξήθηκαν αλματωδώς σε μια εβδομάδα (+24%), όπως και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία (+15%).

Η ρωσική προεδρία απέκλεισε ξανά την Πέμπτη το ενδεχόμενο να επιβληθούν μέτρα ευρείας κλίμακας· μετά το lockdown την άνοιξη του 2020 δεν έχουν ληφθεί αυστηρά μέτρα, για να προστατευθεί η οικονομία.

Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος είχε επαφή με κρούσμα, καθώς το Κρεμλίνο έχει μετατραπεί τελευταία σε εστία με δεκάδες ασθενείς, έχει τεθεί σε απομόνωση από την αρχή της περασμένης εβδομάδας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου