ΔΙΕΘΝΗ

Panama Papers: Και βορειοκορεατική εταιρεία-βιτρίνα για το πυρηνικό πρόγραμμα

panama-papers-και-βορειοκορεατική-εταιρεία-βιτρ-40179

Βορειοκορεατική εταιρεία βιτρίνα που χρησιμοποιείτο για τη χρηματοδότηση του πυρηνικού προγράμματος της Πιονγιάνγκ βρίσκεται μεταξύ των πελατών της δικηγορικής εταιρείας Mossack Fonseca του Παναμά, όπως αποκαλύπτουν τα Panama Papers.

Μεταξύ των περίπου 11,5 εκατομμυρίων εγγράφων που μελέτησε η Διεθνής Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ), ορισμένα αφορούν την εταιρεία DCB Finance, η οποία έχει έδρα στην Πιονγιάνγκ.

Η εταιρεία είχε καταχωρηθεί στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους το 2006 και είχε συσταθεί νόμιμα από την Mossack Fonseca, αναφέρουν η βρετανική εφημερίδα Guardian και το βρετανικό δίκτυο BBC.

Εκείνη τη χρονιά η Βόρειος Κορέα έκανε την πρώτη της πυρηνική δοκιμή, η οποία της στοίχισε και τις πρώτες κυρώσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Η DCB Finance είχε καταχωρηθεί από έναν βορειοκορεάτη πολίτη, τον Κιμ Σολ-Σαμ και τον Νάιτζελ Κάουι, βρετανό τραπεζίτη που είχε εγκατασταθεί στη Βόρειο Κορέα το 1995. Αυτός στη συνέχεια διηύθυνε την πρώτη ξένη τράπεζα της Βορείου Κορέας, την Daedong Credit Bank, της οποίας η DCB Finance ήταν θυγατρική.

Τα έγγραφα δείχνουν ότι παρά την έδρα στην Πιονγιάνγκ, η Mossack Fonseca δεν είχε επισημάνει τη σχέση της DCB Finance με τη Βόρειο Κορέα πριν από το 2010, χρονιά κατά την οποία η υπηρεσία δίωξης οικονομικού εγκλήματος των Βρετανικών Παρθένων Νήσων της είχε αποστείλει επιστολή με την οποία της ζητούσε πληροφορίες για την εταιρεία. Μόνον τότε η Mossack Fonseca σταμάτησε να εκπροσωπεί την DCB Finance.

Το 2011 ο Κάουι, ο οποίος δηλώνει ότι δεν γνώριζε για παράνομες συναλλαγές, είχε μεταπωλήσει το μερίδιό του στην Daedong Credit Bank σε κινέζικη κοινοπραξία.

Η τράπεζα αυτή, όπως και η DCB Finance και ο Κιμ Σολ-Σαμ, βρίσκονταν μεταξύ αυτών στους οποίους επιβλήθηκαν από τον Ιούνιο του 2013 κυρώσεις από τις ΗΠΑ, οι οποίες τους υποψιάζονται ότι από το 2006 παρείχαν χρηματοοικονομικές υπηρεσίες σε δύο βορειοκορεατικές οντότητες που διαδραμάτισαν «κεντρικό ρόλο» στην εξέλιξη του πυρηνικού και του βαλλιστικού προγράμματος της Βορείου Κορέας.

Σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών, η DCB Finance εξυπηρετούσε στην «πραγματοποίηση διεθνών χρηματοοικονομικών συναλλαγών κατά τρόπο που να διαφεύγουν της προσοχής των χρηματοοικονομικών θεσμών που επεδίωκαν να αποφύγουν να έχουν συναλλαγές με τη Βόρειο Κορέα».

Μάλιστα σε email της υπηρεσίας συμμόρφωσης με τους κανονισμούς της Mossack Fonseca του Αυγούστου του 2013 φαίνεται να αναγνωρίζεται ότι η δικηγορική εταιρεία θα μπορούσε να έχει δείξει μεγαλύτερη προσοχή.

«Δεν έχουμε ακόμη αναλογιστεί τους λόγους για τους οποίους διατηρήσαμε σχέση με την DCB Finance την ώρα που γνωρίζαμε, ή θα έπρεπε να γνωρίζουμε […] ότι η χώρα, η Βόρειος Κορέα, βρισκόταν στη μαύρη λίστα. Θα έπρεπε να ξέρουμε από την αρχή ότι επρόκειτο για εταιρεία υψηλού κινδύνου» αναφέρεται στο email.

tovima.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου