ΔΙΕΘΝΗ

Βραζιλία: Εκστρατεία κατά της σεξουαλικής εκμετάλλευσης ανηλίκων

βραζιλία-εκστρατεία-κατά-της-σεξουαλ-400380

Εκστρατεία ευαισθητοποίησης για τη σεξουαλική εκμετάλλευση ανηλίκων στη Βραζιλία κατά τη διάρκεια του Παγκόσμιου Κυπέλλου, εγκαινίασε την Πέμπτη, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Η εκστρατεία με τίτλο «Μη στρέφεις το βλέμμα σου αλλού» υποστηρίζεται από γνωστούς Βραζιλιάνους ποδοσφαιριστές, όπως ο Kακά και ο Ζουνίνιο, έχει σαν στόχο να υπενθυμίσει τόσο στους ντόπιους, όσο και στους ξένους που θα παρακολουθήσουν το Μουντιάλ, ότι η σεξουαλική εκμετάλλευση συνιστά έγκλημα.

Η εκστρατεία περιλαμβάνει σεμινάρια για διευθυντικά στελέχη του δημοσίου και συζητήσεις γύρω από αυτό το θέμα, σε κάθε πόλη υποδοχής των αγώνων του Παγκοσμίου Κυπέλλου, καθώς και αυξημένη στήριξη για την καταπολέμηση της σεξουαλικής εκμετάλλευσης και την ενημέρωση των θυμάτων για τα δικαιώματά τους. Επίσης προβλέπει την ευρεία προώθηση της ανοικτής τηλεφωνικής γραμμής «100» που δίνει τη δυνατότητα σε όποιον γίνεται μάρτυρας περιστατικού σεξουαλικής εκμετάλλευσης ανηλίκων να το καταγγέλλει.

Ο επίτροπος Ανάπτυξης Άντρις Πίμπαλγκς, δήλωσε σχετικά: «Η Βραζιλία γνώρισε μια απίστευτη πορεία ανάπτυξης, με περίπου 40 εκατομμύρια άτομα να έχουν βγει από τη φτώχεια μέσα σε 10 χρόνια. Μερικά όμως τμήματα της κοινωνίας εξακολουθούν να μην απολαμβάνουν τα ανθρώπινα δικαιώματα, που εμείς θεωρούμε δεδομένα.

»Για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος, η Ε.Ε. υποστηρίζει μια σειρά σημαντικών σχεδίων στις 12 πόλεις που φιλοξενούν το Παγκόσμιο Κύπελλο, όπως τη στήριξη των δικαιωμάτων των νέων στις φαβέλες του Ρίο, την ενίσχυση κοινοτήτων αυτοχθόνων πληθυσμών στην περιοχή της Κουιάμπα, και την προστασία των φτωχότερων εργατών του Σάο Πάολο».

Η παγκόσμια εκστρατεία «Μη στρέφεις το βλέμμα σου αλλού» που διοργάνωσε η αντιπροσωπεία της Ε.Ε. στη Βραζιλία, διεξάγεται σε περισσότερες από 15 χώρες σε συνεργασία με το δίκτυο ECPAT (“Τέλος στην παιδική πορνεία, πορνογραφία και σωματεμπορία”).

Οι δήμαρχοι των 12 πόλεων που φιλοξενούν το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου έχουν ενστερνιστεί την εκστρατεία, με σκοπό να βελτιώσουν την προστασία των παιδιών και των εφήβων, κατά τη διάρκεια των αγώνων του Παγκόσμιου Κυπέλλου 2014, καθώς και άλλων σημαντικών εκδηλώσεων, όπως οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2016, που θα πραγματοποιηθούν επίσης στη Βραζιλία.

tovima.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου