ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Νέος θάνατος Αφροαμερικανίδας σε κρατητήρια

ηπα-νέος-θάνατος-αφροαμερικανίδας-σε-400292

Οι αρχές προσπαθούν να διαλευκάνουν τις συνθήκες θανάτου μίας ακόμη Αφροαμερικανίδας, η οποία πέθανε ενώ βρισκόταν υπό κράτηση σε αστυνομικό τμήμα βόρεια της Νέας Υόρκης, ανακοίνωσε ο δήμαρχος του Μάουντ Βέρνον Έρνι Ντέιβις στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

“Με θλίψη μας αναφέρουμε ότι η 42χρονη γυναίκα από το Μάουντ Βέρνον, η οποία ανέμενε την προσαγωγή της κατηγορούμενη για κλοπή, πέθανε χθες (Δευτέρα) στα κρατητήρια του Αστυνομικού Τμήματος του Μάουντ Βέρνον”, ανακοίνωσε χθες Τρίτη ο Ντέιβις.

Η γυναίκα, ονόματι Ρεϊνέτ Τέρνερ, βρέθηκε αναίσθητη μέσα στο κρατητήριο και οι αστυνομικοί θεώρησαν ότι είχε αποκοιμηθεί, πρόσθεσαν αξιωματούχοι.

Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο, η Τέρνερ ήταν μητέρα οκτώ παιδιών και συνελήφθη για κλοπή από κατάστημα χονδρικής πώλησης τροφίμων.

Η πόλη Μάουντ Βέρνον βρίσκεται στα βόρεια σύνορα της πόλης της Νέας Υόρκης, ενώ ο θάνατος της Τέρνερ είναι το τελευταίο κρούσμα σε μία σειρά από θανάτους Αφροαμερικανών και αυτοχθόνων Αμερικανών, κρατουμένων σε αμερικανικά κρατητήρια ή φυλακές.

Στις 10 Ιουλίου, η Αφροαμερικανίδα Σάντρα Μπλαντ βρέθηκε απαγχονισμένη μέσα στο κρατητήριο αστυνομικού τμήματος, τρεις μέρες μετά τη σύλληψή της από τροχονόμο στο Τέξας για μία ασήμαντη τροχαία παράβαση. Οι αρχές απέδωσαν σε αυτοκτονία τον θάνατό της, αλλά η οικογένειά της ζητεί τη διεξαγωγή έρευνας.

Στις 14 Ιουλίου, ένα μέλος της φυλής Τσόκτοου και ακτιβιστής, ο Ρέξντεϊλ Χένρι, βρέθηκε νεκρός κάτω από άγνωστες συνθήκες μέσα στο κελί του έπειτα από τη σύλληψή του επειδή δεν είχε πληρώσει το πρόστιμο για τροχαία παράβαση.

Την Κυριακή, η 37χρονη Αφροαμερικανίδα Ραλκίνα Τζόουνς, βρέθηκε νεκρή σε κρατητήριο του Οχάιο. Είχε συλληφθεί έπειτα από έναν βίαιο καυγά που είχε με τον σύζυγό της.

Έπειτα από τα κρούσματα αυτά, ο εκτελεστικός διευθυντής της ακτιβιστικής οργάνωσης PoliceAbuse.com, ο Ντίοπ Καμάου, δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik ότι οι Αφροαμερικανοί κινδυνεύουν περισσότερο όταν συλλαμβάνονται σε σχέση με άλλους πολίτες στις ΗΠΑ.

“Αποτελεί θλιβερή διαπίστωση της γενικής κατάστασης του συστήματος απονομής δικαιοσύνης και ειδικά της αστυνομίας, αλλά θεωρώ ότι ο κίνδυνος για τους Αφροαμερικανούς είναι μεγαλύτερος σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη κατηγορία πολιτών υπό κράτηση και αυτοί οι θάνατοι ανθρώπων υπό κράτηση υποστηρίζουν αυτή τη διαπίστωση”.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των αμερικανικών σωφρονιστικών αρχών, 4.309 κρατούμενοι σε κρατητήρια αστυνομικών τμημάτων ή σε κρατικές φυλακές πέθαναν το 2012.

Η συνηθέστερη αιτία θανάτου ήταν τα προβλήματα υγείας, αλλά η αυτοκτονία ήταν η κυριότερη αιτία στα κρατητήρια.

Περίπου το ένα τρίτο των αυτοκτονιών σε τοπικά κρατητήρια σημειώθηκε μέσα σε μία εβδομάδα από τη σύλληψη.

real.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου