ΔΙΕΘΝΗ

Ιταλία: Απειλεί να λάβει μέτρα σε βάρος της Αιγύπτου για τη δολοφονία Ρετζένι

ιταλία-απειλεί-να-λάβει-μέτρα-σε-βάρος-40021

Η κυβέρνηση της Ιταλίας απείλησε την Τρίτη ότι θα επιβάλει «άμεσες και αναλογικές» κυρώσεις σε βάρος της Αιγύπτου εάν το Κάιρο δεν συνεργαστεί πλήρως για να ανακαλυφθεί η αλήθεια στην υπόθεση της δολοφονίας ενός Ιταλού φοιτητή.

Ο Τζούλιο Ρετζένι, 28 ετών, είχε εξαφανιστεί στο Κάιρο την 25η Ιανουαρίου. Η σορός του ανακαλύφθηκε σε ένα προάστιο της αιγυπτιακής πρωτεύουσας την 3η Φεβρουαρίου με σημάδια βασανιστηρίων.

«Αν δεν υπάρξει αλλαγή πορείας (από μέρους των αρχών της Αιγύπτου) η κυβέρνηση είναι έτοιμη να αντιδράσει, υιοθετώντας μέτρα τα οποία θα είναι τόσο άμεσα, όσο και ανάλογα», δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών στο κοινοβούλιο.

Δεν έδωσε λεπτομέρειες, αλλά ο επικεφαλής της επιτροπής ανθρωπίνων δικαιωμάτων της ιταλικής Βουλής είχε δηλώσει τον περασμένο μήνα πως η Ρώμη θα έπρεπε να ανακαλέσει τον πρεσβευτή τη από το Κάιρο και να χαρακτηρίσει την Αίγυπτο μη ασφαλή χώρα για τους επισκέπτες στην περίπτωση που η έρευνα καταλήξει σε αδιέξοδο.

Η Αίγυπτος απάντησε ότι οι δηλώσεις του Τζεντιλόνι μάλλον παρεμποδίζουν τις έρευνες, παρά τις ωφελούν. «Αποφεύγουμε να κάνουμε σχόλια για τις δηλώσεις αυτές, οι οποίες περιπλέκουν την κατάσταση», ανέφερε το αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

Ιταλοί αξιωματούχοι έχουν αντιμετωπίσει με ειρωνικό τρόπο τις διάφορες εκδοχές που έχουν δώσει οι αιγυπτιακές αρχές για τον θάνατο του Ρετζένι—αρχικά, το Κάιρο διατεινόταν πως ο μεταπτυχιακός φοιτητής σκοτώθηκε σε τροχαίο.

Για τον Τζεντιλόνι, αλλαγή πορείας σημαίνει να μην προβάλλονται «στρεβλές και βολικές “αλήθειες”», από το Κάιρο, αλλά αντιθέτως «σημαίνει να βρεθεί ποιος ήταν υπεύθυνος για το ότι πιθανόν ο Τζούλιο Ρετζένι τελούσε υπό παρακολούθηση πριν την εξαφάνισή του». Ο Ιταλός ΥΠΕΞ επέμεινε ότι το Κάιρο οφείλει να συνεργαστεί περισσότερο με τις ιταλικές αρχές.

Πολλοί Ιταλοί κοινοβουλευτικοί καταφέρθηκαν επίσης εναντίον των αιγυπτιακών αρχών. «Μας ειπώθηκαν πάρα πολλά ψέματα για να συνεχίσουμε να τις πιστεύουμε», είπε χαρακτηριστικά ο Πιερ Φερντινάντο Καζίνι, πρώην πρόεδρος της Βουλής.

Έπειτα από μια σειρά καθυστερήσεων, Αιγύπτιοι ερευνητές αναμένεται να έχουν συνομιλίες με Ιταλούς δικαστικούς στη Ρώμη την Πέμπτη και την Παρασκευή για την υπόθεση, σημείωσε πάντως ο Τζεντιλόνι.

Οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν επισημάνει ότι τα σημάδια από βασανιστήρια αποτελούν ισχυρή ένδειξη πως ο Ρετζένι, μεταπτυχιακός φοιτητής του πανεπιστημίου Κέμπριτζ, σκοτώθηκε από άνδρες των υπηρεσιών ασφαλείας της Αιγύπτου. Το Κάιρο έχει διαψεύσει επανειλημμένα την κατηγορία αυτή.

Η μητέρα του Ρετζένι είπε την περασμένη εβδομάδα ότι η σορός του παιδιού της ήταν τόσο παραμορφωμένη, που δυσκολεύτηκε πολύ να το αναγνωρίσει και απείλησε να δώσει στη δημοσιότητα τις φωτογραφίες του πτώματος εάν δεν βρεθούν οι δολοφόνοι του.

Η Ιταλία διαθέτει σημαντικά οικονομικά συμφέροντα στην Ιταλία, όπως το τεράστιο κοίτασμα φυσικού αερίου Ζορ, η σύμβαση για την ανάπτυξη και την εκμετάλλευση του οποίου έχει ανατεθεί στην δημόσια ιταλική επιχείρηση ενέργειας Eni.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου