ΔΙΕΘΝΗ

ΜΗ17: Ειδικό δικαστήριο ζητά από τον Πούτιν ο Ρούτε

μη17-ειδικό-δικαστήριο-ζητά-από-τον-πού-400073

Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε απηύθυνε σήμερα μια “πιεστική έκκληση” στον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν να αποδεχτεί τη δημιουργία ενός ειδικού δικαστηρίου του ΟΗΕ το οποίο θα αναλάβει να δικάσει τους υπεύθυνους για τη συντριβή της πτήσης MH17, του αεροσκάφους Boeing 777 της Malaysia Airlines που καταρρίφθηκε τον Ιούλιο του 2014 στην ανατολική Ουκρανία.

Ο Ρούτε, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Πούτιν, του άσκησε πιέσεις προκειμένου να καταστεί δυνατόν, χάρη στο δικαστήριο του ΟΗΕ, να δικαστούν “οι υπεύθυνοι της τραγωδίας του MH17”, ανέφερε η ολλανδική κυβέρνηση στον ιστότοπό της.

Πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων η Μαλαισία, η Ολλανδία, η Αυστραλία, η Ουκρανία και το Βέλγιο, ζητούν τη συγκρότηση αυτού του δικαστηρίου. Υπέρ τάσσονται επίσης η Βρετανία, οι ΗΠΑ και η Γαλλία, χώρες που κατηγορούν τους φιλορώσους αντάρτες της Ουκρανίας ότι κατέρριψαν το αεροπλάνο.

Για σήμερα (22.00 ώρα Ελλάδας) είναι προγραμματισμένη μια ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για το θέμα αυτό, όμως η Ρωσία διαφωνεί με το σχέδιο ψηφίσματος και οι δυτικές χώρες αναμένουν ότι θα ασκήσει βέτο.

Η Μόσχα είχε εκφράσει εξαρχής αντιρρήσεις στο σχέδιο αυτό και ζητούσε να ολοκληρωθεί προηγουμένως η έρευνα που είναι σε εξέλιξη για τη συντριβή του αεροσκάφους.

Στην “ειλικρινή” τηλεφωνική συζήτηση που είχε με τον πρόεδρο Πούτιν, ο Μαρκ Ρούτε αναφέρθηκε ιδιαίτερα “στις αμφιβολίες που εκφράζει η Ρωσία”. “Ακριβώς για να εμποδίσουμε την πολιτικοποίηση των διαδικασιών επιθυμούμε να ληφθεί η απόφαση για τη σύσταση του δικαστηρίου πριν προσδιορισθούν οι συνθήκες της συντριβής”, συνεχίζει η ανακοίνωση της ολλανδικής κυβέρνησης.

Στη δική του ανακοίνωση, το Κρεμλίνο αναφέρει ότι η συζήτηση περιστράφηκε “στα διάφορα ερωτήματα που εξακολουθούν να υπάρχουν όσον αφορά την έρευνα” και κυρίως στις αποδείξεις που έχουν συγκεντρωθεί.
Η Ρωσία έχει καταθέσει στον ΟΗΕ ένα δικό της σχέδιο ψηφίσματος.

Σε αυτό δεν γίνεται καμία αναφορά σε δικαστήρια παρά μόνο στην επιτάχυνση της έρευνας που διεξάγεται από μια ομάδα πέντε χωρών (Ολλανδία, Αυστραλία, Βέλγιο, Μαλαισία και Ουκρανία). Το ρωσικό σχέδιο στηρίζεται από τη Βενεζουέλα και την Κίνα όμως οι συνομιλίες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα για έναν “συμβιβασμό” μεταξύ των δύο κειμένων δεν έφεραν κανένα αποτέλεσμα.

Η πτήση MH17 της Malaysia Airlines καταρρίφθηκε στην ανατολική Ουκρανία στις 17 Ιουλίου 2014 με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 298 επιβάτες και μέλη του πληρώματος. Οι περισσότεροι από τους επιβάτες ήταν Ολλανδοί υπήκοοι.

Το Κίεβο και η Δύση υποστηρίζουν ότι οι φιλορώσοι αυτονομιστές κατέρριψαν το αεροπλάνο χρησιμοποιώντας έναν ρωσικό πύραυλο εδάφους-αέρος Μπουκ. Η Μόσχα από την πλευρά της αρνείται κάθε εμπλοκή της στην υπόθεση και αντιθέτως επιρρίπτει ευθύνες στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου