ΔΙΕΘΝΗ

Τυνησία και Ελλάδα κόστισαν 35,6 εκατ. ευρώ στην Thomas Cook

τυνησία-και-ελλάδα-κόστισαν-356-εκατ-ευρ-397736

Περί τα 25 εκατ. στερλίνες (35,6 εκατ. ευρώ) στοίχισαν στην εταιρεία ταξιδίων Thomas Cook η φονική επίθεση εναντίον τουριστών στην Τυνησία τον Ιούνιο και οι ανησυχίες για πιθανή έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

Όπως το ίδιο το βρετανικό γραφείο ανακοίνωσε, τα δύο γεγονότα επηρέασαν σημαντικά τις κρατήσεις τουριστών το τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου. Η Thomas Cook σημείωσε επίσης ότι τις αρνητικές επιπτώσεις στα οικονομικά της αντισταθμίζει η ενίσχυση της ισοτιμίας της στερλίνας έναντι του ευρώ.

Συγκεκριμένα, η Thomas Cook διευκρίνισε ότι η επίθεση στην Τυνησία που κόστισε τη ζωή σε 38 τουρίστες, μεταξύ των οποίων σε 30 Βρετανούς, κόστισε σ’ αυτήν 20 εκατ. στερλίνες (28,5 εκατ. ευρώ). Στο κόστος συνεκτιμάται η ακύρωση κρατήσεων από πελάτες του γραφείου, ο επαναπατρισμός πολλών Βρετανών έπειτα από το τραγικό συμβάν και επίσης οι αλλαγές προορισμών που επέλεξαν εναλλακτικά πολλοί ταξιδιώτες.

Το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών, άλλωστε, εξέδωσε οδηγία για αποφυγή των ταξιδίων στην Τυνησία.
Όσο για τις εξελίξεις στην Ελλάδα, «τα τοπικά γραφεία μας εργάστηκαν εντατικά για να διαβεβαιώσουν τους πελάτες μας ότι τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα δεν πρόκειται να διαταράξουν τις διακοπές τους».

Παρά ταύτα, κάποιοι ταξιδιώτες προτίμησαν να αλλάξουν ή και να ακυρώσουν τις κρατήσεις τους για την Ελλάδα, σημειώνει η Thomas Cook.

Τα σχόλια της Thomas Cook συνοδεύουν την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων του δευτέρου τριμήνου της βρετανικής εταιρείας, που κατέγραψε λειτουργικά κέρδη 3 εκατ. στερλινών (4,3 εκατ. ευρώ). Πρόκειται για σημαντική ανάκαμψη της εταιρείας, η οποία το τρίμηνο Απριλίου-Ιουνίου 2014 είχε εμφανίσει ζημιές 42 εκατ. στερλινών (60 εκατ. ευρώ).

Η Thomas Cook θεωρεί ότι η ενίσχυση της ισοτιμίας της στερλίνας έναντι του ευρώ και της σουηδικής κορόνας θα ενισχύσει εν τέλει κατά 39 εκατ. στερλίνες (55,7 εκατ. ευρώ) τα εφετινά κέρδη της, ενώ η αρχική εκτίμηση ήταν ότι θα ενισχύονταν κατά 25 εκατ. στερλίνες (35,6 εκατ. ευρώ).

tovima.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου