ΔΙΕΘΝΗ

Σοκ από βίντεο με Αμερικανούς πεζοναύτες

σοκ-από-βίντεο-με-αμερικανούς-πεζοναύ-396840
Τους δείχνει να ουρούν σε νεκρούς μαχητές Ταλιμπάν
Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει βίντεο που αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο και δείχνει ομάδα πεζοναυτών να ουρούν σε νεκρούς μαχητές Ταλιμπάν.
Ο πρόεδρος του Αφγανιστάν Χαμίντ Καρζάι δήλωσε πως είναι «βαθιά αναστατωμένος» από τις «απάνθρωπες» πράξεις που διαπράχθηκαν, όπως είπε, από τέσσερις Αμερικανούς στρατιωτικούς που εικονίζονται να ουρούν πάνω σε τρία πτώματα τα οποία παρουσιάζονται ως αυτά εξεγερμένων Ταλιμπάν σε ένα βίντεο που κυκλοφόρησε στο Ίντερνετ.
«Η βεβήλωση των πτωμάτων τριών Αφγανών» από Αμερικανούς στρατιώτες είναι μια πράξη «που πρέπει να καταδικαστεί με τον ισχυρότερο δυνατό τρόπο», σχολίασε ο Καρζάι, ο οποίος ζήτησε από την αμερικανική κυβέρνηση «να επιβάλει την αυστηρότερη τιμωρία σε οποιονδήποτε βρεθεί ένοχος αυτού του εγκλήματος».
Οι Αφγανοί Ταλιμπάν καταδίκασαν το βίντεο. Εκπρόσωπός τους είπε στο BBC: «Αυτή δεν είναι ανθρώπινη συμπεριφορά, είναι μια άγρια πράξη, πολύ ντροπιαστική ακόμα και να μιλήσουμε για αυτήν».
Ωστόσο, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, εκπρόσωπος των Αφγανών Ταλιμπάν είπε, πάντως, ότι το βίντεο δεν θα επηρεάσει τις προσπάθειες για ειρηνευτικές συνομιλίες.
«Αυτή δεν είναι μια πολιτική διαδικασία, επομένως το βίντεο δεν θα βλάψει τις συνομιλίες μας και την ανταλλαγή κρατουμένων, μιας και βρισκόμαστε σε αρχικό στάδιο» είπε ο Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ.
Το Συμβούλιο Αμερικανο-ισλαμικών σχέσεων είπε ότι εάν το βίντεο επιβεβαιωθεί, τότε δείχνει συμπεριφορές που δεν ταιριάζουν καθόλου σε Αμερικανούς στρατιώτες.
«Είναι ένα αηδιαστικό, ανήθικο βίντεο. Κάτι για το οποίο κανένας στρατός δεν θα έπρεπε να είναι περήφανος στον κόσμο, και ακόμα περισσότερο ο αμερικανικός στρατός» είπε, μιλώντας στο BBC, ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου, Ιμπραήμ Χούπερ.
Έρευνα ξεκινούν οι ΗΠΑ
Ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι έχει ξεκινήσει έρευνα για το βίντεο, το οποίο αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο, χωρίς να έχει επιβεβαιωθεί ακόμα η αυθεντικότητά του.
Το Σώμα των Πεζοναυτών ανακοίνωσε ότι οι πράξεις που παρουσιάζονται στο βίντεο δεν συνάδουν με τις αξίες του.
Οι εικόνες δείχνουν τέσσερις άνδρες με στολές πεζοναυτών που φαίνεται να ουρούν σε τρεις άνδρες που μοιάζουν νεκροί. Η φωνή ενός άνδρα ακούγεται να λέει: «Να έχεις μια καλή μέρα, φίλε».
Ένας από τους άνδρες που εμφανίζεται στο βίντεο μοιάζει να είναι καλυμμένος με αίμα. Οι άνδρες με τις στολές πεζοναυτών φαίνεται να γνωρίζουν ότι υπάρχει κάμερα που τους καταγράφει.
Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, πλοίαρχος Τζον Κίρμπι, δήλωσε ιδιαίτερα προβληματισμένος από το βίντεο.
«Όποιος και αν είναι και υπό οποιεσδήποτε συνθήκες -κάτι που βρίσκεται υπό έρευνα-, πρόκειται για ανήκουστη συμπεριφορά, η οποία είναι απαράδεκτη για μέλος του στρατού» είπε.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου