ΔΙΕΘΝΗ

Ο Ερντογάν απειλεί μικρό διαδηλωτή που κατέβασε την τουρκική σημαία

ο-ερντογάν-απειλεί-μικρό-διαδηλωτή-πο-396082

Οι τουρκικές αρχές καταδίκασαν το κατέβασμα της τουρκικής σημαίας μέσα από μια αεροπορική βάση στη νοτιοανατολική επαρχία του Ντιγιαρμπακίρ με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να διαμηνύει πως ακόμη κι αν επρόκειτο για ένα παιδί, ο εισβολέας «θα πληρώσει το τίμημα».

Το Τουρκικό Γενικό Επιτελείο, ο Πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιούλ και ο Ερντογάν, καταδίκασαν το κατέβασμα της τουρικής σημαίας από την αεροπορική βάση κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων στις 8 Ιουνίου, μετά την κηδεία ενός άνδρα που σκοτώθηκε σε συγκρούσεις στη γειτονική Lice.

Ο Πρόεδρος Γκιουλ κάλεσε όλους τους ανθρώπους να «ενεργήσουν υπεύθυνα και να αποφύγουν προκλητικές δράσεις και εκφράσεις», ενώ ο στρατός εξέδωσε μια πολύ σκληρή ανακοίνωση σχετικά με το περιστατικό.

«Καταδικάζουμε απερίφραστα την επίθεση στην τουρκική σημαία, το σύμβολο του τουρκικού έθνους και της ανεξαρτησία μας, από ένα πρόσωπο που δεν έχει αξίες. Θέλουμε επίσης να ενημερώσουμε το κοινό ότι θα συνεχίσουμε την ποινική δίωξη προκειμένου να τον βρούμε και να τον τιμωρήσουμε» δήλωσε το Γενικό Επιτελείο σε ανακοίνωσή του στις 9 Ιουνίου.

Ένας διαδηλωτής φορώντας μάσκα, φωτογραφήθηκε από τον φωτορεπόρτερ του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων, την ώρα που ανέβηκε στο κοντάρι, αφού πήδηξε πάνω από τα τείχη που περιβάλλουν το 2ο Διοικητηρίο Πολεμικής Αεροπορίας.

«Ένας μασκοφόρος άνδρας, μεταξύ των διαδηλωτών, κάποιοι εκ των οποίων ήταν παιδιά, πήδηξε από την κύρια είσοδο της βάσης και έφτασε το κοντάρι της σημαίας στη ζώνη ελέγχου μεταξύ των δύο συρματοπλεγμάτων. Μια ομάδα (στρατιωτών) εστάλη στην περιοχή και πυροβόλησε δύο φορές προειδοποιητικά στον αέρα. Αλλά ο συγκεκριμένος διαδηλωτής κατέβασε την τουρκική σημαία από το κοντάρι» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο στρατός.

Από την πλευρά του, ο Ερντογάν, υποσχέθηκε πως όλοι όσοι εμπλέκονται στο περιστατικό, συμπεριλαμβανομένων του διαδηλωτή αλλά και των υπαλλήλων που τον άφησαν να κατεβάσει τη σηαμία, θα πληρώσουν ένα βαρύ τίμημα.

«Το υπουργείο Εσωτερικών έχει ξεκινήσει έρευνα για το θέμα. Το γεγονός ότι ο διαδηλωτής είναι ένα παιδί δεν μας αφορά. Θα πληρώσει το τίμημα με τον ίδιο τρόπο όπως εκείνοι που τον έστειλαν εκεί. Δεν θα παραμείνουμε σιωπηλοί μόνο και μόνο επειδή το πρόσωπο που επιτέθηκε στο ιερό μας [σύμβολο] με τέτοιο τρόπο είναι ένα παιδί », δήλωσε ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Ιρανό πρόεδρο Χασάν Ρουχανί στην Άγκυρα.

Ο Ερντογάν επιτέθηκε επίσης τους στρατιωτικούς αξιωματούχους της βάσης που απέτυχαν να αποτρέψουν το συμβάν: «Ανεβαίνει στον ιστό και μετά βγάζει τη σημαία. Όλες οι στρατιώτες και οι διοικητές στους οποίους είχε ανατεθεί (η περιφρούρηση της βάσης) θα πληρώσουν το τίμημα γι ’αυτό», είπε.

ethnos.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου