ΔΙΕΘΝΗ

Βόμβα από το YouTube: “Μπλοκάρει“ λογαριασμούς αντιεμβολιαστών

βόμβα-από-το-youtube-μπλοκάρει-λογαριασμ-394201

Σε μια πρωτοφανή, για τα δεδομένα του κίνηση προχώρησε το Youtube, το οποίο αποφάσισε να μπλοκάρει όλα τα βίντεο που αφορούν παραπληροφόρηση σχετικά με τα εμβόλια.

Το YouTube θα αρχίσει να αφαιρεί περιεχόμενο που αμφισβητεί οποιοδήποτε εγκεκριμένο εμβόλιο, όχι μόνο αυτά που αφορούν τον κορονοϊό.

Το τμήμα της Google της Alphabet Inc. ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι θα επεκτείνει την πολιτική της κατά της παραπληροφόρησης για να καλύψει όλα τα εμβόλια που οι υγειονομικές αρχές θεωρούν αποτελεσματικά. Η απαγόρευση θα περιλαμβάνει όλους όσους ισχυρίζονται ότι τα εμβόλια είναι επικίνδυνα ή έχουν μακροχρόνιες επιπτώσεις στην υγεία, όπως για παράδειγμα ο αυτισμός, δήλωσε ο Matt Halprin, αντιπρόεδρος του YouTube για την εμπιστοσύνη και την ασφάλεια.

Πριν από ένα χρόνο, το YouTube απαγόρευσε ορισμένα βίντεο επικριτικά για τα εμβόλια της Covid-19. Όπως μετέδωσε το Bloomberg, η εταιρεία δήλωσε ότι έκτοτε αφαίρεσε περισσότερα από 130.000 βίντεο για παραβίαση αυτού του κανόνα. Αλλά πολλά βίντεο ξεπέρασαν τον “θολό” αυτό κανόνα, προχορώντας σε ισχυρισμούς για τα εμβόλια χωρίς να αναφέρουν τον κορονοϊό. Έτσι, το YouTube διαπίστωσε ότι η πολιτική του ήταν διάτρητη και ότι χρειάζοταν περισσότερα μέτρα.

Το YouTube έχει αντιμετωπίσει κάποιες – αλλά όχι όλες – από τις πολιτικές πιέσεις που έχουν ασκηθέι σε Facebook και Twitter για τον χειρισμό πληροφοριών σχετικών με την υγεία, οι οποίες έχουν κατηγορηθεί για ανεπάρκεια που οδηγεί στη διάδοση του σκεπτικισμού και των ψευδών γύρω από τα εμβόλια.

Μέχρι σήμερα, το YouTube επιτρέπει στους χρήστες του να μεταδίδουν περίπου ότι θέλουν για τα εμβόλια. Με τη νέα πολιτική του, η οποία τίθεται σε ισχύ από την Τετάρτη, αναμένεται να “κοπούν” πολλοοί δημοφιλείς λογαριασμούς επικριτών των εμβολίων, που έχουν μπει και στο στόχαστρο της κυβέρνησης Μπάιντεν. Αυτό περιλαμβάνει τον Joseph Mercola, έναν σκεπτικιστή του εμβολίου με σχεδόν μισό εκατομμύριο συνδρομητές στο YouTube και την Children’s Health Defense, μια ομάδα που συνδέεται με τον Robert F. Kennedy Jr.

Ωστόσο, ο νέος κανόνας του YouTube θα έχει δύο προειδοποιήσεις. Ο Halperin είπε ότι η εταιρεία θα επιτρέψει “επιστημονική συζήτηση” – βίντεο σχετικά με δοκιμές εμβολίων, αποτελέσματα και αποτυχίες. Παράλληλα, το YouTube θα συνεχίσει να επιτρέπει προσωπικές μαρτυρίες, όπως ένας γονιός που μιλά για τις εμπειρίες του εμβολιασμού του παιδιού του.

Το YouTube εφαρμόζει ήδη μέτρα για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης σε σχέση με τα εμβόλια κατά της Covid-19, δηλώνοντας ότι έχει διαγράψει εδώ και έναν χρόνο περισσότερα από 130.000 βίντεο που παραβίαζαν τον κανονισμό του στο θέμα αυτό.

Ανάμεσα στα πιο πρόσφατα μέτρα που έλαβε, η πλατφόρμα ανέστειλε την Τρίτη τους γερμανικούς λογαριασμούς του δημόσιου τηλεοπτικού δικτύου RT γιατί αυτό παραβίασε τους εσωτερικούς κανόνες της κοινότητας μεταδίδοντας “ψευδείς πληροφορίες” για την Covid-19 και θέλησε να παρακάμψει μια αναστολή τηλεφόρτωσης.

Η Μόσχα απείλησε να μπλοκάρει το YouTube ως αντίποινα, κατηγορώντας τον όμιλο για λογοκρισία.

Οι μεγάλοι αμερικανικοί τεχνολογικοί όμιλοι αντιμετωπίζουν μεγάλη πίεση για να διαγράφουν ή να θέτουν όρια στα περιεχόμενα κατά των εμβολίων που πολλαπλασιάζονται στις πλατφόρμες τους, κυρίως μετά την έναρξη της πανδημίας.

Εάν τα βίντεο συγκεντρώσουν αυτές τις μαρτυρίες σε ένα κλιπ ή κάνουν ευρύτερους ισχυρισμούς που αμφισβητούν την αποτελεσματικότητα του εμβολίου, τότε θα καταργηθούν, σύμφωνα με τον Halprin.

Το YouTube ισχυρίζεται ότι έχει καταργήσει περισσότερα από 1 εκατομμύριο βίντεο από τον Φεβρουάριο του 2020 για παραπληροφόρηση που σχετίζεται με όλες τις πτυχές του κορονοϊού. Η εταιρεία αντιμετωπίζει επίσης ορισμένα βίντεο σχετικά με την υγεία ως “οριακά”, μειώνοντας την εμφάνισή τους στα αποτελέσματα και τις προτάσεις αναζήτησης.

Ωστόσο, συνήθως δεν αποκαλύπτει ούτε ενημερώνει πότε συμβαίνει αυτό.

news247.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου