ΔΙΕΘΝΗ

BBC: Αυθάδη γλυπτά της Αρχαίας Ρώμης που σοκάρουν τους συγχρόνους θεατές [εικόνες]

bbc-αυθάδη-γλυπτά-της-αρχαίας-ρώμης-που-σ-393350

Οι Ρωμαίοι αγαπούσαν την τέχνη που περιείχε σεξ και βία αλλά αυτό που οι σύγχρονοι θεατές θεωρούν σήμερα ακατάλληλο ίσως η αρχαία ματιά να το έβλεπε αλλιώς, γράφει ο αρθρογράφος και κριτικός τέχνης Alastair Sooke στην ιστοσελίδα του BBC.

Με αφορμή μια έκθεση γλυπτών αφιερωμένη στην Αρχαία Ρώμη, που παρουσιάζεται στο Βρετανικό Μουσείο, το BBC δημοσιεύει ένα άρθρο που προσπαθεί διαχωρίσει τα όρια ανάμεσα στο ερωτικό και το ακατάλληλο.

«Μάλλον θα αισθανόταν ευδαιμονία ο αρχαιολόγος του 18ου αιώνα όταν ανακαλύφθηκαν οι ρωμαϊκές πόλεις της Πομπηίας και του Ερκολάνο όπου ήρθαν στο φως 85 γλυπτά» γράφει το δημοσίευμα και διερωτάται ο αρθρογράφος πώς ένιωσαν οι αρχαιολόγοι της εποχής στη θέα του θεού Πάνα; «Φανταστείτε πώς οι ανασκαφείς πρέπει να ένιωσαν όταν αποκαλύφθηκε το πιο διάσημο από αυτά τα γλυπτά, ένα κομμάτι μάρμαρο σκαλισμένο που αναπαριστούσε το ​​θεό Πάνα να κάνει έρωτα σε μια κατσίκα. Με το δεξί του χέρι ο Πάνας τραβά το κεφάλι της ώστε να μπορέσει να κοιτάζει βαθιά στα μάτια της».

Έπειτα από τόσα χρόνια το γλυπτό του Πάνα και η κατσίκα εγείρει και πάλι ερωτήματα καθώς έχει μεταφερθεί από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Νάπολης στο Λονδίνο για τις ανάγκες μιας έκθεση που περιέχει και άλλα αντίστοιχα γλυπτά από τον αρχαίο ρωμαϊκό κόσμο. «Ένα διακριτικό σήμα προειδοποιεί τους επισκέπτες ότι η έκθεση «περιέχει σεξουαλικό υλικό» επισημαίνει ο αρθρογράφος κλείνοντας το μάτι στον ανανώστη.

Αρχαία Ρώμη-Mείγμα πολιτισμού και βαρβαρότητας

«Η Αρχαία Ρώμη, ήταν ένα περίεργο μείγμα του πολιτισμού και της βαρβαρότητας» γράφει χαρακτηριστικά ο αρθρογράφος.

Ο Alastair Sooke τεκμηριώνει την σκέψη του παραθέτοντας μια προσωπική του εμεπειρία «Το γλυπτό του Πάνα και η κατσίκα πιστοποιεί ότι το σεξ υπήρχε στο ρωμαϊκό πολιτισμό όσο και η βία. Ένάμιση χρόνο πριν, επισκέφτηκα την Πομπηία και ενώ δεν ήταν έκπληξη ότι ένας από τους οίκους ανοχής της πόλης είχε σεξουαλικές τοιχογραφίες, βρήκα παράξενο ότι τόσα πολλά κτίρια ήταν διακοσμημένα με όρθιους φαλλούς».

«Στην ίδια έκθεση στο Βρετανικό Μουσείο, υπάρχει ένα περίεργο αντικείμενο γνωστό ως «tintinnabulum», που αποτελείται από ένα φτερωτό φαλλό με ,πόδια λιονταριού από τα οποία κρέμονται πέντε καμπάνες» όπως γράφει το δημοσίευμα.

«Ένα γλυπτό, όπως αυτό του Πάνα που κάνει έρωτα με μια κατσίκα μας βυθίζει στο σκοτάδι και την αβεβαιότητα, και κάνει το χάσμα των δύο χιλιετιών να μοιάζουν με άβυσσο. Εμείς ποτέ δεν θα είμαστε σε θέση να κατανοήσουμε τι σήμαιναν για τους Ρωμαίους αυτά τα γλυπτά και πως αντέδρασαν όταν τα είδαν για πρώτη φορά. Το μόνο που μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα είναι ότι η στάση τους απέναντι στο σεξ και τη βία διέφερε πολύ από τη δική μας» τονίζει ο αρθρογράφος του BBC κλείνοντας.

iefimerida.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου