ΔΙΕΘΝΗ

Δεκάδες τραυματίες από σπαθομαχίες στην Ινδία

δεκάδες-τραυματίες-από-σπαθομαχίες-σ-393246

Πάνω από δώδεκα τραυματίες είναι ο απολογισμός των συγκρούσεων που ξέσπασαν το πρωί ανάμεσα σε σπαθοφόρους Σιχ μέσα στο Χρυσό Ναό στη πόλη Αμριτσάρ της βόρειας Ινδίας.

Αφορμή του καυγά ήταν το ποιος θα πάρει πρώτος το λόγο στην τελετή για την 30ή επέτειο της επιδρομής του στρατού της Ινδίας στον ιερό αυτό χώρο. Από τις ξιφομαχίες, που διήρκεσαν πάνω από μισή ώρα, τραυματίστηκαν τουλάχιστον 12 άτομα, ενώ η αστυνομία λέει πως ο αριθμός των τραυματιών ενδεχομένως να ανέβει στους είκοσι.

Τα κανάλια της χώρας μετέδιδαν εικόνες με Σιχ φορώντας παραδοσιακά τουρμπάνια και ντυμένους στις λευκές φορεσιές τους να κραδαίνουν σπαθιά και να να ξιφομαχούν ενώ κάποιοι άλλοι έκαναν εκκλίσεις για ημερία.

Ο Χρυσός Ναός χτίστηκε στις αρχές του 17ου αιώνα προς τιμήν ενός εκ των κορυφαίων εκπροσώπων της θρησκείας των Σιχ που δημιουργήθηκε στις αρχές του 16ου αιώνα από τον Γκουρού Νανάκ (1469-1539). Τον Ιούνιο του 1984, ο ηγέτης των Σιχ προκειμένου να αποφύγει τη σύλληψη, ζήτησε καταφύγιο στα κτίρια που περιέβαλλαν τον Χρυσό Ναό, πιστεύοντας ότι στον ιερό αυτό χώρο ο ίδιος και οι διακόσιοι περίπου Σιχ θα ήταν ασφαλείς.

Ωστόσο, το βράδυ της 5ης Ιουνίου 1984 τα τανκς και το πυροβολικό εισέβαλαν στον ναό μετά από εντολή της πρωθυπουργού Ίντιρα Γκάντι και η εξέγερση κατεστάλη με αποτέλεσμα 576 Σιχ να πέσουν νεκροί ενώ ανεξάρτητες αναφορές μιλούν ακόμα και για 5.000 άτομα που έχασαν τη ζωή τους εκείνη την ημέρα. Ο ναός καταστράφηκε από τον ινδικό στρατό, αργότερα όμως ξαναφτιάχτηκε αρχικά από την ινδική κυβέρνηση και κατόπιν από την ίδια την κοινότητα των Σιχ.

Πέντε μήνες μετά, στις 31 Οκτωβρίου του 1984, οι Σιχ σωματοφύλακες της Γκάντι την εκτέλεσαν στον κήπο του σπιτιού της στο Νέο Δελχί, ως αντεκδίκηση για την καταπάτηση του ιερού τους χώρου.

ethnos.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου