ΔΙΕΘΝΗ

Ποιες χώρες «πουλάνε» την πιο φτηνή υπηκοότητα

ποιες-χώρες-πουλάνε-την-πιο-φτηνή-υπ-391513

Μία βαλίτσα γεμάτη διαβατήρια είναι συνήθως εικόνα από ταινίες. Δεν είναι όμως μόνο οι κατάσκοποι που διαθέτουν περισσότερα από ένα. Γιατί ολοένα και αυξάνονται οι «πολίτες της οικονομίας».

Ο Κρίστιαν Κάλιν, ένας από τους ειδικούς στο θέμα, που συμβουλεύει τους πελάτες του για το ποια είναι η καλύτερη χώρα για να επενδύσουν τα χρήματά τους, εκτιμά ότι κάθε χρόνο χιλιάδες άτομα ξοδεύουν συνολικά 2 δισ. δολάρια για να αποκτήσουν δεύτερο ή ακόμη και τρίτο διαβατήριο.

Οπως αναλύει στο BBC, πρόκειται για συνήθεια ιδιαίτερα δημοφιλή ανάμεσα σε Κινέζους και Ρώσους επενδυτές, όπως και για εκείνους που προέρχονται από τη Μέση Ανατολή. Το «ρεύμα» αυτό βέβαια δεν πέρασε απαρατήρητο, για αυτό και αρκετές χώρες έχουν υιοθετήσει ανάλογα προγράμματα, ή βελτίωσαν τα ήδη υπάρχοντα.

Οι χώρες που «πουλάνε» τα πιο φθηνά διαβατήρια, σύμφωνα με το BBC

Ντομίνικα

Εχει περίπου 71.000 κατοίκους και σύμφωνα με εκτιμήσεις, εκείνοι που είναι επενδυτές ξεπερνούν τους 3.000. Αυτό το μικρό νησάκι στην Καραϊβική είναι μακράν η πιο φτηνή λύση. Με μία επένδυση 100.000 δολαρίων και μία κατά πρόσωπο συνέντευξη εκεί, η υπηκοότητα έχει εξασφαλιστεί.

Το μόνο κακό είναι η αναμονή, που κυμαίνεται από πέντε έως 14 μήνες, καθώς η αρμόδια επιτροπή εξετάζει έναν υποψήφιο το μήνα. Αξίζει όμως, αν αναλογιστεί κανείς ότι η Ντομίνικα ανήκει στην Κοινοπολιτεία, οι πολίτες της έχουν ειδικά προνόμια στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ μπορούν να ταξιδέψουν σε 50 χώρες χωρίς βίζα.

Σεντ Κιτς και Νέιβις

Εχει το πιο παλιό σύστημα «υπηκοότητας μέσω επένδυσης» στον κόσμο, καθώς ξεκίνησε το 1984. Υπάρχουν δύο μέθοδοι, με την πιο φθηνή να γίνεται με δωρεά 250.000 δολαρίων σε ένα συγκεκριμένο ίδρυμα. Εναλλακτικά, πρέπει κάποιος να κάνει επένδυση τουλάχιστον 400.000 δολαρίων σε κτηματομεσιτικά.

Αντίγκουα και Μπαρμπούντα

Το σχετικό πρόγραμμα ξεκίνησε εκεί στα τέλη της προηγούμενης χρονιάς και η χώρα ακολούθησε το μοντέλο του Σεντ Κιτς. Πιο απλά, με επένδυση 400.0000 ή δωρεά 200.000 δολαρίων εξασφαλίζει κανείς την υπηκοότητα.

Μάλτα

Πρόσφατα η χώρα δέχθηκε αυστηρή κριτική όταν ανακοίνωσε πως προγραμματίζει να επιτρέπει σε πλούσιους ξένους να αποκτήσουν διαβατήριο με μία επένδυση 650.000 ευρώ, χωρίς να είναι απαραίτητο να είναι κάτοικοι του νησιού. Κάτι που θα καθιστούσε την προσφορά την καλύτερη στην ΕΕ.

Μετά από πιέσεις όμως, οι κανονισμοί άλλαξαν και πλέον ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να μένει στη Μάλτα τουλάχιστον ένα χρόνο, ενώ η απαιτούμενη επένδυση είναι 1,15 εκατ. ευρώ.

Κύπρος

Η «τιμή» έπεσε στα 2 εκατ. ευρώ τον περασμένο Μάρτιο, σε μία προσπάθεια να καθησυχαστούν οι κατά κύριο λόγο Ρώσοι επενδυτές, που έχασαν χρήματα όταν επιβλήθηκε το πρόγραμμα διάσωσης της Κύπρου.

iefimerida.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου