ΔΙΕΘΝΗ

«Να τους κρεμάσουμε για έναν βιασμό;»

να-τους-κρεμάσουμε-για-έναν-βιασμό-390989

Πολιτικός του κυβερνώντος κόμματος της Ινδίας χαρακτήρισε τον βιασμό ένα κοινωνικό έγκλημα, έσπευσε ωστόσο να προσθέσει ότι «μερικές φορές είναι σωστός και κάποιες άλλες είναι λάθος», ισχυριζόμενος ότι αν δεν καταγγελθεί το έγκλημα στην αστυνομία, είναι σα να μην συνέβη, ενώ άλλος πολιτικός διερωτήθηκε πως είναι δυνατόν να οδηγούνται στην αγχόνη οι δράστες για έναν…βιασμό.

Τοπικός βουλευτής του κόμματος Μπαρατίγια Τζανάτα (BJP) του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μοντί δήλωσε σήμερα ότι μπορεί να θεωρηθεί ότι διαπράχθηκε το έγκλημα του βιασμού μόνο αν αυτό καταγγελθεί στην αστυνομία.

«Είναι ένα κοινωνικό έγκλημα που εξαρτάται από τους άνδρες και τις γυναίκες. Μερικές φορές είναι σωστό, μερικές φορές είναι λάθος», δήλωσε ο Μπαμπουλάλ Γκάουρ υπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για τον νόμο και την τάξη στο κρατίδιο Μάντια Πραντές το οποίο κυβερνά το BJP.

«Μέχρι να υπάρξει καταγγελία, τίποτα δεν μπορεί να γίνει», δήλωσε ο Γκάουρ στους δημοσιογράφους.

«Να τους κρεμάσουμε για έναν βιασμό;»

Ο Γκάουρ εξέφρασε την υποστήριξή του στον Μουλάγιαμ Σινγκ Γιάνταβ, επικεφαλής του τοπικού κόμματος Σαματζουάντι που κυβερνά το κρατίδιο Ουτάρ Πραντές. Οι πολιτικοί ηγέτες του κρατιδίου αυτού, όπου δύο εξαδέλφες 12 και 14 ετών βιάστηκαν και απαγχονίστηκαν την προηγούμενη εβδομάδα, έχουν δεχθεί επικρίσεις επειδή δεν μετέβησαν στην περιοχή του συμβάντος και κατηγόρησαν τα μέσα ενημέρωσης ότι υπερπροβάλλουν το περιστατικό.

Στη διάρκεια των πρόσφατων εκλογών ο Μουλάγιαμ επέκρινε τις πρόσφατες νομικές μεταρρυθμίσεις βάσει των οποίων προβλέπεται να επιβάλλεται η ποινή του θανάτου σε όσους κρίνονται ένοχοι για ομαδικό βιασμό, λέγοντας: «Τα αγόρια κάνουν λάθη, θα απαγχονιστούν για έναν βιασμό;».

Το BJP απέρριψε τα σχόλια του Γκάουρ επισημαίνοντας ότι αποτελούν προσωπική του άποψη και όχι αυτή του κόμματος.

Σιωπή για τον διπλό βιασμό και τις δολοφονίες

Πάντως ο Μοντί, ο οποίος κατήγαγε μια ιστορική νίκη την προηγούμενη εβδομάδα στις βουλευτικές εκλογές, δεν έχει κάνει μέχρι στιγμής κανένα σχόλιο όσον αφορά το διπλό βιασμό και δολοφονία κοριτσιών στο χωριό Κάτρα Σαχαντατγκάντζ.

Ο πατέρας και ο θείος ενός εκ των θυμάτων δήλωσαν ότι προσπάθησαν να καταγγείλουν το έγκλημα στην τοπική αστυνομία, αλλά οι αστυνομικοί τους έδιωξαν. Για το έγκλημα έχουν συλληφθεί μέχρι στιγμής τρεις άνδρες, ενώ δυο αστυνομικοί κρατούνται καθώς φέρονται να προσπάθησαν να το συγκαλύψουν.

Αν και στην Ινδία καταγγέλλεται κατά μέσο όρο ένας βιασμός κάθε 21 λεπτά, οι παραλείψεις της αστυνομίας έχουν ως αποτέλεσμα πολλά τέτοια εγκλήματα να μην καταγγέλλονται ή να μην ερευνούνται σωστά, όπως επισημαίνουν οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Τις τελευταίες ημέρες έχουν έρθει στη δημοσιότητα αρκετές περιπτώσεις σεξουαλικών εγκλημάτων. Μια γυναίκα στο Ουτάρ Πραντές υπέστη ομαδικό βιασμό, ενώ στη συνέχεια οι δράστες την ανάγκασαν να πιει οξύ και την στραγγάλισαν. Μια ακόμη γυναίκα πυροβολήθηκε στο κεφάλι εξ επαφής στη βορειοανατολική Ινδία όταν προσπάθησε να αντισταθεί στους άνδρες που της είχαν επιτεθεί, σύμφωνα με τον τοπικό Τύπο.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν έχει δηλώσει «ιδιαίτερα συγκλονισμένος» από τον βιασμό και τον φόνο των δύο κοριτσιών.

«Λέμε “όχι” στην καταστροφική και απορριπτική άποψη ότι “τα αγόρια είναι αγόρια”», υπογράμμισε ο Μπαν Κι Μουν σε ανακοίνωσή του με σαφή αναφορά στα όσα είπε ο Μουλάγιαμ Σινγκ Γιάνταβ.

ethnos.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου