ΔΙΕΘΝΗ

Το Brent ξανάπιασε τα $50 αλλά οι τάσεις στις αγορές παραμένουν πτωτικές

το-brent-ξανάπιασε-τα-50-αλλά-οι-τάσεις-στις-α-390315

Ανακάμπτουν για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα την Τετάρτη οι τιμές του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές, ωθούμενες από την ανακοινωθείσα πτώση των αμερικανικών αποθεμάτων αργού. Οι τάσεις, ωστόσο, του «μαύρου χρυσού» παραμένουν πτωτικές καθώς όλα δείχνουν ότι μια από τις συνέπειες της άρσης του εμπάργκο της Δύσης προς την Τεχεράνη θα είναι η πλημμυρίδα των διεθνών αγορών με ιρανικό πετρέλαιο.

Στην αγορά του Λονδίνου το μεσημέρι της Τετάρτης η τιμή του Brent (συμβόλαια παράδοσης Σεπτεμβρίου) ενισχυόταν κατά 46 σεντς στα 50,45 δολάρια το βαρέλι, ενώ την Τρίτη η τιμή είχε επίσης ενισχυθεί κατά 1% συγκριτικά με το χαμηλότερο επίπεδο του τελευταίου εξαμήνου στο οποίο είχε πέσει τη Δευτέρα.

Στη Νέα Υόρκη η τιμή του αργού (επίσης πρόκειται για συμβόλαια παράδοσης Σεπτεμβρίου) ενισχυόταν την Τετάρτη κατά 32 σεντς στα 46,06 δολάρια το βαρέλι (τη Δευτέρα στη νεοϋορκέζικη αγορά η τιμή του αργού είχε πέσει στα χαμηλότερα τετραμήνου).

Η προαναγγελθείσα από το ίδιο το Ιράν αύξηση της παραγωγής και των εξαγωγών του, αλλά και η κάμψη της ενεργειακής ζήτησης από την Κίνα είχαν ως αποτέλεσμα να υποχωρήσουν κατά 21% οι τιμές του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές από τις αρχές του Ιουνίου.
Αρνητική επίπτωση στις τιμές του αργού έχει και η ενίσχυση της ισοτιμίας του δολαρίου στα υψηλότερα του τελευταίου τριμήνου έναντι του ευρώ και άλλων νομισμάτων, λόγω της αναμενόμενης αύξησης των αμερικανικών επιτοκίων το Σεπτέμβριο. Καθώς οι αγοραπωλησίες πετρελαίου γίνονται με αμερικανικά δολάρια, η ενίσχυση του αμερικανικού νομίσματος δίνει κίνητρα στους εκτός των ΗΠΑ παραγωγούς να αυξήσουν τις πωλήσεις τους.

Πρέπει να σημειωθεί, πάντως, ότι η πτώση της τιμής του αργού λειτουργεί αποτρεπτικά για τη Fed σε ό,τι αφορά την αύξηση των επιτοκίων, αφού διατηρεί χαμηλά τον πληθωρισμό. Με τις υφιστάμενες πτωτικές πιέσεις που δέχονται οι τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ είναι αμφίβολο αν η Τζάνετ Γέλεν και το επιτελείο της θα ακριβύνουν το χρήμα ρισκάροντας μια νέα βουτιά της αμερικανικής οικονομίας στον αποπληθωρισμό.

Η διατήρηση των τιμών του πετρελαίου σε χαμηλά επίπεδα αποτελεί μια στρατηγική επιλογή του OPEC, ο οποίος επιθυμεί διακαώς να καταστούν μη εκμεταλλεύσιμα τα κοιτάσματα σχιστολιθικού πετρελαίου των ΗΠΑ. Γι’ αυτό και δεν μειώνει την παραγωγή του.

Τα αμερικανικά συμφέροντα, προφανώς, είναι διαφορετικά εν προκειμένω όχι μόνο λόγω της ασύμφορης παραγωγής σχιστολιθικού πετρελαίου, αλλά και λόγω του ότι με το αργό κάτω από τα 50 δολάρια το βαρέλι καθίσταται ασύμφορη και η παραγωγή των αμερικανικών κοιτασμάτων στην Αλάσκα – κι εδώ τα συμφέροντα είναι τεράστια διότι στους χαμένους περιλαμβάνονται οι μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες των ΗΠΑ.

tovima.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου