ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Η αστυνομία χρησιμοποίησε το δάκτυλο νεκρού για να ξεκλειδώσει το κινητό του

ηπα-η-αστυνομία-χρησιμοποίησε-το-δάκτ-38869

Επικρίσεις κατά της αστυνομίας της Φλόριντα προκάλεσε η πληροφορία ότι αστυνομικοί φέρονται να εισέβαλαν σε γραφείο τελετών, επιχειρώντας να ξεκλειδώσουν το κινητό τηλέφωνο ενός νεκρού χρησιμοποιώντας… το δάκτυλό του.

Σύμφωνα με το δίκτυο BBC, ο 30χρονος Λίνους Φίλιπ σκοτώθηκε στις 23 Μαρτίου στο Λάργκο ενώ επιχειρούσε να διαφύγει από αστυνομικό κλοιό σε πρατήριο καυσίμων.

Όταν παραδόθηκε η σορός του στο γραφείο τελετών Sylvan Abbey, όπως εξήγησε η οικογένειά του, δύο αστυνομικοί επιχείρησαν να χρησιμοποιήσουν το δάκτυλό του για να ξεκλειδώσουν το smart phone του.

«Είναι φρικτό», είπε η σύντροφός του Βικτόρια Άρμστρονγκ.

«Δηλαδή τους επιτρέπεται να βγάλουν έναν νεκρό από τον θάλαμο ψύξης και να χρησιμοποιήσουν το δάκτυλό του για να ξεκλειδώσουν το τηλέφωνό του», πρόσθεσε η ίδια οργισμένη στο ABC Action News.
Η αστυνομία του Λάργκο δήλωσε ότι στην προσπάθειά του να διαφύγει, ο Φίλιπ χρησιμοποίησε το αυτοκίνητό του ως φονικό όπλο — σέρνοντας έναν αστυνομικό, ο οποίος είχε επιχειρήσει να επιβιβαστεί σε αυτό.

Σύμφωνα με το Forbes, η αστυνομία χρησιμοποιεί συχνά τα δακτυλικά αποτυπώματα θυμάτων από υπερβολική δόση στον σαρωτή για την αναγνώριση δακτυλικού αποτυπώματος -μια εφαρμογή στα iPhones- που βοηθάει στην αναζήτηση πληροφοριών οι οποίες σχετίζονται με εμπόρους ναρκωτικών. Συχνά μάλιστα αυτός ο τρόπος αναζήτησης είναι επιτυχημένος.

Όχι πάντα όμως. Τον Νοέμβριο του 2016, ο Αμπντούλ Ραζάκ Αλί Αρτάν έπεσε με το αυτοκίνητό του πάνω σε πεζούς στο πανεπιστήμιο Ohio State και έπειτα τους επιτέθηκε με μαχαίρι. Τραυμάτισε 11 ανθρώπους προτού πέσει νεκρός από τις σφαίρες αστυνομικών.

Πάνω του βρέθηκε ένα ξεκλείδωτο iPhone, αλλά έπειτα από ώρες καθώς η αστυνομία αναζητούσε πρόσβαση στο τηλέφωνό του, το iPhone μπήκε σε sleep mode και όταν επανήλθε ζητούσε κωδικό πρόσβασης. Οι αστυνομικοί πίεσαν το δάκτυλο του Αρτάν στο smartphone, αλλά αυτό δεν ξεκλείδωσε.

[zougla.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου