ΔΙΕΘΝΗ

Το πλοίο των Ναζί που χρησιμοποιεί μέχρι σήμερα η Αμερικανική Ακτοφυλακή

το-πλοίο-των-ναζί-που-χρησιμοποιεί-μέχ-388621

Ένα ιστορικό ιστιοφόρο που ανήκε στο πολεμικό ναυτικό του Χίτλερ συνεχίζει να πλέει στις θάλασσες, ως κομμάτι του στόλου της Αμερικανικής Ακτοφυλακής. Ονομάζεται USCGC Eagle κι είναι ένα επιβλητικό ιστιοφόρο μήκους 90 μέτρων, με 23 πανιά και υψηλά κατάρτια, το μεγαλύτερο εκ των οποίων υψώνεται 50 μέτρα πάνω από το κατάστρωμα.

Το συγκεκριμένο πλοίο, ηλικίας 79 ετών, αποτελεί μέρος του στόλου της Αμερικανικής Ακτοφυλακής που «χτενίζει» ένα κομμάτι των υδάτων στον Κόλπο του Μέξικο, από την Φλόριδα μέχρι τις Μπαχάμες.

Ωστόσο, το καράβι αυτό φέρει ένα «σκοτεινό» μυστικό: καθελκύστηκε για πρώτη φορά το 1936 στη ναζιστική Γερμανία κι αποτελούσε μέρος του Πολεμικού Ναυτικού (Kriegsmarine) του Αδόλφου Χίτλερ με το όνομα Horst Wessel.

Ο ίδιος ο Φύρερ ήταν παρών στην καθέλκυση του, το 1936, στο Αμβούργο. Μάλιστα, ο Χίτλερ ήταν αυτός που βάφτισε το καράβι, δίνοντας του το όνομα του Χορστ Βέσελ, ενός Γερμανού αξιωματικού της παραστρατιωτικής οργάνωσης Στουρμαμπτάιλουνγκ (SA, Τάγματα Εφόδου) ο οποίος είχε συνθέσει το ποίημα “Die Fahne hoch” (Ψηλά τη σημαία) που έγινε γνωστό ως “Horst Wessel Lied” και ενσωματώθηκε στον Γερμανικό Εθνικό ύμνο από το 1933 έως το 1945.

«Ο Φύρερ ανέβηκε μόνο μια φορά στο πλοίο. Φορούσε μπότες με καρφιά στη σόλα τους και τα καρφιά έσκισαν το ακριβό ξύλινο κατάστρωμα, αλλά ποιος να τολμούσε να του πει το οτιδήποτε;» θυμάται σήμερα ο Τίντο Χόλτκαμπ, τέως Γερμανός χαμηλόβαθμος αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού που πλέον ζει μόνιμα στις ΗΠΑ, έχοντας αποστατήσει στην Αμερική από το 1946.

Ο 89χρονος σήμερα Χόλτκαμπ μίλησε στο BBC ως ένας από τους πολλούς νεαρούς Γερμανούς της Χιτλερικής Νεολαίας που κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στελέχωσαν το Horst Wessel.

«Περίμενα να μας στείλουν κάπου ωραία στην Μεσόγειο, ίσως στην Ελλάδα, αλλά αντ’ αυτού μας έστειλαν στην Βαλτική θάλασσα και στο λιμάνι του Κίελου», θυμάται ο Χόλτκαμπ.

«Λάτρευα το πλοίο και τους συναδέλφους μου πάνω σε αυτό. Απεναντίας, μισούσα την στρατιωτική πειθαρχία και ότι ήταν το μοναδικό πλοίο του στόλου που είχε πάρει το όνομα του από έναν εν ζωή ναζιστή», επισημαίνει.

Τον Απρίλιο του 1945, με την πτώση του Χίτλερ, το Horst Wessel έπεσε στα χέρια του Βρετανικού Ναυτικού.

«Ήμουν επισήμως αιχμάλωτος πολέμου και με παρέδωσαν, μαζί με όλο το πλήρωμα, στους Αμερικανούς», τονίζει ο 89χρονος Γερμανός.

Το ίδιο το πλοίο είχε γίνει λάφυρο πόλεμου, καταλήγοντας τελικά σε αμερικανικά χέρια.

«Το 1946 δόθηκε διαταγή το καράβι να μεταφερθεί σε ένα αμερικανικό λιμάνι. Άδραξα την ευκαιρία και με τα αγγλικά που είχα πλέον μάθει, προσφέρθηκα να είμαι κι εγώ μέλος του πληρώματος που θα οδηγούσε με ασφάλεια το πλοίο στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Ήταν και η ευκαιρία μου να μεταναστεύσω στις ΗΠΑ», θυμάται ο Χόλτκαμπ που πλέον έχει πολιτογραφηθεί πολίτης των ΗΠΑ.

Το καράβι βάφτηκε ξανά στα χρώματα της Αστερόεσσας, λευκό, κόκκινο και μπλε, και απέκτησε το όνομα «Αετός», καθώς την πλώρη του συνεχίζει να κοσμεί μέχρι σήμερα ένας χρυσός αετός, σύμβολο του γερμανικού ναζιστικού κόμματος –το μοναδικό κομμάτι του πλοίου που συνεχίζει να υπάρχει 79 χρόνια μετά την καθέλκυση του.

Ευτυχώς, στην πορεία αφαιρέθηκαν τα υπόλοιπα «σκοτεινά» στοιχεία γύρω από τον αετό.

«Βλέπετε τον χρυσό αετό; Όταν μπήκα στο καράβι, το 1942, γύρω του είχε την σβάστικα. Σήμερα ο ίδιος αετός έχει γύρω του το έμβλημα της Αμερικανικής Ακτοφυλακής», λέει ο Χόλτκαμπ.

«Μπορεί το καράβι να μοιάζει ελαφρώς απαρχαιωμένο, αλλά υπάρχουν πολλά χρήσιμα μαθήματα που μπορεί ένας ναυτικός να πάρει για τη θάλασσα από ένα τόσο παλιό ιστιοφόρο», συμπληρώνει ο αμερικανός απόστρατος πλωτάρχης Ερνστ Κάμινγκς, πρώην διοικητής του USCGC Eagle.

Αυτό τον καιρό, το USCGC Eagle πρόκειται να υποστεί ένα ριζικό «λίφτινγκ» προκειμένου του χρόνου, στα 80α του γενέθλια να πραγματοποιήσει μια επίσημη επίσκεψη στη χώρα καταγωγής του.

Το Αμερικανικό Ναυτικό σχεδιάζει να καταστήσει το ιστιοφόρο ένα σύμβολο συναδέλφωσης, συνεργασίας κι ειρήνης ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Γερμανία.

«Κι αν μη τι άλλο, αποδεικνύεται πως το πλοίο αυτό ήταν ακόμη «μετανάστης» από την Ευρώπη στην Αμερική. Και μάλιστα ένας μετανάστης που τα πήγε εξαιρετικά καλά στη ζωή του», καταλήγει με νόημα ο Χόλτκαμπ.

Κωνσταντίνος Τσάβαλος

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου