ΔΙΕΘΝΗ

Φυλακή για τον «Ιντιάνα Τζόουνς» των δεινοσαύρων

φυλακή-για-τον-ιντιάνα-τζόουνς-των-δ-388532

Εναν ολόκληρο Τυραννόσαυρο ηλικίας 70 εκατ. ετών προσπάθησε να περάσει παράνομα στις ΗΠΑ από την Μογγολία, μεταξύ άλλων, Αμερικανός έμπορος απολιθωμάτων, ο οποίος καταδικάστηκε σε τρεις μήνες φυλάκιση.

Ο 39χρονος παλαιοντολόγος Ερικ Πρόκοπι (το όνομα του οποίου αφήνει υποψίες για ελληνική καταγωγή) αποδέχθηκε την ενοχή του για τρεις διαφορετικές κατηγορίες όταν είχε παρουσιαστεί στο δικαστήριο. Η Εισαγγελία των περιέγραψε ως «άνθρωπο-μαύρη αγορά» όσον αφορά τα προϊστορικά απολιθώματα.

Ο ίδιος ο Πρόκοπι πάντως, κράτησε χαμηλό προφίλ μπροστά στους δικαστές, «παίζοντας το χαρτί» του επιστήμονα: «Ειλικρινά, αγαπάω πολύ τα απολιθώματα», είπε στον δικαστή Αλβιν Χέλερσταϊν, στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης. «Εσφαλα και δεν εκτίμησα σωστά την βαρύτητα των πράξεών μου». Και από ότι φαίνεται, πέτυχε: ο δικαστής σχολίασε ότι η ποινή φυλάκισης στέλνει το μήνυμα σε άλλους… ανεξάρτητους αρχαιολόγους, αλλά «είναι σαφές ότι δεν είναι κακός άνθρωπος, απλώς έκανε κάτι κακό»!

Ο Τυραννόσαυρος -που επεστράφη πέρυσι στην χώρα προέλευσής του- είχε πουληθεί από τον Πρόκοπι για πάνω από ένα εκατομμύριο δολάρια, πριν κατασχεθεί από τις αμερικανικές Αρχές, που έχουν κάνει το ίδιο και για άλλα «προϊόντα» που έβγαλε στο σφυρί. Ο ίδιος με «πειραγμένα» έγγραφα είχε εισάγει από την Κίνα και έναν «ιπτάμενο δεινόσαυρο, δύο οβιράπτορες και έναν Σαυρόλοφο».

Φυσικά, για να πετύχει την μικρότερη δυνατή ποινή, ο Πρόκοπι βοήθησε τις Αρχές σε άλλες περιπτώσεις που ελέγχονται στις ΗΠΑ…

ethnos.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου