ΔΙΕΘΝΗ

Πεδίο μάχης το Σλαβιάνσκ στην ανατολική Ουκρανία

πεδίο-μάχης-το-σλαβιάνσκ-στην-ανατολι-387627

Επιχείρηση με στόχο τις ομάδες των φιλορώσων ενόπλων στο Σλαβιάνσκ ξεκίνησαν οι δυνάμεις του ουκρανικού στρατού. Κάτοικοι και αντοποκριτές ξένων πρακτορείων μιλούν για σφοδρές συγκρούσεις, ενώ το Κίεβο είχε καλέσει τους αμάχους σε Σλαβιάνσκ και το κοντινό Κραματόρσκ να μην βγουν από τα σπίτια τους.

«Ενεργή φάση της αντιτρομοκρατικής επιχείρησης είναι σε εξέλιξη γύρω από το Σλαβιάνσκ» έγραψε ο υπουργός Εσωτερικών Αρσέν Αβάκοφ στη σελίδα του στο Facebook. «Ο ειρηνικός λαός του Σλαβιάνσκ, του Κραματόρσκ, του Κράσνι Λιμάν καλείται να αποφύγει να θέσει σε οποιοδήποτε κίνδυνο τη ζωή του, να μείνει στο σπίτι και να μην πλησιάζει σε σημεία όπου συγκεντρώνονται τρομοκράτες» συμπλήρωσε.

Κάτοικοι ανέφεαν ότι μαχητικά και στρατιωτικά ελικόπτερα εθεάθησαν να πετούν πάνω από το Σλαβιάνσκ την Τρίτη. Ανταποκριτής του Associated Press αναφέρει ότι ακούγονταν συνεχή πυρά τυφεκίων και μέσων του πυροβολικού.

Ο υπουργός Εσωτερικών είχε αναφέρει ότι «σφοδρότατες ανταλλαγές πυρών» σημειώθηκαν στην περιοχή Σεμενίβκα ύστερα από επίθεση αυτονομιστών με εκτοξευτήρα πυραύλων εναντίον αρμάτων του ουκρανικού στρατού. Πρόσθεσε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις κατέστρεψαν οδοφράγματα των ανταρτών.

Το Σλαβιάνσκ, προπύργιο της εξέγερσης στην ανατολική Ουκρανία εδώ και σχεδόν δύο μήνες, είναι περικυκλωμένο από τις ουκρανικές δυνάμεις και πραγματοποιούνται συγκρούσεις και σποραδικές ανταλλαγές πυρών.

Στη γειτονική περιφέρεια του Λουχάνσκ, εκατοντάδες αντάρτες πραγματοποίησαν έφοδο τη Δευτέρα εναντίον των συνοριακών φρουρών που διήρκησε όλη την ημέρα προκαλώντας σύμφωνα με τους τελευταίους, οκτώ τραυματίες μεταξύ των στρατιωτών και πέντε νεκρούς στις τάξεις των αυτονομιστών.

Η κατάσταση ηρέμησε το βράδυ και η νύχτα ήταν ήσυχη, δήλωσαν οι συνοριακοί φρουροί σε ανακοίνωσή τους. Ωστόσο οι αυτονομιστές παραμένουν ανεπτυγμένοι γύρω από τη μονάδα των συνοριακών φρουρών, προκαλώντας φόβο για νέα έφοδο.

Εξάλλου, έκρηξη χθες προκάλεσε υλικές ζημιές στην έδρα της τοπικής κυβέρνησης του Λουχάνσκ, αρχηγείο των αυτονομιστών, οι οποίοι έκαναν λόγο για τέσσερις νεκρούς και απέδωσαν την έκρηξη σε πυρά ουκρανικού μαχητικού αεροσκάφους. Το Κίεβο ανακοίνωσε ότι η έκρηξη προκλήθηκε από τον χειρισμό εκρηκτικών από τους ίδιους τους αυτονομιστές.

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου