ΔΙΕΘΝΗ

Ερογλου: «Οχι» σε ενιαίο ψηφοδέλτιο σε εκλογές

ερογλου-οχι-σε-ενιαίο-ψηφοδέλτιο-σε-387467

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Έρογλου απέρριψε την πρόταση της Κυπριακής Δημοκρατίας για ενιαίο ψηφοδέλτιο σε εκλογές, όταν επιτευχθεί λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, δηλώνοντας ότι σε περίπτωση που δημιουργηθεί κράτος, αυτό θα είναι «κράτος – συνεταιρισμός» και ότι θα πρέπει να υπάρχει εκ περιτροπής προεδρία, την οποία ν΄ αναλαμβάνουν και Τουρκοκύπριοι.

Ο κ. Έρογλου δήλωσε ότι σε περίπτωση που δημιουργηθεί κράτος, αυτό θα είναι «κράτος – συνεταιρισμός» και ότι θα πρέπει να υπάρχει εκ περιτροπής προεδρία και να αναλαμβάνουν την προεδρία και Τουρκοκύπριοι, διαφορετικά οι Τουρκοκύπριοι δεν θα νοιώθουν ότι είναι και το δικό τους κράτος.

Σκοπός της χθεσινής συνάντησης των ηγετών των δύο κοινοτήτων ήταν να δοθεί ώθηση στη διαπραγματευτική διαδικασία, που χρειάστηκε να περάσουν δεκαπέντε ολόκληροι μήνες για να εισέλθει στην ουσιαστική της φάση.

Στο μεταξύ ο επικεφαλής του γραφείου Κυπριακού στο ΑΚΕΛ Τουμέζος Τσελεπής, ο οποίος ήταν βασικός σύμβουλος του τέως προέδρου Δημήτρη Χριστόφια στις διαπραγματεύσεις με τους κκ. Ταλάτ και Έρογλου, δήλωσε ότι τα αποτελέσματα της χθεσινής συνάντησης Αναστασιάδη -Έρογλου δεν ήταν ενθαρρυντικά.

Η δυσφορία που εξέφρασε ο κ. Έρογλου για απόσυρση συγκλίσεων και ειδικότερα, όπως επεσήμανε ο κ. Τσελεπής, της σύγκλισης για την εκ περιτροπής προεδρία, μόνο θυμηδία μπορεί να προκαλεί. Είναι γεγονός, εξήγησε, ότι η εκ περιτροπής προεδρία ήταν στο τραπέζι των συνομιλιών από τις αρχές της δεκαετίας του’90 και περιλαμβανόταν και στις πέντε παραλλαγές του σχεδίου Ανάν.

Σύμφωνα με τον κ. Τσελεπή, στη σύγκλιση Χριστόφια – Ταλάτ, την οποία επικαλείται ο κ. Έρογλου, η εκ περιτροπής προεδρία ήταν πακέτο με τη διασταυρούμενη ψήφο και ο κ. Έρογλου απέρριψε τη διασταυρούμενη ψήφο.

Ο κ. Τσελεπής παρέπεμψε στη σελίδα 23 του εγγράφου Ντάουνερ με τις συγκλίσεις ως εξής:

«Η ελληνοκυπριακή πλευρά απάντησε ότι αν οι Τουρκοκύπριοι δεν επιβεβαιώνουν τη συμφωνία μεταξύ Χριστόφια και Ταλάτ (δηλαδή, να αποδεχθούν τη διασταυρούμενη και σταθμισμένη ψήφο), τότε δεν μπορεί να υπάρξει εκ περιτροπής προεδρία, αλλά μόνο Ελληνοκύπριος Πρόεδρος και Τουρκοκύπριος Αντιπρόεδρος».

Το ΑΚΕΛ, κατέληξε ο κ. Τσελεπής, στηρίζει τη διαπραγματευτική διαδικασία ως τον μόνο προσφερόμενο τρόπο επίλυσης του Κυπριακού, «χωρίς αυτό να σημαίνει λευκή επιταγή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας».

ethnos.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου