ΔΙΕΘΝΗ

Ηγέτης ισχυρού πακιστανικού κόμματος συνελήφθη στο Λονδίνο

ηγέτης-ισχυρού-πακιστανικού-κόμματο-387190

Ο εξόριστος Πακιστανός πολιτικός Αλτάφ Χουσέιν, ηγέτης του πανίσχυρου Κινήματος Μουταχίντα Κουάμι (MQM), συνελήφθη την Τρίτη στο Λονδίνο ως ύποπτος για ξέπλυμα χρήματος. Η σύλληψή του πυροδότησε σκηνές βίας στο Καράτσι. Έκκληση για ηρεμία απηύθυνε το MQM.

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι ένας 60χρονο συνελήφθη στη διάρκεια επιδρομής σε σπίτι του βορειοδυτικού Λονδίνου, νωρίς το πρωί της Τρίτης, αλλά αρνήθηκε να επιβεβαιώσει την ταυτότητα του συλληφθέντα.

Εκπρόσωπος του Κινήματος επιβεβαίωσε ότι ο Χουσέιν συνελήφθη.

Ο Χουσέιν, ένας από τους πιο αμφιλεγόμενους πολιτικούς ηγέτες του Πακιστάν, καταζητείται στην πατρίδα του σε σχέση με μία υπόθεση δολοφονίας και ζει αυτοεξόριστος στο Λονδίνο από τις αρχές της δεκαετίας του 1990.

Η επιρροή του στο Καράτσι θεωρείται πολύ μεγάλη.

Οι υποστηρικτές του τον περιγράφουν ως έναν μεσοαστό, φιλικό προς τον επιχειρηματικό κόσμο, αλλά για οι αντίπαλοί του τον κατηγορούν για δολοφονίες και βία και τον χαρακτηρίζουν ως τύραννο, σχολιάζει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Σκηνές βίας στο Καράτσι

Το MQM απηύθυνε την Τρίτη έκκληση για ηρεμία μετά την σύλληψη στο Λονδίνο του εξόριστου ηγέτη του Αλτάφ Χουσέιν, η οποία πυροδότησε σκηνές βίας στην πακιστανική μητρόπολη των 20 εκατομμυρίων κατοίκων.

«Ζητούμε από όλους τους υποστηρικτές μας να είναι ειρηνικοί, ήρεμοι και ενωμένοι» δήλωσε ο Χαουάτζα Ίζχαρ ουλ Χάσαν, υψηλόβαθμος αξιωματούχος του κόμματος.

Μόλις ανακοινώθηκε η σύλληψη του Αλτάφ Χουσέιν, πολλοί κάτοικοι της πόλης έτρεξαν στα μπακάλικα για να προμηθευτούν τρόφιμα για την οικογένειά τους, φοβούμενοι ότι το Καράτσι θα παραλύσει για πολλές ημέρες, ή ότι θα βυθιστεί στη βία.

Δεν ξέρουμε για πόσο καιρό θα κλείσουν τα εμπορικά καταστήματα, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Ράζι Μπέγκουμ, μια 45χρονη γυναίκα με μαντίλα, η οποία είχε σπεύσει σε ένα μπακάλικο που είχε δεχτεί επιδρομή, την ώρα που οι υπάλληλοι της πόλης εγκατέλειπαν τα γραφεία τους και τα εμπορικά έκλειναν το ένα μετά το άλλο.

Άγνωστοι πυρπόλησαν τουλάχιστον έξι λεωφορεία και ένα αυτοκίνητο σε διαφόρους τομείς της πόλης, δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο τοπικές πηγές της ασφάλειας.

Η Βρετανία ανακοίνωσε αμέσως ότι κλείνει “προσωρινά” το προξενείο της στο Καράτσι, στο οποίο η τοπική αστυνομία βρίσκεται τώρα σε κατάσταση συναγερμού, δήλωσε ένας εκπρόσωπός της επίσης στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Ενισχύσαμε την ασφάλεια γύρω από τα προξενεία, ιδιαίτερα αυτό της Βρετανίας» δήλωσε παράλληλα ο επικεφαλής της αστυνομίας του Καράτσι, Γούλαμ Καντίρ Τέμπο.

Αλλά και στο Λονδίνο, στην περιοχή όπου κατοικεί ο Χουσέιν, οι καταστηματάρχες έσπευσαν να κλείσουν τα καταστήματά τους, φοβούμενοι βίαια επεισόδια.

Ποιος είναι ο Αλτάφ Χουσέιν

Ο Χουσέιν εξορίστηκε στο Λονδίνο το 1992, όταν οι αρχές του Πακιστάν άρχισαν επιχείρηση για να απαλλαγεί το Καράτσι από τις πολιτικές αντιπαλότητες και από την βία του αντάρτικου πόλης.

Γνωστός για τους πύρινους λόγους του προς τους υποστηρικτές του στο Καράτσι μέσω ενός μεγάφωνου που συνδέεται με ένα τηλέφωνο, ο Χουσέιν ελέγχει αποτελεσματικά την πόλη από το αρχηγείο του σε ένα βόρειο προάστιο του Λονδίνου.

Από το Λονδίνο, ο Χουσέιν εξακολουθεί να ελέγχει με σιδηρά πυγμή και το κόμμα του, για το οποίο υπάρχουν υποψίες ότι επιδίδεται σε κάθε είδους λαθρεμπόριο, ενώ πολλοί το κατηγορούν για δολοφονίες πολιτικών του αντιπάλων.

Η σύλληψη του Χουσέιν έγινε μια εβδομάδα μετά την ανακοίνωση από την βρετανική αστυνομία ότι καταζητούνται δύο Πακιστανοί σε σχέση με τον φόνο το 2010 στο Λονδίνο ενός άλλου ηγετικού στελέχους του MQM που βρισκόταν στην εξορία, του 50χρονου Ιμράν Φαρούκ.

Η σορός του τελευταίου, η οποία έφερε τραύματα στο κεφάλι και σημάδια από μαχαιριές, βρέθηκε μπροστά από το σπίτι του, κοντά στα τοπικά κεντρικά γραφεία του MQM.

Ο Φαρούκ, ο οποίος ζούσε στο Λονδίνο από το 1992 θεωρείτο ύποπτος από τις πακιστανικές αρχές για ανάμειξη σε υποθέσεις φόνων και βασανιστηρίων οι οποίες συνδέονται με τις δραστηριότητες του MQM.

Ο φόνος του είχε γεννήσει πολλές θεωρίες συνωμωσίας, με μια από αυτές να θέλει το ίδιο του το πολιτικό κόμμα να έχει δώσει την εντολή για την δολοφονία του, κάτι το οποίο το MQM διαψεύδει.

tovima.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου