ΔΙΕΘΝΗ

Αφγανιστάν: 35 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε λιγότερες από 24 ώρες

αφγανιστάν-35-άνθρωποι-σκοτώθηκαν-σε-λι-386861

Τουλάχιστον 35 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε μια σειρά αιματηρών επιθέσεων τις τελευταίες 24 ώρες στην Καμπούλ, την πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, στο πρώτο κύμα επιθέσεων μετά την ανάδειξη του διαδόχου του μουλά Όμαρ στην ηγεσία των Ταλιμπάν.

Αν και οι Ταλιμπάν δεν ανέλαβαν την ευθύνη για την πρώτη επίθεση, με ένα φορτηγό παγιδευμένο με μεγάλη ποσότητα εκρηκτικών, η οποία σκότωσε 15 ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους 248 σε μια πυκνοκατοικημένη περιοχή, αντίθετα ανέλαβαν την ευθύνη για τη δεύτερη, κατά την οποία 20 εκπαιδευόμενοι αστυνομικοί έχασαν τη ζωή τους όταν ένας άνδρας που φορούσε στολή εκπαιδευόμενου πυροδότησε τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος ανάμεσά τους.

Χθες το βράδυ μια ακόμη έκρηξη σημειώθηκε κοντά στο αεροδρόμιο της Καμπούλ και στις βάσεις των ξένων στρατιωτών, δήλωσε ο Εμπαντουλά Καρίμι, εκπρόσωπος της αστυνομίας, ο οποίος δεν ήταν σε θέση εάν υπήρξαν θύματα. Πυρά όπλων ακούγονταν στην περιοχή, σύμφωνα με έναν αξιωματούχο που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Πρόκειται για το πρώτο κύμα αιματηρών επιθέσεων στην Καμπούλ αφότου ανέλαβε την ηγεσία των Ταλιμπάν ο μουλάς Μανσούρ, στη θέση του μουλά Όμαρ, ο θάνατος του οποίου ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα.

Σύμφωνα με αστυνομικούς, ο στόχος της πρώτης επίθεσης ενδέχεται να ήταν ένα κτίριο του στρατού κοντά στο σημείο όπου έγινε η έκρηξη.

Αναφερόμενος στην ενέργεια αυτή, ο Σαγέντ Ζαφάρ Χασέμι, εκπρόσωπος του προέδρου του Αφγανιστάν Άσραφ Γάνι, έκανε λόγο για μια «άνανδρη επίθεση εναντίον αμάχων».

Το πρώτο εξάμηνο του έτους, το πρώτο μετά το τέλος της αποστολής των μάχιμων δυνάμεων του NATO στο Αφγανιστάν, καταγράφηκε ένας αριθμός θυμάτων μεταξύ των αμάχων χωρίς προηγούμενο — 1.592 νεκροί και 3.329 τραυματίες, σύμφωνα με την αποστολή του ΟΗΕ στο Αφγανιστάν, την UNAMA.

Και αυτό χωρίς να υπολογίζονται οι απώλειες στις τάξεις της αφγανικής αστυνομίας και του αφγανικού στρατού, που χάνουν, όπως δήλωσε ένας Αμερικανός στρατηγός αυτή την εβδομάδα, 4.000 άνδρες τον μήνα, τόσο λόγω των απωλειών τους στις μάχες, όσο και λόγω των λιποταξιών.

Οι επιθέσεις μοιάζουν να διαψεύδουν κάθε ελπίδα περί ταχείας επανέναρξης των ειρηνευτικών συνομιλιών ανάμεσα στο κίνημα των Ταλιμπάν και την κυβέρνηση του Γάνι.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, REUTERS

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου