ΔΙΕΘΝΗ

Δικαίωση στο δικαστήριο για τον κόκκορα Μορίς: Πλέον μπορεί να λαλεί νωρίς

δικαίωση-στο-δικαστήριο-για-τον-κόκκο-386753

Τίτλοι τέλους στη δικαστική περιπέτεια του κόκορα Μορίς που βρέθηκε κατηγορούμενος σε γαλλικό δικαστήριο, μόνο και μόνο επειδή έκανε τη «δουλειά του», δηλαδή λαλούσε συστηματικά κάθε πρωί.

Ο συμπαθής πλέον παγκοσμίως κόκορας, βρέθηκε στη δίνη μιας δικαστικής περιπέτειας τα δυο τελευταία χρόνια όταν με τη στεντόρεια φωνή του άρχισε να «τραγουδάει» κάθε πρωί από το χάραμα και αποτελούσε «πηγή ενόχλησης για τους γείτονες της κοινότητας. Ο 4χρονος Μορίς ζει στο Σεν-Πιερ ντ’ Ολερόν, την μεγαλύτερη κοινότητα του νησιού Ολερόν, με περίπου 7.000 κατοίκους τον χειμώνα και 35.000 το καλοκαίρι.

Τα προβλήματα ξεκίνησαν πριν από δύο χρόνια όταν στη γειτονιά του Μορίς έφτασε ένα ζευγάρι συνταξιούχων και έκτισε ένα εξοχικό για το καλοκαίρι. Οι γείτονες που δεν μπορούσαν να προσαρμοστούν προφανώς στους «ήχους της εξοχής» μήνυσαν την ιδιοκτήτρια Μορίν Φεσό για «μη φυσιολογική γειτονική ενόχληση». Η ιδιοκτήτρια αντέδρασε ζητώντας αποδείξεις γιαυτό που θεωρούσαν οι γείτονες μη «φυσιολογική ενόχληση», ενώ ο κόκορας έγινε σε χρόνο ρεκόρ σύμβολο αντίστασης των μόνιμων κατοίκων του μικρού νησιού ενάντια στους παραθεριστές του καλοκαιριού που δεν είναι εξοικειωμένοι με τη ζωή στη φύση. «Η ύπαιθρος ζει», ήταν το σύνθημά τους, «και έχει τους ήχους της, το λάλημα του κόκορα, τον ήχο του καμπαναριού, το γκάρισμα του γαϊδάρου».

Οι υπογραφές που συγκεντρώθηκαν ήταν χιλιάδες και μάλιστα οι υποστηρικτές του Μορίς ζητούσαν να καταγραφούν οι ήχοι της υπαίθρου σαν «εθνική κληρονομιά» και να γίνουν «προστατευόμενο είδος.

Η δικαστική περιπέτεια του κόκορα είχε αίσιο τέλος καθώς το γαλλικό δικαστήριο του Ροσφόρ, στη δυτική Γαλλία, απέρριψε το αίτημα των γειτόνων της Φεσό να σιωπήσει ο Μορίς και αποφάνθηκε ότι ο Μορίς μπορεί να λαλεί ανενόχλητα από τα ξημερώματα.

“Ο Μορίς κέρδισε και οι ενάγοντες πρέπει να καταβάλουν στον ιδιοκτήτη του 1.000 ευρώ ως αποζημίωση με τόκους” και να καλύψουν τα δικαστικά έξοδα, δήλωσε στο AFP ο Ζιλιέν Παπινό, ο δικηγόρος της ιδιοκτήτριας του Μορίς, της Κορίν Φεσό.

Η μάχη για το αυτονόητο δικαίωμα του «λαλείν» μετατράπηκε σε μια μάχη ανάμεσα στην πόλη και την ύπαιθρο.

“Σήμερα ο Μορίς κέρδισε μια μάχη για ολόκληρη τη Γαλλία”, είπε η Φεσό.

Η περίπτωση του Μορίς υπενθυμίζει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι των αστικών κέντρων στη Γαλλία, οι οποίοι αγοράζουν εξοχικές κατοικίες χωρίς να είναι προετοιμασμένοι για την πραγματικότητα της εξοχής, όπως οι ήχοι των ζώων, τα έντομα ή οι άσχημες οσμές.

Παρόμοιες υποθέσεις έχουν φτάσει στο παρελθόν στα γαλλικά δικαστήρια με κατηγορούμενες… αγελάδες ή καμπάνες εκκλησιών, αλλά καμία δεν πήρε τόσο μεγάλη δημοσιότητα όσο η περίπτωση του Μορίς, η οποία προκάλεσε εκδηλώσεις συμπαράστασης μέχρι και από τις ΗΠΑ.

Η ιστορία του έφτασε ως τους New York Times που δημοσίευσαν σχετικό άρθρο, ενώ κυκλοφόρησαν μπλουζάκια με το σύνθημα “Aφήστε με να τραγουδήσω” και “Ομάδα Μορίς” καθώς και μια αίτηση “για τη σωτηρία του Μορίς” που συγκέντρωσε 140.000 υπογραφές.

ΠΗΓΗ: thetoc.gr, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Liberation

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου