ΔΙΕΘΝΗ

Ορκίστηκε η νέα κυβέρνηση εθνικής ενότητας των Παλαιστινίων

ορκίστηκε-η-νέα-κυβέρνηση-εθνικής-ενό-385764

Ο επικεφαλής της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, όρκισε κυβέρνηση εθνικής ενότητας βάσει της συμφωνίας συμφιλίωσης με την Χαμάς. Ο Αμπάς, ο οποίος ηγείται του κινήματος Φάταχ, τόνισε ότι η κυβέρνηση θα καταβάλλει προσπάθειες να αποκατασταθεί η ειρήνη, παρά την άρνηση της Χαμάς να αποδεχθεί τη συνύπαρξη με το Ισραήλ.

Οι υπουργοί ορκίστηκαν σε μια τελετή στη Ραμάλα, την έδρα της κυβέρνησης στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Οι ισραηλινές αρχές ωστόσο απαγόρευσαν την είσοδο στη Δυτική Όχθη σε τρεις υπουργούς από τη Λωρίδα της Γάζας, όπου κυβερνά η Χαμάς.

«Σήμερα, και αφού ανακοινώσαμε την κυβέρνηση εθνικής ενότητας, κηρύσσουμε το τέλος του διχασμού που προκάλεσε καταστροφική ζημιά στο σκοπό μας» δήλωσε ο Αμπάς.

Η Χαμάς κυβερνά τη Λωρίδα της Γάζας αφότου κατέλαβε την περιοχή από τις δυνάμεις της Φάταχ. Οι προηγούμενες προσπάθειες συμφιλίωσης, στις οποίες μεσολαβητικό ρόλο έπαιζε κυρίως η Αίγυπτος, απέτυχαν.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου κάλεσε τους ηγέτες της διεθνούς κοινότητας να μην σπεύσουν να αναγνωρίσουν τη νέα παλαιστινιακή κυβέρνηση, αφού όπως σημείωσε αυτή θα αποτελέσει βιτρίνα της Χαμάς και θα «ενισχύσει την τρομοκρατία».

Στην τελετή ορκωμοσίας, ο Αμπάς τόνισε πως αυτή θα τηρήσει τις δεσμεύσεις τις οποίες έχουν λάβει προηγούμενες κυβερνήσεις και τις συμφωνίες που έχει επικυρώσει η Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης -αναφερόμενος στις μεταβατικές συμφωνίες με το Ισραήλ.

Την Κυριακή ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι, ο οποίος χειρίστηκε προσωπικά μεγάλο μέρος των προσπαθειών για να ξαναρχίσουν οι ειρηνευτικές συνομιλίες, μίλησε τηλεφωνικά με τον Αμπάς κι εξέφρασε ανησυχία για τον ρόλο της Χαμάς στην κυβέρνηση, όπως δήλωσε η εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας Τζένιφερ Ψάκι.

Το κίνημα της Χαμάς χαιρέτισε από τη δική του πλευρά την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης ενότητας «όλων των Παλαιστίνιων», όπως δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος του ισλαμικού κινήματος Σάμι Αμπού Ζούχρι.

Στην κυβέρνηση αυτή πρωθυπουργός είναι ο Ράμι Χαμντάλα, ενώ ο Ριγιάντ αλ Μάλκι, ένας πολιτικός πιστός στον Αμπάς, παραμένει υπουργός Εξωτερικών παρά την αντίθεση που είχε εκφράσει η Χαμάς.

Δεν ορκίστηκε υπουργός αρμόδιος για Θέματα Φυλακισμένων, καθώς ο Αμπάς, που τελεί υπό πίεση από τους δωρητές της Παλαιστινιακής Αρχής, τις ΗΠΑ και την ΕΕ, θέλει να καταργήσει το χαρτοφυλάκιο αυτό.

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου