ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Ιδρύθηκε το πρώτο συνδικαλιστικό σωματείο κρατουμένων

γερμανία-ιδρύθηκε-το-πρώτο-συνδικαλι-385754

Μια ομάδα εγκλείστων σε φυλακή στο Βερολίνο ίδρυσαν το πρώτο συνδικαλιστικό σωματείο κρατουμένων στον κόσμο, ζητώντας την εισαγωγή ενός ελάχιστου μισθού και συνταξιοδοτικό καθεστώς για τους καταδίκους.

Οι κρατούμενοι στη φυλακή Τέγκελ, κοντά στο Βερολίνο, όπου έχει την έδρα του το σωματείο, εργάζονται με βάρδιες στις κουζίνες και τα εργαστήρια, γεγονός το οποίο τους καθιστά κατά την άποψη της ένωσης «de facto εργαζομένους», όπως ακριβώς είναι και όσοι εργάζονται έξω από τις πύλες των φυλακών.

«Οι φυλακισμένοι δεν είχαν ποτέ ένα σωματείο που να διεκδικεί τα εργασιακά συμφέροντά τους. Με την ένωση αυτή αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε ένα μόνοι μας», δήλωσε ο Ολιβερ Ραστ, ένας εκπρόσωπος της ομάδας.

Στη Γερμανία, οι κρατούμενοι αποκλείονται από τα εθνικά συστήματα συνταξιοδότησης και του εθνικού κατώτατου μισθού, ο οποίος στην περίπτωση της Γερμανίας έχει προγραμματιστεί να ανέλθει το 2015 σε € 8,50 την ώρα. Οι κρατούμενοι στην φυλακή Τέγκελ κερδίζουν από € 9 ως € 15 την ημέρα.

Η ένωση των κρατουμένων, η οποία είναι εγγεγραμμένη ως σωματείο χωρίς νομική προσωπικότητα και ισχυρίζεται ότι έχει συλλέξει πολλές υπογραφές μέσα στη φυλακή, επικρίνει τον αποκλεισμό των κρατουμένων από τον ελάχιστο εγγυημένο μισθό.

Λέει πως η έλλειψη συνταξιοδοτικών κρατήσεων σημαίνει ότι πολλοί ηλικιωμένοι τρόφιμοι απελευθερώνονται κατ’ευθείαν στη φτώχεια.

Την περασμένη Τρίτη, το κελί του Ραστ ερευνήθηκε από το προσωπικό των φυλακών, που φέρεται πως κατέσχεσε έγγραφα σχετικά με την ίδρυση του σωματείου. Ο Ραστ καταδικάστηκε σε φυλάκιση το 2009 για τη συμμετοχή του στην αριστερή οργάνωση gruppe militante, η οποία διέπραξε μια σειρά από εμπρηστικές επιθέσεις σε κυβερνητικά κτίρια μεταξύ 2001 και 2009.

Ο δικηγόρος που εκπροσωπεί την Ενωση χαρακτήρισε την έρευνα ως προσπάθεια εκφοβισμού.

tovima.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου