ΔΙΕΘΝΗ

Στο τραπέζι το άνοιγμα της Αμμοχώστου σε Ελληνοκύπριους εμπειρογνώμονες

στο-τραπέζι-το-άνοιγμα-της-αμμοχώστου-384832

Την πρώτη απευθείας συνάντησή τους μετά την επίσκεψη του αντιπροέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στην Κύπρο, θα έχουν σήμερα ο πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Έρογλου.

Στο τραπέζι το άνοιγμα της Αμμοχώστου σε Ελληνοκύπριους εμπειρογνώμονες
Οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων έχουν ήδη συμφωνήσει να συναντώνται δυο φορές το μήνα, ανεξάρτητα από το αν έχει σημειωθεί πρόοδος στις συνομιλίες των διαπραγματευτών ή όχι.

Η ατζέντα της σημερινής συνάντησης θα περιλαμβάνει την αξιολόγηση της πορείας των διαπραγματεύσεων και την εξέταση τυχόν προβλημάτων που διαπιστώνονται στη διαδικασία.

Περαιτέρω, θα συζητηθούν και Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) καθώς και το θέμα της λειτουργίας των τεχνικών επιτροπών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Αναστασιάδης πρόκειται να θέσει και πάλι το ζήτημα της επιστροφής της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου.

Οι δύο πλευρές, με τη συνδρομή των Αμερικανών, είχαν φθάσει κοντά στην επίτευξη συμφωνίας για την περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου πριν την επίσκεψη Μπάιντεν, αλλά αυτή δεν προχώρησε, γιατί η τουρκοκυπριακή πλευρά ζήτησε να μη συμμετέχουν Ελληνοκύπριοι στην ομάδα εμπειρογνωμόνων που θα έμπαινε στην κλειστή πόλη.

Ο Ν. Αναστασιάδης θα επιδιώξει σήμερα να πείσει τον κ. Έρογλου ότι μια πρώτη κίνηση στην Αμμόχωστο, με την έναρξη μελέτης βιωσιμότητας που θα χρηματοδοτήσουν οι Αμερικανοί μπορεί να είναι ο καταλύτης για να καταστεί η ελληνοκυπριακή πλευρά πιο ευέλικτη στις συνομιλίες λύσης.

Προς αυτή την κατεύθυνση, γραφεί η εφημερίδα «Καθημερινή» Κύπρου, η Λευκωσία διαμηνύει πως δεν έχει πρόβλημα να συζητήσει και για το αεροδρόμιο της Τύμπου, αν βρεθεί φόρμουλα που θα καθιστά αποδεκτές τις προτάσεις Αναστασιάδη για την Αμμόχωστο, που περιλαμβάνουν λιμάνι και ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας.

Εν τω μεταξύ, οι συνομιλητές Ανδρέας Μαυρογιάννης και Κουντρέτ Οζερσάι θα μεταβούν χωριστά στο Λονδίνο για συνάντηση με τον Βρετανό υπουργό Ευρώπης, Ντέιβιντ Λίντινγκτον, ο οποίος εποπτεύει το χαρτοφυλάκιο του Κυπριακού στο Φόριν Όφις.

Ο κ. Οζερσάι θα βρίσκεται στο Λονδίνο στις 9 Ιουνίου και ο κ. Μαυρογιάννης θα είναι εκεί στις 12 του μήνα. Οι συναντήσεις αυτές ακολουθούν τα ξεχωριστά ραντεβού που είχαν οι συνομιλητές πολύ πρόσφατα στο Παρίσι, με τον διευθυντή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών, Πιερ Λεβί.

ΑΜΠΕ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου