ΔΙΕΘΝΗ

Gazprom: Κατέβαλε την πρώτη δόση φυσικού αερίου η Ουκρανία

gazprom-κατέβαλε-την-πρώτη-δόση-φυσικού-αερί-384811

Η ρωσική Gazprom ανακοίνωσε σήμερα ότι μεταθέτει για τις 9 Ιουνίου την έναρξη εφαρμογής του συστήματος προπληρωμής για τις αποστολές φυσικού αερίου στην Ουκρανία, επιβεβαιώνοντας ότι δέχθηκε την καταβολή 786 εκατομμυρίων δολαρίων από το Κίεβο έναντι του ουκρανικού χρέους.

“Η Ουκρανία διευθέτησε την πρώτη δόση του χρέους της. Σήμερα, 786 εκατομμύρια δολάρια κατατέθηκαν στον λογαριασμό της Gazprom”, δήλωσε ο επικεφαλής του ρωσικού κολοσσού Αλεξέι Μίλερ. “Χαιρετίζουμε την έναρξη της διευθέτησης του χρέους της από την Ουκρανία και μεταθέτουμε για τις 9 Ιουνίου τη μετάβαση στο σύστημα προπληρωμής”, πρόσθεσε.

Η Gazprom είχε ανακοινώσει ότι μετά την 1η Ιουνίου θα παρέδιδε στην Ουκρανία μόνο τις ποσότητες του φυσικού αερίου για τις οποίες θα είχε λάβει προπληρωμή, γεγονός που θα σήμαινε τη διακοπή των παραδόσεων προς την Ουκρανία και διατάραξη της ροής του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.

Ο Γκίντερ Ετινγκερ μεσολαβητής των Ευρωπαϊκής Ενωσης στις τριμερείς συνομιλίες Ρωσία-ΕΕ-Ουκρανία, ανακοίνωσε νωρίτερα την κατάθεση του ποσού των 786 εκατ. δολαρίων, ανοίγοντας τον δρόμο για τη συνέχιση των συνομιλιών αργότερα εντός της ημέρας.

Ο Αλεξέι Μίλερ δηλώνει στην ανακοίνωσή του ότι η μετάβαση στο σύστημα της προπληρωμής θα εξαρτηθεί από το αν το Κίεβο θα αποπληρώσει το σύνολο των 2,24 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το φυσικό αέριο που παραδόθηκε μέχρι την 1η Απριλίου και θα αποπληρώνει σταδιακά του χρέος του για τις παραδόσεις Απριλίου και Μαΐου.

“Η πληρωμή για τον Μάιο πρέπει να γίνει πριν από τις 9 Ιουνίου”, δηλώνει στην ανακοίνωση.

Το συνολικό χρέος της Ουκρανίας θα ανήρχετο σε 5,2 δισεκατομμύρια δολάρια στις 7 Ιουνίου, εάν δεν γινόταν καμία πληρωμή.

ethnos.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου