ΔΙΕΘΝΗ

Τουρκία: Απομακρύναμε πλοίο της Κύπρου – «Εισήλθε χωρίς άδεια στην υφαλοκρηπίδα»

τουρκία-απομακρύναμε-πλοίο-της-κύπρο-384183

Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας ισχυρίζεται ότι δυνάμεις του τουρκικού πολεμικού ναυτικού απομάκρυναν ερευνητικό πλοίο της Κύπρου, καθώς «εισήλθε στην υφαλοκρηπίδα χωρίς άδεια».

Σύμφωνα με πληροφορίες του τουρκικού υπουργείου Άμυνας, «η Ε/Κ Διοίκηση Νότιας Κύπρου δημοσίευσε NAVTEX στις 29 Σεπτεμβρίου για έναρξη δραστηριοτήτων του ερευνητικού πλοίου Nautical Geo.

Δεδομένου ότι οι εργασίες που προβλέπονταν να γίνουν στο πεδίο, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων θα διεξάγονταν εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας, δεν ήταν συντονισμένες με την Τουρκία, έγινε προσπάθεια αποτροπής τους μέσω διπλωματικών διαύλων πριν με τη Μάλτα, το κράτος σημαίας του πλοίου, αλλά και με την Ιταλία, όπου διατηρεί την έδρα της η πλοιοκτήτρια εταιρεία. Επιπλέον, η αναγκαιότητα συντονισμού της δραστηριότητας με την Τουρκία ανακοινώθηκε στους ναυτικούς με NOTMAR και NAVTEX που δημοσιεύτηκαν την 1η Οκτωβρίου.

Παρά τις προσπάθειες της Τουρκίας, το ερευνητικό σκάφος Nautical Geo επιχείρησε να καταπατήσει την τουρκική υφαλοκρηπίδα χθες το πρωί. Τότε, το Nautical Geo προειδοποιήθηκε από το πλοίο του τουρκικού ναυτικού, το οποίο διεξήγαγε δραστηριότητες αναγνώρισης και επιτήρησης στην περιοχή στο πλαίσιο της επιχείρησης Μεσογειακή Ασπίδα. Το ερευνητικό σκάφος απομακρύνθηκε από την τουρκική υφαλοκρηπίδα, αφού εισήλθε σε αυτή χωρίς άδεια.

Η δραστηριότητα στην οποία προσπάθησε να προβεί το ερευνητικό πλοίο Nautical Geo στην περιοχή ανατολικά της Κρήτης, η οποία βρίσκεται στην τουρκική υφαλοκρηπίδα, αποτράπηκε επίσης από τις δυνάμεις του τουρκικού πολεμικού ναυτικού».

ethnos.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου