ΔΙΕΘΝΗ

Η πρώτη γυναίκα αρχηγός σε καρτέλ ναρκωτικών

η-πρώτη-γυναίκα-αρχηγός-σε-καρτέλ-ναρκ-384143

Υπάρχει μόνο μια παλιά φωτογραφία της και δεν έχει κάνει την παραμικρή δημόσια εμφάνιση τα τελευταία χρόνια.

Και όμως, η Ενεντίνα Αρεγιάνο Φελίξ είναι μία από τις ισχυρότερες μορφές του οργανωμένου εγκλήματος στο Μεξικό και η μοναδική γυναίκα αρχηγός καρτέλ. Η μυστηριώδης 54χρονη γυναίκα έχει εξουσία ζωής και θανάτου στους «υποτακτικούς» και τους αντιπάλους της, διαχειρίζεται ένα τεράστιο δίκτυο διακίνησης ναρκωτικών και κερδίζει εκατομμύρια δολάρια τα οποία ξεπλένει, κρύβει και επενδύει.

Η αμερικανική υπηρεσία καταπολέμησης του ναρκεμπορίου χαρακτήρισε τη Φελίξ το 2011 ως την πρώτη και μοναδική γυναίκα στον κόσμο που ηγείται μιας εγκληματικής οργάνωσης. Για τους Μεξικανούς η Φελίξ είναι η «αφεντικίνα» ή «La Jefa».

Η «αφεντικίνα» ηγείται του ισχυρού καρτέλ της Τιχουάνα, το οποίο είχαν συστήσει οι δύο αδελφοί της τη δεκαετία του 1980 και μέχρι τις αρχές του 2000 ήταν μια εγκληματική οργάνωση-φόβητρο, διαβόητη και εκτός των συνόρων του Μεξικού.

Σπούδασε λογιστικά

Τότε η Ενεντίνα είχε υποχρεωθεί από τα αδέλφια της να μείνει μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας και την εμπόδισαν να γίνει βασίλισσα του καρναβαλιού, όπως επιθυμούσε. Τελικά σπούδασε λογιστικά και ακολούθησε την οικογενειακή «παράδοση».

Οταν πριν από περίπου δέκα χρόνια η οικογένεια ενεπλάκη σε έναν αιματηρό αγώνα εξουσίας με το καρτέλ του Χουάρεζ, κατά τη διάρκεια του οποίου σκοτώθηκαν πέντε από τους επτά αδελφούς Φελίξ, άρχισε η παρακμή. Παρότι η Ενεντίνα συμμετείχε ανέκαθεν ενεργά στην… οικογενειακή επιχείρηση, τελικά αναγκάστηκε να αναλάβει τα ηνία.

Ηδη από το 2006 οι εισαγγελείς του Μεξικού τη θεωρούσαν διαχειρίστρια των οικονομικών του καρτέλ με πρωταρχικό ρόλο το ξέπλυμα του χρήματος από το εμπόριο ναρκωτικών και την επένδυσή του στις δεκάδες εταιρείες-βιτρίνα που διαθέτει η οργάνωση σε ολόκληρη τη χώρα και είναι κυρίως φαρμακεία, ανταλλακτήρια συναλλάγματος και ξενοδοχεία. Σταδιακά η Ενεντίνα ανέβηκε στην κορυφή της ιεραρχίας, κάτι που σηματοδότησε και την αλλαγή πλεύσης του συγκεκριμένου καρτέλ.

Συγκρούσεις

Οι συγκρούσεις με τα άλλα καρτέλ μειώθηκαν και, όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί, τα μέλη της δεν καταφεύγουν πλέον στη βία παρά μόνο όταν το κρίνουν απολύτως απαραίτητο. «Δεν είναι μια αιμοσταγής δολοφόνος σαν τα αδέλφια της», λέει ο συγγραφέας Ρικάρντο Ραβέλο, που είναι από τους ελάχιστους ανθρώπους που κατάφεραν να προσεγγίσουν τον στενό οικογενειακό κύκλο.

«Είναι διακριτική, έξυπνη και σχεδόν αόρατη», λέει και συμπληρώνει ότι η «Ενεντίνα είναι μια γυναίκα που λέει λίγα λόγια και παίρνει γρήγορες αποφάσεις, αυτό που την ενδιαφέρει είναι να κάνει ανενόχλητη τις μπίζνες της». Γι’ αυτόν τον λόγο προτιμά η ζωή της να παραμένει στο σκοτάδι.

Σταδιακά, πάντως, φαίνεται ότι και άλλες γυναίκες εισέρχονται στον μέχρι τώρα ανδροκρατούμενο κόσμο των καρτέλ. Μέχρι πρόσφατα οι γυναίκες σε αυτόν τον χώρο είχαν κυρίως διακοσμητικό ρόλο, ενώ σήμερα συμμετέχουν ακόμη και σε ομάδες κρούσης. Ορισμένες, δε, έχουν αναλάβει την ηγεσία ομάδων μέσω των οποίων τα καρτέλ ελέγχουν ολόκληρες περιοχές.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου