ΔΙΕΘΝΗ

Κερδίζει έδαφος σε Λιβύη και Υεμένη το Ισλαμικό Κράτος

κερδίζει-έδαφος-σε-λιβύη-και-υεμένη-το-387

Συνάντηση στη Βιέννη προκειμένου να συζητήσουν σχετικά με τη χαοτική κατάσταση που επικρατεί στη Λιβύη η οποία υπονομεύεται από τις πολιτικές διαιρέσεις και βρίσκεται αντιμέτωπη με τη τζιχαντιστική απειλή θα έχουν σήμερα οι υπουργοί Εξωτερικών ευρωπαϊκών χωρών, των ΗΠΑ και κρατών που γειτονεύουν με τη χώρα. Την ίδια στιγμή, το ΙΚ συνεχίζει τη δράση του στην Υεμένη όπου πραγματοποίησε νέα αιματηρή επίθεση.

Η συνάντηση στη Βιέννη συγκλήθηκε σε μια κρίσιμη στιγμή: από τη μια, οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ) επέκτειναν το τελευταίο διάστημα τον έλεγχό τους πέραν της Σύρτης, της λιβυκής πόλης που ελέγχουν από τον Ιούνιο του 2015. Από την άλλη, η κυβέρνηση εθνικής ενότητας που σχηματίστηκε με την υποστήριξη του ΟΗΕ δεν καταφέρνει να εδραιώσει την εξουσία της, ενώ έχει περάσει πάνω από ενάμισης μήνας αφότου ανέλαβε καθήκοντα στην Τρίπολη.

Στη σύνοδο, στην οποία θα προεδρεύσουν ο επικεφαλής της διπλωματίας της Ιταλίας Πάολο Τζεντιλόνι και ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Τζον Κέρι, θα συμμετάσχουν «οι σημαντικότεροι παράγοντες» σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο με στόχο να προσφερθεί υποστήριξη στη «διαδικασία σταθεροποίησης» της Λιβύης, όπως είχε δηλώσει ο Τζεντιλόνι κατά τη διάρκεια μιας πρόσφατης επίσκεψής του στην Τυνησία.

Οι τζιχαντιστές του ΙΚ κατέλαβαν την περασμένη εβδομάδα την κοινότητα Αμπού Γκράιν, περίπου 100 χλμ. δυτικά της Σύρτης, έπειτα από μια σειρά επιθέσεων εναντίον των στρατιωτικών δυνάμεων της κυβέρνησης εθνικής ενότητας. Είναι η πρώτη φορά που η εξτρεμιστική οργάνωση κατάφερε να επεκτείνει τον έλεγχό της στα δυτικά της πόλης αυτής.

Οι πολιτικές διαφωνίες και το κενό ασφάλειας διευκόλυναν από το 2014 την εμφάνιση του ΙΚ στη Λιβύη, που χαρακτηρίζεται άμεση απειλή για τις γειτονικές της χώρας αλλά και για την Ευρώπη.

Αξιωματούχοι και διπλωμάτες των ΗΠΑ δήλωσαν την Πέμπτη ότι η Ουάσινγκτον είναι έτοιμη να χαλαρώσει το εμπάργκο όπλων που είχε επιβάλει ο ΟΗΕ στη Λιβύη όταν είχε ξεσπάσει η εξέγερση εναντίον του Μουάμαρ Καντάφι το 2011 για να βοηθήσει τη νέα κυβέρνηση να αντιμετωπίσει το ΙΚ.

Ο πόλεμος εναντίον των τζιχαντιστών βρίσκεται στο επίκεντρο άλλης μιας σύγκρουσης ανάμεσα στις δυνάμεις της κυβέρνησης εθνικής ενότητας και εκείνες της παράλληλης κυβέρνησης στο ανατολικό τμήμα της χώρας, που διοικεί ο αμφιλεγόμενος στρατηγός Χαλίφα Χάφταρ.

Οι δύο αντίπαλες αρχές επισπεύδουν τις διαδικασίες για να εξαπολύσουν η καθεμιά τη δική της επιχείρηση για την εκδίωξη του ΙΚ από τη Σύρτη, γεγονός που υπάρχει κίνδυνος να απομακρύνει ακόμη περισσότερο την προοπτική της συμφιλίωσης αλλά και της επικράτησης επί των τζιχαντιστών, σύμφωνα με την άποψη ευρωπαϊκών πρωτευουσών.

Το ΙΚ εκτιμάται ότι διαθέτει 3.000 ως 4.000 μαχητές στη Λιβύη και προσπαθεί να προσελκύσει εκατοντάδες μαχητές από το εξωτερικό, σύμφωνα με πηγές στις κυβερνήσεις της Γαλλίας και των ΗΠΑ.

Οι χώρες που θα συμμετάσχουν στη σύνοδο θα επιδιώξουν να προσφέρουν επιπρόσθετη υποστήριξη στη νέα κυβέρνηση υπό τον Φάγεζ αλ Σαράτζ, ο οποίος αντιμετωπίζει πολλές δυσκολίες να επιβάλει την εξουσία του στη χώρα που ταλανίζεται από τις διαιρέσεις.

Η διεθνής κοινότητα επιδίωκε ενεργά να σχηματιστεί μια πιο ισχυρή κυβέρνηση εθνικής ενότητας τόσο για να αντιμετωπίσει η ίδια την απειλή των τζιχαντιστών, όσο και για να ανασχεθεί η ροή μεταναστών και προσφύγων από τις λιβυκές ακτές—οι οποίες απέχουν μόλις 300 χιλιόμετρα από τις ιταλικές ακτές—προς την Ευρώπη.

Σε πρόσφατη έκθεση μιας επιτροπής του βρετανικού κοινοβουλίου διατυπώθηκε η εκτίμηση πως η ναυτική επιχείρηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης εναντίον των διακινητών στα ανοικτά της Λιβύης είναι «μια αποτυχία». Χωρίς την υποστήριξη «μιας σταθερής λιβυκής κυβέρνησης», οι δυνάμεις που συμμετέχουν στην επιχείρηση «δεν είναι σε θέση να συλλέγουν τις απαραίτητες πληροφορίες για να επιτεθούν στους διακινητές», σύμφωνα με την έκθεση αυτή.

Δεκάδες νεκροί από διπλή επίθεση στην Υεμένη

Την ίδια στιγμή, η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) ανέλαβε την ευθύνη για τις επιθέσεις που διαπράχθηκαν χθες στην Υεμένη στοιχίζοντας τη ζωή σε 41 ανθρώπους και τραυματίζοντας πάνω από πενήντα άλλους, κυρίως νεοσύλλεκτους αστυνομικούς, στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας, ως πρόσφατα προνομιακό πεδίο δράσης της αλ Κάιντα.

Η επίθεση έγινε όταν ένας βομβιστή-καμικάζι πυροδότησε το γιλέκο με εκρηκτικά που είχε ζωστεί ανάμεσα σε δεκάδες νέους που είχαν συγκεντρωθεί σε ένα στρατολογικό κέντρο της αστυνομίας στην πόλη Μουκάλα.

Ο απολογισμός της επίθεσης του βομβιστή-καμικάζι ανήλθε στους 41 νεκρούς, καθώς οι δέκα από τους 62 τραυματίες υπέκυψαν σε νοσοκομείο όπου διακομίστηκαν, ανέφεραν χθες βράδυ ιατρικές πηγές. Ένας προηγούμενος απολογισμός έκανε λόγο για 31 νεκρούς.

Το ΙΚ, που δρα όλο και περισσότερο στη νότια Υεμένη, ανέφερε πως ένας από τους μαχητές του, τον οποίο κατονόμασε ως Αμπού αλ Μπαράα αλ Ανσάρι, διέπραξε την επίθεση εναντίον «των αποστατών των δυνάμεων ασφαλείας», σκοτώνοντας «περίπου 40» από αυτούς και «τραυματίζοντας δεκάδες».

Αυτή είναι η δεύτερη επίθεση στην επαρχία την ευθύνη για την οποία αναλαμβάνει το ΙΚ, το οποίο δεν είχε καμιά παρουσία ως τώρα στην αχανή επαρχία Χαντραμούτ, ένα από τα σημαντικότερα προπύργια της λεγόμενης αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο (ΑΚΑΧ).

Την Πέμπτη το ΙΚ είχε αναλάβει την ευθύνη για μια επίθεση εναντίον του στρατού της Υεμένης στη Χαλφ, στο ανατολικό τμήμα της επαρχίας. Τρεις επιθέσεις βομβιστών-καμικάζι που οδηγούσαν αυτοκίνητα παγιδευμένα με εκρηκτικά στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 15 ανθρώπους, σύμφωνα με έναν αξιωματικό του στρατού.

ΑΠΕ – ΜΠΕ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου