ΔΙΕΘΝΗ

Μπάιντεν: Επικοινωνία με φον ντερ Λάιεν και στήριξη στην ένταξη χωρών των Δυτικών Βαλκανίων

μπάιντεν-επικοινωνία-με-φον-ντερ-λάιε-382049

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, ο Τζο Μπάιντεν, τόνισε κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξής του με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τη σημασία που αποδίδει στο να “γίνουν πιο ισότιμοι οι κανόνες του ανταγωνισμού στο διεθνές φορολογικό σύστημα”, ανέφερε σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε ο Λευκός Οίκος.

Οι ΗΠΑ επιδιώκουν τα κράτη μέλη της G20 να καταλήξουν σε πολιτική συμφωνία για την εφαρμογή παγκόσμιου ελάχιστου φορολογικού συντελεστή για τις εταιρείες στη σύνοδό τους στα τέλη του τρέχοντος μηνός.

Νωρίτερα, η πρόεδρος της Κομισιόν σημείωσε σε ανάρτηση στο Twitter πως είχε «καλή επικοινωνία» με τον Αμερικανό πρόεδρο.

Κατά τη διάρκεια της συνδιάλεξής του με την κα φον ντερ Λάιεν, ο Μπάιντεν εξέφρασε ακόμη τη “σθεναρή υποστήριξή του” στη συνέχιση της διαδικασίας εισδοχής χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ, σύμφωνα με το κείμενο που έδωσε στη δημοσιότητα η αμερικανική προεδρία.

Ηγέτες της ΕΕ και χωρών της Βαλκανικής συναντώνται αύριο Τετάρτη για να συζητήσουν τις προοπτικές της ενταξιακής διαδικασίας έξι κρατών (Σερβία, Κόσοβο, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Μαυροβούνιο, Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία). Το ανακοινωθέν της συνόδου αναμένεται ότι θα επαναλαμβάνει τις εγγυήσεις των Βρυξελλών για τη μελλοντική εισδοχή των έξι χωρών, είπαν χθες Δευτέρα δύο ευρωπαίοι αξιωματούχοι.

Ωστόσο πλούσιες χώρες του ευρωπαϊκού βορρά ανησυχούν για το ενδεχόμενο επανάληψης της βιαστικής εισδοχής της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας (2007) και επανάληψης φαινομένων όπως η μαζική ροή εργαζομένων από την ανατολική Ευρώπη προς τη Βρετανία, που συνέβαλε πολλοί κάτοικοι αυτής της τελευταίας να στραφούν εναντίον της ΕΕ.

news247.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου