ΔΙΕΘΝΗ

ΕΕ: Να πληρώσει η Ουκρανία για το φυσικό αέριο- Δίκαιη τιμή από την Ρωσία

εε-να-πληρώσει-η-ουκρανία-για-το-φυσικό-380975

Η Ουκρανία πρέπει να καταβάλει προκαταβολή στη Ρωσία για το φυσικό αέριο και σε αντάλλαγμα η Μόσχα πρέπει να προσφέρει μια δίκαιη τιμή για τις περαιτέρω προμήθειες, δήλωσε ο επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ Γκίντερ Ετινγκερ πριν από τις συνομιλίες που θα έχει με το Ρώσο υπουργό Ενέργειας και τον ουκρανό ομόλογό του σήμερα το Βερολίνο.

Ο Έτινγκερ δρα ως μεσολαβητής στις συνομιλίες, στη διάρκεια των οποίων οι δύο κυβερνήσεις συμφώνησαν τη Δευτέρα να μελετήσουν την πρότασή του η Ουκρανία να καταβάλει στη Ρωσία 2 δισ. δολάρια μέχρι την Πέμπτη και άλλα 500 εκατ. δολάρια ως τις 7 Ιουνίου.

Ο επίτροπος δήλωσε προς το γερμανικό ραδιοσταθμό Ντόιτσλαντφουνκ πως είναι πλεόν σαφές πόσο αέριο παρέδωσε η Ρωσία στην Ουκρανία από το Νοέμβριο ως το τέλος Μαΐου.

“Η τιμή για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο, καθώς και η τωρινή, αμφισβητείται, έτσι η Ουκρανία πρέπει να εξηγήσει σήμερα ότι θα καταβάλει ή έχει ήδη καταβάλει μια πρώτη πληρωμή, ένα σημαντικό ποσό, έναν υψηλό τριψήφιο αριθμό εκατομμυρίων σε δολάρια”, δήλωσε.

“Αυτό θα το κάνει για να καταστήσει σαφές πως είναι έτοιμη να δεχθεί υποχρεώσεις πληρωμής· αυτοί που παίρνουν αέριο πρέπει να πληρώνουν”, πρόσθεσε ο επίτροπος.

Ο Ετινγκερ δήλωσε πως η τιμή των 485 δολαρίων για 1.000 κυβικά μέτρα αερίου που ζητεί η Ρωσία είναι “απαράδεκτη”, καθώς δεν ευθυγραμμίζεται με τις συνθήκες της αγοράς και καθορίσθηκε με πολιτικούς υπολογισμούς. Η Ουκρανία επιμένει σε μια τιμή 268,50 δολαρίων για 1.000 κυβικά μέτρα.

Σε αντάλλαγμα για την προκαταβολή που θα δώσει η Ουκρανία, η Ρωσία πρέπει να προσφέρει στην πρώην σοβιετική δημοκρατία μια δίκαιη τιμή ευθυγραμμισμένη με το ποσό που πληρώνουν άλλες ευρωπαϊκές χώρες, δήλωσε.

“Αφού η Ουκρανία δώσει την προκαταβολή, θα πρέπει να περιμένουμε από τη Ρωσία να εγγυηθεί μια δίκαιη προσφορά, μια δίκαιη τιμή στο μέλλον”.

Μεσοπρόθεσμα η ΕΕ θα επηρεασθεί από τη διακοπή των παραδόσεων φυσικού αερίου από τη Ρωσία στην Ουκρανία, δήλωσε ο Ετινγκερ. Η Ρωσία καλύπτει περίπου το ένα τρίτο της ζήτησης της Ευρώπης σε φυσικό αέριο και περίπου οι μισές εισαγωγές της φυσικού αερίου από τη Ρωσία περνούν από την Ουκρανία.

ethnos.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου